Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TUDNIVALÓK A CUKORBETEGSÉGRŐL

2010.10.07

 

A cukorbetegség (diabetes mellitus) az ember életét végig kísérő (soha meg nem gyógyuló!) elváltozás, amely folyamatos orvosi kezelést és gondozást igényel. A kezelés célja az anyagcserezavar rendezése, de főként a szövődmények kialakulásának elkerülése. Ennek elengedhetetlen feltétele a beteg együttműködése, mert csak így érhető el a panaszmentes élet és az optimális életkilátás ebben a betegségben.

1-es típusú cukorbetegség

Túlnyomórészt gyermekek, serdülők, fiatal felnőttek körében fordul elő. Jellemző rá a hirtelen kezdet, a nagyfokú szomjazás, a sok vizelés, szájszárazság, gyors testi leromlás. Kialakulásában a genetikai hajlam talaján meginduló autoimmun (az immunrendszer önmaga ellen fordul) folyamat játszik meghatározó szerepet. Emellett a következő környezeti tényezők indíthatják meg az autoimmun folyamatot: vírusok (mumpsz, influenzavírusok), anyatejes táplálás hiánya az első hónapokban. A betegség lényege, hogy a hasnyálmirigy inzulintermelése megszűnik, mert eltűnnek ebből a szervből az inzulintermelő sejtek. Ezért ennek a betegségformának a kezelése inzulininjekciókkal történik.

2-es típusú cukorbetegség

Ezeknek a betegeknek 80%-a kisebb-nagyobb mértékben elhízott, ami főleg a hason helyezkedik el, vérükben gyakran jelentős mennyiségű inzulin talalható. A gond ebben az esetben azzal van, hogy a célsejtek nem érzékelik az inzulin jelenlétét (inzulin-rezisztencia alakul ki), ezért a cukor a vérből nem tud beépülni ezekbe a sejtekbe, így kialakul a magas vércukorszint. A betegség idősebb korban jelentkezik, és az idő előrehaladtával egyre súlyosbodó állapot. Megfigyelték, hogy a magas vérnyomás, zsíranyagcsere-zavar, köszvény és 2-es típusú cukorbetegség gyakrabban alakul ki ugyanazon személyek esetében. Ők hajlamosabbak szívinfarktusra, agyvérzésre, érszűkületekre. A betegség alattomos kezdetű, felfedezése előtt már hosszú évekkel fennáll. Ezért minden második esetben a kórismézés pillanatában már fennáll valamilyen szövődmény. A következő tünetek hívhatják fel rá a figyelmet: a férfi és női nemi szervek makacs (kezelésre nem reagáló) gyulladásai, gombás hüvelygyulladás, kelések, talpi fekély, bőrelváltozások, holyagok, főleg a délutáni órákban fellépő rosszullétek (az alacsony vércukorszint miatt). Ugyancsak fokozott figyelmet érdemelnek azon személyek is, akik családjában már előfordult cukorbetegség vagy akik 4 kg-nál nagyobb súlyú gyermeket hoztak a világra.

Kezelés

    Az orvostudomány mai ismeretei szerint a cukorbetegség eredményesen kezelhető, de meg nem gyógyítható állapot.

    A betegség felfedezése után a cukorbetegnek életmódot kell változtatnia: életvitelében mindig szem előtt kell tartania betegségét, étrendjét, étkezéseinek időpontjait, fizikai tevékenységét megfelelően kell irányítania, ezért kellő önuralomra kell szert tennie az előírások betartasában. Csak így kerülheti el a betegsége késői, gyakran súlyos szövődményeit.

    A kezelésnek 3 szintje van: étrendi kezelés, gyógyszeres kezelés és végül inzulinkezelés. Itt az étrendi kezelésre szeretnék bővebben kitérni, mert a gyógyszeres és inzulinkezelés a kezelőorvos javaslata alapján történik, de az étrendi kezelés egységes.

    Lehetőleg kerülni kell a gyors vércukorszint-emelkedést okozó ételeket (édességek, malátacukor, főtt burgonya, méz, gabonapehely, minden cukros üdítőital).

    Naponta többször, egy-egy alkalommal pedig étkezésenként és személyenként meghatározott cukortartalmú ételt kívánatos fogyasztani.

    Fontos a diéta kiegészítése fokozott testedzéssel. Legjobb, ha a mozgást étkezés után egy órával kezdi meg a cukorbeteg. Előre ismert, rendkívüli fizikai erőkifejtés esetén átmenetileg csökkenteni kell a betegség kezelésére használt gyógyszer adagját.

    A diétának személyre szabottnak kell lennie. A normális súlyú cukorbetegnek összességében naponta annyi energiához kell juttatni szervezetét, amennyit az – az életkor, a testmagasság, az anyagcsere jellemzői, a végzett fizikai munka függvényében – megkíván. A 40 éves, normális súlyú kőművesnek nyilvánvalóan több táplálékot kell magához vennie, mint a 70 éves nyugdíjas asszonynak. Ezzel szemben az elhízott cukorbeteg – aki számára a fogyés lenne a legfontosabb elérendő cél – diétájának kevesebb energiát kell tartalmaznia, mint amennyit a szervezet a testsúly állandósága érdekében megkívánna. A túlsúlyos cukorbeteg nők számára fogyókúrájuk tartamára 1000 kcal-át tartalmazó, a fogyókúrára javasolt férfiak és normális súlyú nők részére 1400 kcal-át tartalmazó, míg a normális súlyú férfiak és a fizikailag aktív nők számára 1800 kcal-t tartalmazó étrend javasolható. Ha bárki a fogyókúrát befejezi és az energiaszegény étrendet másikkal váltja fel, soha többé nem ehet annyit, mint például fiatal korában, amikor testsúlya normális volt. Energiabevitelét csak 20-30%-al növelheti a visszahízás veszélye nélkül, mert a lefogyott cukorbeteg mindig visszahízásra hajlamos marad.

    A napi energiabevitel 50%-a származzon cukrokból, 20% fehérjéből, 30% zsírból.

    A naponta 5-6-szori étkezéssel egyrészt mérsékelhető az étkezések utáni vércukroszint-emelkedés, másrészt a táplálék több kisebb részre osztása csökkentheti a testtömeg-gyarapodás esélyét.

    A kenyérfélék közül előnyben kell részesíteni a nagy rosttartalmú barna és fekete kenyerek fogyasztását. Szabedon fogyasztható a brokkoli, búzakorpa, cékla, csalamádé, cukkini, fejes saláta, fokhagyma, gomba, karalábé, karfiol, káposzta, kelbimbó, kelkáposzta, vinete, paradicsom, petrezselyem, póréhagyma, retek, sóska, spárga, tök, uborka, vöröshagyma, zeller, zöldbab, zöldpaprika. Kívánatos még csak olajat használni az ételek elkészítésekor, a vajat pedig teljes egészében margarinnal helyettesíteni.

    1-3 dupla kávé naponta elfogyasztható, ha egyéb betegség miatt nem ellenjavallt. A koffein nem emeli a vércukorszintet.

    A cukros likőrök, desszertborok, édes és félédes pezsgők, barna sörök erősen emelik a vércukorszintet, ezért kerülendők. A sörök mérsékelt vércukorszint- emelkedést okoznak, ezért naponta egy pohárnyi mennyiséggel fogyaszthatók. A száraz borok és főleg a tömény szeszkészítmények a vércukorszint meredek csökkenéséhez vezethetnek. Ezért csak ritka alkalmakkor, maximum egy pohárkával éljen velük a cukorbeteg, és egyidejűleg mindig fogyasszon cukrot is. (Tanács: a cukorbetegnél mindig legyen egy-két szem cukorka és valamilyen irat, ami igazolja a betegségét arra az esetre, ha valahol elveszítené az eszméletét.)

    A 2-es típusú cukorbetegség kezdetben látszólag ártalmatlan állapot. A látszat azonban csal! A cukorbetegek sorsának követése egyértelműen bizonyítja, hogy a kezeletlen cukorbetegség, az étrend és az életmód megváltoztatásának figyelmen kívül hagyása, súlyos, helyrehozhatatlan ér-, ideg-, szem-, szív- és veseszövődményekkel járhat.

Cukorbetegségben előforduló krízisállapotok

Hypoglicaemia (alacsony vércukorszint)

Jelei: izzadás, fejfájás, farkasétvágy, szapora szívverés, remegés, nyugtalanság, száj körüli zsibbadás, fáradtság, kettős látás, zavartság, agresszivitás, eszméletvesztés, kóma, görcsök. Teendő: valamilyen fokozott cukor tartalmú élelmiszer adása.

Hyperglicaemia (magas vércukorszint)

Jelei: aceton szagú lehelet, kiszáradás, a tudatállapot mérsékelt vagy súlyos zavara. Teendő: víz itatása (ha még lehetséges), azonnali kórházba szállítás.

Szövődmények

A késői szövődmények függenek a diabetes típusától, a beteg korától, nemétől, az etnikai hovatartozás által meghatározott genetikai adottságoktól, de főleg a cukorbetegség fennállásának időtartamától és a vércukorszint-eltérések mértékétől.

Érszövődmények: két csoportjuk van: a kisereket érintő és a nagyereket érintő csoport.

A kisereket érintő csoportnak 3 fő megjelenési formája van: szemet érintő ideghartyabetegség (retinopathia), vesebetegség (nephropathia) és idegérintettség (neuropathia).

Retinopathia

A fejlett országokban a vakság első vagy második legfontosabb okaként tartjak számon. Valamelyik változata 15 év cukorbetegségtartam után az esetek több, mint 90%-ában fellelhető. 2-es típusú cukorbetegségben, melynél a betegség fellépte és felismerése között átlagosan 9 év telik el, a cukorbetegség felismerésekor 15-20% a retinopathia előfordulásának gyakorisága. Évenkénti szemfenék-ellenőrzés tanácsolt.

Nephropathia

20 éve fennálló cukorbetegség eseteén a betegek ¼-ében találhatók meg a vesebetegség különböző súlyosságú jelei. A cukorbetegség előrehaladásával veseelégtelenséghez vezethet, ami abszolút életveszélyt jelent a cukorbetegek számára.

A neuropathia a szív idegeinek karosodása miatt gyógyszeresen nehezen befolyásolható szapora szívverést eredményezhet, és fájdalom nélkül fellépő szívinfarktushoz vezethet (ami azért veszélyes, mert így későn kerül felismerésre és kezelésre). Többnyire az alsó végtagokon harisnyaszerű elhelyezkedésű zsibbadás, hangyamászásérzés, fájdalom jelentkezhet, amit izomsorvadás is követhet. Felléphet még hőszabályozási zavar, hirtelen felálláskor jelentkező vérnyomásesés (eszméletvesztéssel is jarhat), emésztési zavarok, hasmenés, székrekedés, vizelési panaszok, nemi működési zavarok (férfiaknál).

A cukorbetegek halálokaként az esetek ¾-ében valamelyik nagyér betegsége szerepel: szívinfarktus, agyvérzés. Nagyerek záródhatnak el a comb és a lábszar szinjén is.

Cukorbeteg láb szindróma

Komplex szövődmény, kialakulásában úgy az ér-, mind az idegbántalmak részt vesznek. A cukorbetegek körében a nem baleseti eredteű végtageltávolítás (amputáció) a nem cukorbetegekhez képest 35-40-szeres gyakoriságú. Közben csökken a fájdalom érzése, bekövetkezik a láb kisizmainak sorvadása, a sebgyógyulási folyamatok elhúzódnak. Különös figyelmet kell fordítani a lábápolásra:

-         gondos, kímélő, rendszeres, langyos vízben történő lábmosás

-         naponkénti láb- és talpvizsgálat (más személy vagy tükör segítségével)

-         hidratáló lábkrém rendszeres használata

-         szakember által végzett körömápolás

-         bőrkeményedések eltávolítása kiárólag habkővel történjen

-         egyenesen történő körömvágás

-         a legkisebb probléma esetén a láb nyugalomba helyezése és orvoshoz fordulás

-         kerülni a mezítláb járást (strandon, tó- és tengerparton is), puha, vastag pamutzokni hordása.

Bőrszövődmények

A bőr sérülékenyebb, védőképessége és a fertőzésekkel szembeni ellenállóképessége csökken. Gyakoriak a gombás fertőzések és a vércukorszint emelkedése aktiválja a bőr gennyes folyamatait.

Lelki problémák

A cukorbetegség felismerése gyakran visszautasítást, haragot és depressziót vált ki. Heteket-hónapokat vesz igénybe a betegség elfogadása, de sokan egy életen át sem tudják elfogadni, önbizalomhiánnyal, a teljesértékűség tudatának elvesztésével és tűszúrástól való félelemmel küzdenek.

    A cukorbetegség szövődményeit a vércukorszint hosszú ideig történő (lehetőleg egész életen át) közel normális vércukorszint biztosításával és a szakrendelésen történő rendszeres részvétellel lehet megelőzni.

 

A folytatásban:

- felnőttek testmagasság szerinti kívánatos testtömege

- felnőttek energiaigénye különböző fizikai aktivitás esetén a testmagasság függvényében

- a legfontosabb élelmiszerek cukor- és energiatartalma.

 

DR. PÉTER BLANKA