Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÁRS-KAPOCS-2

2014.11.14

2 lépés – Jegyesség

A jegyesség határozott döntés egy férfi és egy nő között, akik szerelmesek. A szerelembe esés egy utazás, amely a kiválasztott Másikhoz vezet.

Atkinson  kétféle szerelem megkülönböztetésről ír:

a) A szenvedélyszerelem (erosz szerelem) erőteljes érzelmi állapot, amelyben a” gyengédség és szexuális érzések, feldobottság és fájdalom, altruizmus és féltékenység együtt létezik az érzések kuszaságában”

b) A társszerelem”az iránt érzett ragaszkodás, akivel életünk összefonodott” (Atkinson: 1987)

Ajánlatos górcső alá helyezni, milyen szerelemmel szeretem a párom.

A jegyesség idején, a férfi és a nő halad egymás felé, a jobb megismerés útján, felfedezik egymásban a másságot, rácsodálkoznak azonos értékeikre, de ugyanakkor felfedezik egymás olyan viselkedését, szókincsét, melyeket nehezen fogadnak el.

Ez az egymáshoz csiszolódás ideje is.

A szerelem átalakul elfogadássá, szeretetté, ez már nem érzelmi, hanem akaratlagos döntés. Kialakul bennük a kötődés érzése, mely azt tükrözi, hogy nem tudnak egymás nélkül élni. Az egymásért való gondoskodás érzése erősíti őket, hogy egymásért mindent megtennének, közösen minden nehézséget legyőzhetnek. A bizalom érzése arra sarkalja őket, hogy mindent megosszanak, megbeszéljenek egymással.

A jegyesség ideje alatt a párkapcsolat társas dimenziója folytonos változáson megy át, melynek soha nincs vége, vannak jó és rossz, könnyű és nehéz pillanatai.

A jegyesség útja sok lépésből áll. Ezeket a lépéseket fontolóra vehetjük.

-  érett személlyé válni, kellő önismerettel rendelkezni, ismerni saját értékeket, beismeri hibákat, egészséges ítélőképességgel rendelkezni,

- megismerni, elfogadni, befogadni azt a társaságot, amelyben a társ él és mozog

- birtokolja önmagát, ösztönein, érzelmi hullámain uralkodni tud, jó döntésképessége van.

 -idejét, pénzét, energiáját és szabadidejét hasznosan tudja beosztani, konfliktus helyzetekben jó ítélőképessége van, gyakorolja a megbocsátást, ismeri határait.

- hűséges, kitartó a hívatásában, kapcsolataiban, ígéreteiben.

Minden egyes párnak megvannak az egyéni szükségletei, egyéni fejlődési útja. Ahhoz hogy tisztán lássuk egymást és az elköteleződés növekedjen bennünk, ne hasonlítgassuk önmagunkat másokhoz, legyünk tudatában egyediségünknek, de legyen tudatos, hogy bárkitől tanulhatunk.

Mindennap erősítsük meg az igenünket egymásra, merjük kommunikálni szeretetünk.

Ilyés Erika sa