Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Serdülő gyerekek a családban

2014.08.11

 

 

A pubertáskor, más néven kamaszkor 12-13 éves korig tart. Ez a periódus a gyermekkor záró szakasza, és a serdülőkort megelőző szakasznak is mondható. Testi változások jellemzik pszichológiai folyamatait (nemi érés testi jelei). Ebben a korban mindkét nemre jellemzőek a nemi szervek, a nemi működés iránti érdeklődés fokozódása. A gyerekeknek titkaik vannak, melyeknek szerepe az, hogy különálló személlyé, egyéniséggé válhassanak, és ne olvadjanak össze teljesen a másik személlyel. Független, autonóm létet hoznak létre, illetve növelik magányosság érzésüket. A gyerekeket a titkok megerősítik abban, hogy van független létük. (pl. naplóírás).

A fiatalokban megnő az ellentétes nem iránti érdeklődés.  A fiúk ebben a korban gyakran pornó képeket nézegetnek, és a beszédstílusuk is követi érdeklődésüket (kedvüket lelik a trágár beszédben és minden viccet kedvelnek, ami a nemi működéssel kapcsolatos). Örökmozgók, agresszívak, nyugtalanok lesznek, örömet okoz számukra a rosszalkodás és átmenetileg hanyagul kezelik a tisztálkodásukat. Mások pedig lustává, aluszékonnyá válhatnak.

Gyakori ebben a korban a gyomor-, fejfájás, körömrágás, torokköszörülés, ill. a hajjal, szájjal és a különböző tárgyakkal való babrálás.  A lányokra is jellemző ilyenkor az illetlen viccek feletti vihogás, vagy az obszcén szavak használata, de azok a lányok, akik nem tapasztaltak komolyabb törést fejlődésükben, azok összeszedettebbek, fegyelmezettebbek, mint fiú társaik. Néha agresszívak lesznek, győzni akarnak a sportteljesítményekben, és vetélkednek a fiúkkal. Nőként csábítóan és kezdeményezően viselkedhetnek, de gyakran a női önbizalom gyengeségét a korai szexuális élet/szexuális viselkedés megkezdése jelentheti. Más lányok fantáziájukban teszik ugyanezt. Jó, ha ilyenkor meg tudják beszélni felmerülő kérdéseiket a szülőkkel, akik helyes irányt nyújthatnak nekik viselkedésükben.

A gyerekeknek ebben a korban társadalmi elvárásoknak kell megfelelniük. Fontossá válik a csoport, melynek védő, feszültséget levezető, szorongást enyhítő szerepe van. Ez úgy nyilvánul meg, hogy az anyai gondoskodás ellen küzdenek, még ha igényelnék is ezt. A kisiskolás már ebben a korban-tisztában van határaival, jó és rossz tulajdonságaival, illetve azzal, hogy hogyan érhet el elismerést, vagy nemtetszést a felnőttektől. Vannak védekező stratégiái a szorongás és a fájdalom ellen. Valamiképpen énje megerősödött.

A kamaszkor egy krízisállapot, mivel felbomlik a gyermek egyensúlya és hosszú éveken keresztül alakul és készülődik az az egyensúly, ami a felnőtt életét jellemzi.

 A szülők általában ilyenkor középkorúak, ami egy változó kor, ahogyan a kamaszkor is. A változás azonban fájdalommal jár. Az, hogy a kamasz milyen zökkenőmentesen, és milyen fájdalmakkal teli érzésekkel éli meg ezt a kort, az függ a szülők reakciójától, tűrőképességétől, rugalmasságától, humorérzékétől, segítőszándékától, megértésétől és kreativitásától is egyaránt. Ilyenkor a kamaszoknak kezd kialakulni a saját látásmódjuk, amely nem mindig egyezik a miénkkel. Vekerdy Tamás:”A második születés korszaka.” Ebben az időszakban, ha korlátozzák a szülők a gyereket, akkor általában daccal reagál, de ha mindent megengedünk neki, akkor viszont elbizonytalanodik. Rugalmas és egyértelmű keretekre van szüksége ahhoz, hogy érezze, a szülők mellette állnak. Vekerdy: „ A kamaszt csak kamaszkora előtt lehet és kell nevelni.” A kamasz gyerekek ebben a periódusban olyan feltétel nélküli szeretetre és bizalomra vágynak, mint kiskorukban.

Jellemző rájuk, amint említettük, hogy titkaik vannak, amely által saját határaikat kezdik meghúzni olyan módon, hogy külön világukba nem engednek belelátni senkit sem. Ezzel védik önmagukat, fejezik ki függetlenedési törekvésüket, és saját szabadságukat. Egyéni gondolataik, élményeik, véleményük van és azzal osztják meg, akikben meg tudnak bízni.

Ha a szülők jó partnernek bizonyultak a gyerek számára, akkor részesülhetnek kamasz gyerekük életében még ebben a periódusban is, mivel gyerekük bizalommal fordul majd feléjük olyan gondjaival, melyekre másoktól nem kaphat megfelelő útmutatást. Tehát rendkívül fontos az, hogy a szülők az állandó fegyelmezéssel, és folytonos rendreutasítással „ne veszítsék el” gyerekeiket, hogy nyomon tudják követni őket fejlődésükben. Ez a feltétel elősegíti azt, hogy a kamaszok „helyes úton járva”, jó értékrenddel rendelkező, kiegyensúlyozott felnőttekké válhassanak azáltal, hogy sikerült elkerülniük a „rájuk leselkedő” veszélyeket, melyek könnyen eltéríthették volna őket életútjukról.

  Bíró Csilla

*******************************************************

Értékesebb örökséget nem hagyhat gyermekeire a szülő, mint ha mindennap áldoz rájuk pár percet.

 Orlando Aloysius Battista