Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Otthon, édes otthon

2016.03.11

 

Életének első éveiben egy gyermek számára az otthon jelenti az egész világot. Soha sem tudjuk előre, hogy a gyermekek mit fognak kitalálni és milyen módon használják a lakás bútorait és az otthon egyéb tárgyait. Egyik percben az ágyon fekszenek, másik pillanatban a kanapé „lóvá”változik, amelyen muszáj lovagolni. Ennek a világnak kell területeket, tereket kialakítani a lakásban úgy, hogy mi magunk se szoruljunk ki onnan.

A gyerekek bárhol is vannak, akkor is ha olvasnak a padlón, rajzolnak a nappaliban, leckét írnak a konyhában, mindig ott szeretnek lenni, ahol a felnőttek vannak. Ezért jó ötlet, ha van egy kis tárolási lehetőség, egy szekrény a játékoknak, a könyveknek, a konyhaasztal közelében legyenek írószerek, papírlapok, a polcok legyenek megfelelő magasságban, hogy könnyen elérhető legyen. Ezek nagyon egyszerű megoldások, de könnyebb rendet tartani és gyorsabban megtalálják, amit keresnek. Nézzük meg hogyan munkálkodik az építőkockákkal a kisgyerek aki, egymásra akarja helyezni a kockákat, vagy az öt éves gyerekek hogy kergetik egymást  az asztal körül miközben párnákat szorítanak magukhoz, ez „fejlődési program”, maga a gyermek fejődése.

A gyermek a játékon keresztül érti meg a világot, miközben másokkal játszik megtanulja, hogyan oldjon meg problémákat, hogyan kössön kompromisszumot: „megkapod a babámat, ha én lehetek a királykisasszony”.

A gyermekek nem tudatosan teszik ezt, azért játszanak, mert erre éreznek természetes késztetést, mert élvezik, mert nem tudják abbahagyni. Gyerekkorban a játék, az élet öröme, a játéknak is időt kell engedni. Nem lehet úgy megtervezni, mint egy gyűlést, egy megbeszélést, néha éppen olyankor zajlik, amikor nem alkalmas mert , vendéget várunk vagy sietnünk kell a munkába, takarítani akarunk stb. De jó volna bekapcsolódni sokszor és nem félbeszakítani a játékot ilyenkor halljuk a gyermekektől „pedig milyen jól játszódtunk”.A közös együttlétnek egy jó módja az, amikor együtt nevetünk. Ez igazán könnyű, mert amikor gyermekek vannak körülöttünk, megállapították, „hogy a gyerekek átlagban 15 percenként nevetnek”. Még a mosogatás is szórakoztatóbb lenne közösen, persze így hosszabb ideig tartana, de sokkal mulatságosabb, pancsolni a habos vízben, szivaccsal sikálni a tányérokat, vagy együtt gyúrni a tésztát.     Ezeket a felnőttes tevékenységeket hamar megunják a gyerekek, ezét célszerű, ha közel van egy asztal, amelyiknél vághat, ragaszthat, rajzolhat a gyerek és mégis közelünkben van.  Bár a gyerekek a család legkisebb tagjai, mégis nekik kell a legtöbb hely a lakásban. Az otthon, különböző területeit többféle tevékenységre használják, ezért, ha egynél több gyermek van, nem árt ha (amíg kicsik) közös hálószobájuk van, hogy több hely maradjon a játékra.

Ahogy idősebbek lesznek a gyerekek, az otthon egy biztonságos szigetté válik, egy hellyé ahol megvannak a saját dolgaik és azzal foglalkozhatnak, amit szeretnek: rajzolhatnak, olvashatnak, számítógépes vagy társasjátékokat játszhatnak. Egy olyan környezet ez ahol lazíthatnak és együtt is lehetnek a család többi tagjaival. Amikor nagyobbak lesznek, nő az igényük arra, hogy legyen az otthonban egy szobájuk, saját sarkuk, egy hely ahol nyugodtan tevékenykedhetnek, barátaikkal lehetnek, vagy leírhatják titkaikat a naplójukba. A zárható fiókok nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a titkos tárgyaikat megóvják a kíváncsiskodó testvérektől.  Igy alakul ki a gyermeknek egy olyan meghitt helye a lakásban, ahol mindig jól érezte magát, mindig szeretettel gondol vissza rá később is.(itt játszódtam, itt szerettem olvasni, ide dugtam el a naplómat stb.)  Ami nem hiányozhat, a sok szeretet, az esti mese és a meghitt beszélgetések az asztal körül, amelyek erősítik a bizalom és az összetartozás érzését. Kész csoda, hogyan válnak a kisgyermekek, nagyobbakká, mire felocsúdnánk, a pelenkaasztalon fekvő baba már tankönyvekkel, barátokkal jön haza, hamar kikerül a szobája ajtajára „kérlek, ne zavarj, vagy tilos bejönni” felirat.              

Nem könnyű ezzel lépést tartani, a sikerhez csapatmunkára van szükség, a szülők tapasztalatára a gyermekek játékosságára, mely az élet örömteli titka.

Az otthon olyan kell, legyen, hogy a gyermekek, a szülők jól érezzék magukat, mindig kívánkozzanak vissza az ők szobájukba még felnőttkorukba is, akkor az otthon, igazán édes otthon marad.

      Miklós Anna