Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nevelni, nevelni...

2015.09.29

               

Nem rég történt, hogy az egyik üzletben figyelmes lettem egy kis csöppség és nagymama beszélgetésére. (nem is beszélgetés inkább jelbeszéd volt) A kicsi fiúcska az üzletben észrevett egy formás háromkerekű kerékpárt nézegette, tapogatta, és huncut mosollyal fordult oda a nagymamához. A nagyi megszólalt, megnézheted, de tudod neked is ilyen van otthon. A csöppség még tapogatta, majd tovább ment a nagyival és új játékot fedezett fel. Innen nehezebb volt az elválás, a kiszolgáló nő mondott valamit, amire a nagymama így válaszolt” nem lehet, mert otthon a szülők úgy nevelik, hogy nem veszünk meg az üzletbe minden játékot, amit kér, és ezt nekem is be kell tartani. Nem akarom elrontani, amit eddig elértek a nevelésében, aztán nem lehet semmilyen üzletbe bemenni vele, ha így szokja meg..”  A kis emberke nem hisztizett, nem toporzékolt, belenyugodva ment ki az üzletből.

Simogatták ezek a szavak a lelkemet, milyen jó, hogy van összhang a szülők és a nagyszülők között a gyermek nevelésében. Sok olyan esettel találkoztam, amikor a gyermek szeretetét ajándékokkal, édességgel, próbálják megvásárolni, titokban adnak neki édességet, többet a kelletnél, nem veszik figyelembe a szülők elveit, vagy pedig fordítva. A kisgyerek úgy is eléri a célját, mert érzi, látja, hogy szeretik, a nagyi kedvenc ételét főzi neki, a kedvenc süteményét süti meg, mert ő mindig ráér, nem siet, ha az unokáiról van szó.

Milyen olcsó kérdés kit szeretsz jobban édesanyát, vagy édesapát? Na, ezzel el is intéztük, hogy lehet választani. Miért egyik szülő több mint a másik, kisgyermek korban legalább még ne tegyünk kivételt, majd később úgy is sok minden változhat, vagy változtat az élet. Mitől leszünk boldogabbak, ha az apró emberke azt mondja, téged szeretlek jobban, igazán boldogak vagyunk.? Az is lehet, hogy később a gyermek jobban ragaszkodik az egyikhez, mint a másik szülőhöz, de akkor valamit elrontott az egyik, de az is lehet, hogy valami, vagy valaki befolyásolta. A kisgyermeknél az is megtörténhet, hogy egyik szülőnek több ideje van, a gyerekkel foglalkozni, játszani, azért jobban ragaszkodik hozzá, de az, aki többet van távol, vagy elfoglaltabb, amikor a családjával van, a gyermek is nagyon fontos legyen, töltsön minél több időt a gyermekével, hogy felejthetetlen élmények maradjanak a gyermek emlékezetébe, amelyből táplálkozik a következő találkozásig. Nem ismeretlen senkinek az a megjegyzés „olyan anyás,” „vagy olyan apás „ de miért lesz az,gondolkoztunk-e el ezen? Feltehetjük a kérdést, mitől romlik meg egy apa-fiú, anya –lány kapcsolat? Miért zárkózik el egy lány, hogy megbeszélje ügyes-bajos dolgait az édesanyával, vagy fiú-az édesapjával? A gyerekek kisgyermek korukat a családban élik meg (persze mindig vannak kivételek) onnan merítik az első tapasztalatukat, onnan töltődnek, a szülők a kisgyermek példaképe. Hallottuk már azt „hét év otthonról”,vajon mennyire fontos ez a hét év? Ki neveli a gyermeket szülő, szülők, nagyszülő, nevelő szülő? Egy a fontos: a családon belüli összhang, hogy ne egymás ellen neveljük a gyermeket.

 Miklós Anna