Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mi a legnagyobb ajándék, amit gyermekünknek adhatunk karácsonyra?

2012.12.14

Nem elég, ha elhalmozzuk gyermekünket ajándékokkal! Ilyenkor, decemberben, a családokban az egyik legfontosabb kérdés, hogy mit vegyünk karácsonyra. Az sem mindegy persze, hogy mivel lepjük meg egymást mi szülők, és hogy mivel kedveskedjünk a nagyszülőknek, testvéreknek, rokonoknak, de a legfontosabb kérdés mégis csak az, hogy mit ajándékozzunk a gyerekeknek. Legtöbb szülő ilyenkor lesi a reklámújságokat, a tévéreklámokat, figyeli a játékboltok és a szupermarketek kínálatát, és az átlagosnál is jobban odafigyel arra, hogy milyen játékokat említ meg gyermeke.

Amit a tévében láttam!

A gyerekek legfőbb vágyai között persze legtöbbször a csili-vili játékok szerepelnek, ami már van az osztálytársaknak, aminek látványos, izgalmas reklámja van a tévében. Sajnos általában ezek azok a játékok, melyek ugyan a fa alatt nagyon jól néznek ki, de aztán hamar a sarokba kerülnek, mert pár perc múlva unalmasak, nem elég kreatívak, nem elég szórakoztatóak.

Ártalmas is lehet?

Szintén gyakran szerepelnek a vágyak között olyan játékok, melyek károsak a gyerekek fejlődésére, gondolkodására. Ilyenek például azok a számítógépes játékok, melyekben a feladat a lehető legtöbb ember lemészárlása, kiírtása, elpusztítása, vagy akár a Barbie babák is. Ezek a játékok káros értékrendet hordoznak: a számítógépes játékokból árad az agresszió, a Barbie babák pedig egy hamis szépségideált hordoznak, és torz önképet, egy hamis megfelelési vágyat alakítanak ki gyermekeinkben. Sajnos ezek a játékok mára kultúránk részét képezik, ezért nem sok értelme van tiltani tőlük a gyereket. Ráadásul általában nem tudjuk befolyásolni, hogy a nagyszülők, nagybácsik, nagynénik mit adnak ajándékba. Ezért éppen elég, ha mi, szülők, tudatosan végiggondoljuk, mire szeretnénk nevelni gyermekeinket, és nem csak pillanatnyi vágyaikat vesszük figyelembe.

De milyen a jó ajándék?

A jó ajándéknak három különböző követelménynek kell egyszerre eleget tennie: - legyen szórakoztató, - legyen hasznos, - és legyen tartós. Nem könnyű olyan ajándékot találni, mely mindhárom kívánalomnak megfelel. Szórakoztató A gyerekek számára a legjobb szórakozást azok a játékok nyújtják, melyek egyben közösséget teremtenek, lehetőséget adnak az együttlétre. A játék ilyenkor csak egy eszköz, mely keretet ad a közös tevékenységnek, mely új világot teremt, melyben megváltoznak a szabályok, megváltoznak a szerepek, ahol akár a legkisebb is lehet hős, győztes, bajnok. A jó játék megnevettet, izgalmas és érdekes.

Hasznos

A jó játék fejleszt. A gyerekek számára a játék a legfontosabb tanulási tevékenység. Játék közben ismerik meg saját testüket, a nyelvükkel, a hangokkal való játék során tanulnak meg beszélni, kapcsolatot építeni az őket körülvevő emberekkel, használni kezüket, és manipulálni a környezetükben található tárgyakat. A gyermek azt a játékot élvezi, mely valami újat tanít neki, mely kihívást jelent, ahol ügyesnek, okosnak kell lennie, ami megmutatja neki, hogy többre képes, mint amit eddig gondolt magáról.

Tartós

A jó játék hosszú ideig tart. Egyrészt anyagában, kialakításában is tartós, nem megy tönkre az első este, hanem sokáig használható marad, akár több gyereket, sőt több generációt is kiszolgál. Másrészt tartós abban az értelemben is, hogy hosszú ideig játszható, mindig új és új kihívást jelent, nem válik unalmassá az első pár játék után. Ha tudatosan keresünk, akkor nem lehetetlen jó ajándékot vásárolni, hiszen sok jó játék létezik. Csak néhány példa: kirakók, építők, szerepjátékok, logikai játékok, társasjátékok, kártyák. A gondot inkább az okozza, hogy megtaláljuk-e ezeket a játékokat a sok felesleges kacat, divatos ostobaság között.

Kívánok hasznos, tartalmas vásárlást minden szülőnek, és áldott, békés, kegyelem teljes karácsonyt!

Forrás: Varázsbetű

György Irma