Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lassan közeledik a tavasz

2015.02.16

 

Lassan közeledik a tavasz, igaz kinn még itt- ott hófoltok vannak és még hideg az idő.

Amikor megújul a természet, mi is kellene érezzünk egy új erőt. Hiába kezd sütni szelídebben a tavaszi nap, mi mintha fáradtabbak lennénk, nehezebben ébrednénk.

Ennek magyarázata is van, a szervezetünkben a nappalok meghosszabbodásával felborul  az alvás-ébrenlét bioritmusa. Télen a „téli időszámításra” beállított  hormonok biológiai órája csak nehezen ébred fel.

 Ilyenkor jobban oda kell figyelni  a táplálkozásra, mint általában. Télen több zsíros ételt fogyasztunk, több disznóhúst, ami sokszor a plusz kilókon is meglátszik.Együnk többször , keveset, próbáljunk meg minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani.

Az időjárás megenyhülésével a vírusok is felszaporodnak a levegőben, ezért gyakori tavasszal a nátha és a grippe járvány.Egy enyhe nátha esetén nem kell azonnal orvoshoz fordulni, láz esetén lázat kell csillapítani, ágyban maradni, sok folyadékot fogyasztani, jó a zsálya vagy lándzsás útifűből készült tea, torok- fájásra használjunk torok fertőtlenítőt, kerüljük a zsúfolt környezetet.Az orr és melléküregeinek (arcüreg, homloküreg) gyulladása esetén jó a sós vizes párologtatás.A meghűlés súlyosabb formája a grippe, ami magas lázzal , erős izomfájdalommal jár. Itt is ágynyugalomra van szükség , lázcsillapításra, sok folyadék bevitelére, ha a tünetek 3 nap után sem csillapodnak, ajánlatos orvoshoz fordulni.

Tavasszal hajlamosak vagyunk ideje korán megválni téli meleg ruháinktól, cipőinktől,ezért könnyen felfázhatunk. Ha gyakori vizelési inger  van, ami  csípő, égető érzéssel is társul, akkor több mint valószínű összeszedtünk egy húgyúti fertőzést. Nagyon jól javul a húgyúti fertőzés, ha megiszunk 2 -3 liter folyadékot, főleg cseresznyeszár teát, ülőfürdőt lehet venni cickafark teában, jó hatása van a vörös áfonyának is.(1-2 kanállal el lehet fogyasztani).Hogyha  panaszaink nem szűnnek ezután sem , akkor érdemes orvoshoz fordulni.

 A tavasz közeledtével az emésztőrendszeri panaszok is vissza térhetnek, főleg a gyomor és patkóbél fekély okozta tünetek. Enyhébb esetben már az étrend változtatásával enyhíteni lehet a panaszokat, együnk többször, kevesebbet,fontos a rendszeres étkezés. Két étkezés között, ha előjönnek a panaszok, nyugodtan el lehet fogyasztani 1-2 kekszet, pár falat ételt, van akinek jót tesz néhány korty édes tej.Kerüljük a rostdús ételeket(alma, körte, citrom, narancs) mert az fokozza a fekélyes tüneteket. Ha nem enyhülnek a panaszok, ajánlatos orvoshoz fordulni.

A meleg idő beköszönésével gyakran kiújulnak az ekcémás bőrbetegségek.(a bőr kipirul, viszket, hólyagos, levezik vagy hámlik)A felnőttek a tavaszi nagytakarításokkal többet érintkeznek szárító hatású anyagokkal, ami kiválthatja a kiütések kialakulását. A  gyerekek többet tartózkodnak a szabadban, homokkal, porral érintkeznek, ezért kialakulhat az ekcémás bőrkiütés.Tüneti kezeléssel javul, de a kezelést bízzuk a szakemberre, otthon ne próbálkozzunk, mert az még ronthat a helyzeten.

Bár a tavasz sok betegséggel járó évszak, mégis gyönyörű. Vidámságot, melegséget hoz környezetünkbe.Jó tavaszvárást és erős immunrendszert kívánok mindenkinek!

Boros Hajnal

“A jövőben a C vitamint úgy kell majd árusítani, mint a lisztet. Minden bolt polcain kilós kiszerelésben.” – Szentgyörgyi Albert