Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lábgomba, körömgombásodás

2010.05.27

Kép Higiéniás szempontból lábunk az egyik legjobban igénybe vett testrészünk. Nyáron, a meleg időjárás küvetkeztében fokozott mértékben verejtékező és bepiszkolódó láb ápolására nem csak esztétikai, de egészségi szempontok miatt is különösen nagy figyelmet kellene fordítani. A nem megfelelő lábhigiéné ugyanis igen kellemetlen láb-és körömgombásodáshoz vezethet.

Prof. Dr. Török Éva bőrgyógyász szerint a gombák rendszerint a nem jól szellőző testtájakon találhatók, ahol a bőrfelületek üszszefekszenek. Ilyen pl.: a lágyéki, hülgyeknél a mell alatti terület, valamint a hónalj és lábujjak küzti bőrfelület. A szakember véleménye szerint a felnőtt lakosság kürében manapság szinte népbetegségnek számító kürüm-, illetve lábgombásodás egyik fő oka a nyáron is előszeretettel viselt edző-, illetve mûanyagfelsőrészû zárt cipő. Kánikulában, az amúgy is erősebb verejtékezés küvetkeztében fennálló nedvesség elősegíti a gombás fertőzések kialakulását, amit a zárt cipő és a mûszálas zokni viselése tovább fokoz. Ezért amint tehetjük, szabaduljunk meg a zárt lábbelitől, vegyünk át papucsot, szandált és pamutzoknit hordjunk mûszálas termékek helyett

A lábhigiéné minden évszakra vonatkozó második fontos szabálya természetesen maga a tisztálkodás, valamint a fürdést, tusolást követő alapos törölközés. Nyáron a klimatikus viszonyok (meleg és magas páratartalom) miatt is különösen fontos a nehezen elérhető lábujjak küzti terület szárazon tartása. Az ún. atlétaláb gyakori fertőzés, mely rendszerint a nyári melegben, a fent említett okokból jelentkezik.

Az atlétalábat okozó gombák előszeretettel bújnak meg és tenyésznek a lábujjak közti meleg, nedves területeken. Enyhébb tünetként hámlás, súlyosabb esetben viszkető, fájdalmas berepedés, kiütés jelentkezhet a lábujjak között, vagy a lábfej oldalán, mely további bakteriális fertőzéseknek is utat nyithat.

A lábgombával fertőzütt terület kezelését otthon is elvégezheti az ember. Dr. Török Éva szerint az otthoni kezelés legfontosabb szabálya a fertőzött terület tisztán és szárazon tartása. Ilyenkor ajánlatos többször lábat mosni, azt szárazra törölni, és csak ezután bekenni a fertőzött részt. A gyors gyógyulás érdekében a lábujjak küzét vékony gézlapokkal kell elválasztani. Ehhez soha nem szabad vattát használni, mert az további fertőzéseket okozhat!

A lábgomba felnőtteknél általában együttjár a köröm gombásodásával is, ahol a gomba a köröm újonnan képződő részébe hatol be. Ennek küvetkeztében a körömlemez megvastagodik, fénytelen, deformált lesz, morzsalékonnyá válik és leválhat. A körömgomba hatékony kezelése érdekében érdemes orvoshoz fordulni. Még az orvosi kezelés alatt használt készítmények ellenére is visszatérhet a körömgomba, ha nem tartjuk be a kezelés előírta szabályokat.

Sajnos nehezen védhetjük ki az uszodában, strandon vagy küzüs zuhanyzó használatával is terjedő gombás fertőzéseket.

A szakember ajánlása szerint ezért a forróság könnyebb elviseléséhez inkább válasszuk a természetes vizeket, ahol kisebb az esélye az ilyen jellegű fertőzéseknek. És még valami: figyeljünk oda egymásra, aki tudja, hogy lábgombája van, húzzon strandpapucsot és persze kezelje önmagát!