Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


JÁRVÁNYOS MEGBETEGEDÉSEK IDŐSZAKA VOLT, VAN

2015.05.06

 

Az idei tavasz elég nagy hőmérséklet ingadozásokkal érkezett, ez jó lehetőség volt a vírusok gyorsabb terjedésére.

A tél végétől több hullámban is zajlottak a felső légúti megbetegedések, voltak hetek amikor járványszerűvé nőtték ki magukat.Voltak olyan betegek, akik több alkalommal is átestek ezeken a meghűléses betegségeken. Azt tapasztaltuk, hogy nagyon elhúzódó volt egy –egy virózis, nehezen gyógyultak a betegek.A felső légúti megbetegedésekkel egy időben elindult két járványos gyermekbetegség, amiről most szeretnék írni pár mondatot.

Az egyik ilyen megbetegedés a varicela, népies nevén a bárányhimlő, vagy hólyagos himlő.

A bárányhimlőnek a lappangási ideje 14 - 21 napig tart, általában rossz közérzettel , lázzal kezdődik. A láz megszűnik , főleg a gyerekeknél, amikor megjelennek a kiütések.A fertőzést direkt kontaktus útján lehet összeszedni, így általában kisebb közösségek, családtagok fertőződnek meg.A kisgyerekeknél enyhébb lefolyású, a felnőtteknél elhúzódó a lefolyás.Egy életre védettséget nyújt, kivételt képeznek azok az esetek, amikor nagyon fiatal korban történt a megbetegedés és nagyon enyhe lefolyású volt. Ilyenkor, hogyha a szervezet később találkozik ugyanezzel a vírussal, övsömör formájában újra megfertőződhetnek. A kiütések a háton és a hason jelentkeznek először. Hogyha a kiütések megjelennek az arcon és a hajas fejbőrön , akkor már biztosak lehetünk abban , hogy bárányhimlőről van szó.Különösebb kezelést nem igényel, ha láz van lázat kell csillapítani, a kiütésekre tehetünk viszketést csillapító rázókeveréket. A kisgyerekeknél figyelmesebbek kell legyünk az arcon található kiütésekre, mert ha elkaparják és felülfertőződnek , egy életre megmarad a helye a kiütésnek.A felnőtteknél a lázas állapot több ideig tarthat, ágynyugalomra, sok folyadék bevitelre van szükség.Amikor a kiütések elkezdenek pörkösödni , akkor már nem fertőz, addig nem ajánlott a szabad levegőn tartózkodni,és a fürdés sem.Addig is a hajlatokat le lehet törülni, kb. 10 nap után már le lehet tusolni.

A másik járványos gyermekbetegség , ami általában tavasz végén jelentkezik, az ötödik gyermekbetegség, a pillangóhimlő.A pillangóhimlő csepp fertőzéssel (tüsszentés, köhögés) és direkt kontaktus útján terjed (kézfogás).Más fertőző betegséghez viszonyítva enyhe fertőző képességgel rendelkezik.A tünetei  nagyon sokfélék, egyeseknél influenza szerű tüneteket okoz, másoknál az  arcon  jellegzetes pillangó formájú kiütéssel jelentkezik .Általában  enyhe formájú betegség , szövődményekkel nem jár és magától gyógyul.Itt is csak a tüneteket kell kezelni: ha láz van, a lázat kell csillapítani, ha nagyon viszket, viszketés csillapítót lehet adni.

Úgy a bárányhimlő, mint a pillangóhimlő esetében a fertőzés nem megelőzhető, mivel már sokkal hamarabb fertőz, még mielőtt diagnosztizálható lenne(megjelennének a kiütések).A legjobb lenne gyerekkorban átesni ezeken a járványos betegségeken, ha mégsem  , akkor a terhesség első harmadában a terhes mamák óvakodjanak a gyermek közösségektől, ahol előfordult ilyen megbetegedés.

BOROS HAJNAL