Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ITT VAN AZ ŐSZ, JÖN A TÉL

2014.11.14

 

Az ősz közepén, jó, ha elkezdjük szervezetünket felkészíteni a hideg évszakra, így próbálva megelőzni a járványos megbetegedéseket.

Szerencsére ősszel több értékes gyümölcs és zöldség van, amelyeket érdemes fogyasztani, hiszen sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Az őszi gyümölcsök által feltöltődhetünk energiával, megerősíthetjük az immunrendszerünket.

Az alma segíti az idegrendszer működését, jó tízórai a gyerekeknek, mert gyorsan emészthető, így hamar energiához juttatja a szervezetet, tisztítja a beleket, ráadásul csökkenti a vér zsírszintjét.  A körte elősegíti a mentális éberséget, jobban tudnak figyelni, szabályozza a bélműködést, hamar teltség érzést okoz. A szőlőnek vértisztító, izomregeneráló hatása van, segíti az immunrendszer működését is. A szilva nagyon jó a szív és érrendszeri megbetegedésekben, elősegíti az emésztést. A dió zsírsavakban, vitaminokban gazdag, napi pár szem dió elrágcsálása segít megelőzni az influenzát. Ősszel hajlamosabbak vagyunk a depresszióra, ezért a borongós napokon is próbáljunk meg sétálni a szabadban, két főétkezés között nassoljunk gyümölcsöt, ezek felszívódása egyenletesebb, így a vércukorszint lassabban esik le, később jelentkezik az éhség érzet.

Fontos ősszel rétegesen öltözködni, mert a reggelek hidegek. Főleg a kisgyerekeknél figyeljünk oda, mert ha túl öltöztetjük megizzadnak és hamarabb megfáznak. Ilyenkor indulnak újra az iskolai, óvodai közösségek, ami hozzájárul a vírusok gyorsabb terjedéséhez. Fontos ,hogy a gyerekek megszokják az adott közösségben jelen lévő vírusokat , ezért nem szabad rögtön egy –két köhögés után antibiotikumot adni. Ha lázas a gyerek lázat kell csillapítani, jól bevált módszer a gyógyszerek mellett , a langyos vizes borogatás(a mellkasra körbe csavarunk egy kisebb langyos vizes törülközőt,erre teszünk egy nagyobb szárazat és be kell bújni a takaró alá, ezt háromszor meg lehet ismételni).Ha köhög lehet adni mézet, citromot, a tünetek ha nem múlnak három-négy nap alatt, akkor orvoshoz kell fordulni. A beteg , influenzás gyereket nem engedjük közösségbe, mert másokat is megfertőz, tartsuk otthon, szellőztessünk a lakásban naponta többször, hogy a levegőben lévő vírusok távozhassanak.Ilyenkor ősszel szoktuk beadatni az influenza elleni védőoltást, jó ha beadatják azok, akik gyakrabban szokták  össze szedni a meghűléseket, idült felső légúti betegségben szenvednek, vagy sokat kell nagyobb közösségben tartózkodniuk.

Ha a szervezetünket kellőképpen előkészítettük a téli hidegre reméljük, hogy könnyebben átvészeljük a járványokat és egészségesebbek maradunk.

Boros Hajnal