Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hol volt, hol nem volt....

2016.03.11

 

Furcsa telünk volt az idén. De mondhatnám azt is, hogy idén elmaradt a tél. Vártuk karácsonyra, aztán újévre. Vártuk a vakációban, hétvégén és a megszokott hétköznapokon, amelyek havas táj nélkül jobb híján szürkék voltak. Az igazi csíki hidegek is el-elmaradtak, és csizmát legtöbbször a sár miatt kellett tisztítani. A jó öreg megfázás persze mégsem maradt el. Több alkalommal is betegeskedtek a család kisebb és nagyobb tagjai. Megfázás esetén, amíg nem jelenik meg a láz, nem nagyon szoktunk orvoshoz menni. És gondolom, ezzel nem vagyunk egyedül.Ilyenkor a mézes-citromos tea mellett van néhány kedvencem, melyektől meg is gyógyulunk, ha nem nagy a baj.

Gyömbér

Napjaink felkapott csodaszere. Az interneten, ha utána nézünk a fogyókúrától az emésztés serkentéséig, a méregtelenítéstől az élénkítésig mindenre ajánlják. Tény, hogy sokoldalú növény, mely fűszernövényként is megállja a helyét, én mégis simán, mentával keverve szeretek teát főzni belőle. Mert így fanyar-csípős íze nem annyira átütő, de gyógyhatása (izzasztó, baktériumölő, fertőtlenítő) megmarad. Le is reszelhetünk belőle egy 2-3 cm darabot és mézzel vagy frissen facsart gyümölcslével keverve fogyaszthatjuk.  Ez is hatásos felhasználási mód, de nekem így túl intenzív az íze, ezért marad a tea-változat.

Méz és fahéj

Vannak olyan időszakok, amikor akármilyen nagyon köhögünk, mégsem akarunk antibiotikumot szedni. Velem is előfordul néhányszor. Akkor használom az egy evőkanál méz és egy kiskanál fahéj keveréket, melyet a gondos összekeverés után csak simán le kell nyelni. Akinek nincs méz vagy fahéj allergiája, és a vércukorszintjével sincsenek gondok minden mellékhatás nélkül vetheti be ezt megfázás ellen. Gyerekeknek is adható – inkább, mint a gyömbér – csak a fahéj miatt kell vigyázni kicsit, mert émelygést is kiválthat intenzív aromája miatt.

Fekete retek

Erre a remek zöldségre nemrég hívták fel a figyelmemet. Ha köhögés elleni szirupot szeretnénk nyerni, nem kell mást tennünk, mint levágni egy nagyobb retek tetejét és lyukat vájni a belsejébe. A mélyedést háromnegyedig töltsük fel mézzel, tegyük vissza a tetejét és egy éjszakára pihentessük hűvös helyen. Reggelre a méz értékes vitaminok von ki a retekből. A kicsit retek ízű mézes oldatból naponta három-négy kanállal fogyasszunk, amíg a köhögés tart. Esténként mindaddig tölthetjük fel újra mézzel a retket, amíg az megőrzi rugalmasságát és a reggeli mézes oldat enyhén retkes, fanyar ízű, de kellemes illatú marad.

A fenti módszerek nem csodaszerek és komoly megfázás, lázas megbetegedés esetén csak gyógyszeres kezeléssel alkalmazzuk együtt! Főleg gyerekek esetén, csak akkor alkalmazzuk, ha nem komoly a meghűlés.

Török Nagy Ágota