Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fájdalmas menstruáció-DYSMENORRHOEA

2010.03.15

Kép A fájdalmas görcsökkel járó menstruációt dysmenorrhoeának nevezzük. Lényegesen gyakoribb, mint azt általában feltételezik, a dysmenorrhoeás betegeknek ugyanis csak kis hányada keresi fel orvosát. Egy általunk végzett kérdőíves felmérés a megkérdezettek 92%-ánál igazolta a dysmenorrhoea jelenlétét. Más vizsgálatok szerint a rövid időtartamú iskolai hiányzások jelentős hányadának ez az oka. A 14 év alatti korcsoportban elvétve, 5 évvel az első menstruáció után pedig már minden 4.-ik nőben enyhébb vagy súlyosabb formában fordul elő. Gyakran társul praemenstruális (menstruáció előtti) feszültséggel, így akár havonta 10 napi kellemetlenséget is okozhat. Ebben az időszakban romlik a munkahelyi teljesítmény, a nők türelmetlenek, ingerlékenyek, aminek hatása kivetül a párkapcsolati viszonyokra is. Serdülőkorban a tünetek gyakran súlyosabbak a felnőttekéinél.   

A dysmenorrhoeának az esetek többségében lelki okai vannak. A leggyakoribbak:
     - az anya, mint a felnőtt női szerep modellje negatív példa, ezért pszichésen tiltakozik a felnőtt nővé válás ellen,
     - félelem a szexualitástól,
     - félelem a terhességtől és az anyaságtól,
     - félelem a teljesítménycsökkenéstől (pl. versenysportolók),
     - félelem a menstruációs fájdalomtól,
     - terhességmenszakítás utáni tudat alatti önbüntetés.
     Enyhe esetekben görcsoldókkal, nyugtató hatású gyógyteákkal lehet próbálkozni.

Középsúlyos esetben gyulladáscsökkentők (ibuprofen, nimesulid) eredményesen alkalmazhatók. Jó hatást láttak magnézium, cink, B1- és B6-vitamin tartós alkalmazásától is. Súlyos esetben legeredményesebb a fogamzásgátló tabletta szedése, de ehhez orvosi ajánlás (recept) szükséges. Természetes úton való szülés után a dysmenorrhoea gyakran megszűnik vagy jelentősen csökken a fájdalom erőssége.

Az általunk készített kérdőíves felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 61%-a esetében előfordult már a családban fájdalmas menstruáció. A kérdőíveket kitöltőket arra kértük, hogy az általuk érzett fájdalom erősségét értékeljék egy 0-10-ig terjedő skálán, ahol a 0 érték azt jelenti, hogy egyáltalán nem érez fájdalmat, a 10-es érték pedig az általa elképzelt legerőssebb fájdalom.  A 20 évnél fiatalabbak 32%-a panaszkodott fájdalmak jelenlétére mentruáció idejen: 5-ös erősségű fájdalom az esetek 26%-ában, míg 8-as az esetek 14%-ánál jelentkezett. A vizsgált csoport 21%-a dohányzik, esetükben 5-ös erősségű fájdalom 16%-ban, 7-es erősségű pedig 13%-ban fordult elő. A megkérdezett személyek 82%-a nem szült. Ezen esetekben az 5-ös erősség gyakorisága 17%, a 8-asé pedig 15%. Bőséges vérzés 21%-ban fordult elő a vizsgált csoportban, ahol a 8-as erősség 20%-ban, a 7-es erősség 18%-ban jelentkezett. Szülést követően az esetek 53%-ában volt észlelhető a fájdalom csökkenése akár 2 vagy 4 értékkel is. A vizsgált egyének 70%-át akadályozza a fájdalom a munkájában. Emiatt a fájdalmas mentruáció jelentős egészségügyi és társadalmi problémát képvisel: egyik leggyakoribb oka az iskolai vagy munkahelyi hiányzásoknak. Egyes fejlett országokban kutatások kimutatták, hogy ilyen módon jelentős anyagi károkat okoz, akár az évi állami jövedelmet is csökkenti. A fájdalom csillapítására 72%-ban alkalmaznak gyógyszereket.

SZUHÁNSZKY RÉKA
PÉTER BALANKA