Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS ORRVÉRZÉS ESETÉN

2008.09.08

AZ ORRAL KAPCSOLATOS PROBLÉMÁK

Elég gyakoriak az orrcsonttörések. Egy labda, a kocsi széle, egy ember keze, sok minden okozhatja. Később megdagad az orr és nehéz a légzés. Az orr hegyén véraláfutás is keletkezhet. Ezek a jelek azt mutatják, hogy baj történt az egyébként is elég törékeny orrcsonttal.

AZ ORRSÉRÜLÉSEK KRITIKUS PONTJAI

1. A vérzés elállt-e vagy sem? (Az orr általában minden ütés után vérezni szokott, de ha a csont is megsérült, sokkal több vér folyik.)

2. Az orr vonala elferdült-e?

3. Nézzék meg a sebesült orrot alulról. Hajtsák hátra az áldozat fejét és nézzenek bele. Saját maguknak a tükörben is megnézhetik, egyformán áll-e az orr két lyukát elválasztó rész vagy elgörbült? Ha valamelyik kérdésre igent válaszolnak, nagyon sok esély van arra, hogy orrukban kezelést kívánó törés van. Menjenek orvoshoz.

Ha az orr szőre hosszú

A leggyakoribb hiba úgy látom, hogy az orrból kilógó szőrt rendszerint kitépik az emberek. Pedig ezek a szőrök nagyon érzékeny helyen nőnek, fontosak, és ha erőszakkal eltávolítják, gyulladást is okozhatnak a szőrtüszőkben. Egyszerűbb, ha nagyon éles ollóval az orrból kilógó szőrrészt levágják. De ne tépjék ki!

Az orrvérzés

Gyakori az orrvérzés és sok módszert dolgoztak ki a megállítására. De a vérzés megállítása egy dolog, a másik, hogy meg kell találni a vérzés okát. Leggyakrabban a vérzés az orr két üregét elválasztó vékony csontszerűséget behálózó sok kis vérerecske valamelyikéből ered. Az esetek 98%-ánál az alsó részen található erek okozzák az orrvérzést.

HOGYAN ÁLLÍTSUK EL AZ ORRVÉRZÉST?

1. Amikor leülnek, hajlítsák enyhén előre a fejüket.

2. Szorítsák össze mindkét orrüreget úgy, hogy egyformán nyomják az orrgerinc mindkét oldalát. Szájon keresztül lélegezzenek.

3. Ezt a nyomást legalább 15 percig folytassák, néha egy félóra is szükséges. Felesleges a homlokra vagy a nyakra valami hideget, vasat, jeget tenni. Csak az orrból jön a vér. De néha olyan mélyről jön, amit nem érhetnek el, olyankor hívjanak orvost. Az orvos egy lámpa segítségével megvizsgálja, majd szükség szerint kitísztítja az orrnyílást, így észreveszi, hogy artériás (valósággal pumpáló), vagy vénás (ezek folynak) vérzésről van-e szó? Az artériás vérzést az orvos kauterizálja, vagyis elektromos kauter segítségével kiégeti a vérző pontot.

A hideg, száraz idő és az allergiás panaszok gyakran váltanak ki orrvérzést. De vérezhetnek, ha túl erősen fújják az orrukat, vagy ha tisztítják a belsejét. Egyszerűen kezelhető az orrnyálkahártya szárazsága. Csak be kell kenni egy kis vattával az orr belsejét olajjal vagy glicerinnel, naponta kétszer-háromszor, főleg mielőtt hideg, száraz időben kimennek. Az olaj megőrzi a nyálkahártya nedvességét és csökkenti a vérzésre való hajlamot.

Forrás. J. Frank Hurdle: Egy vidéki orvos egészségügyi kézikönyve

BÁCS IBOLYA KATALIN

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

nyh kos 45

(tomi, 2014.06.24 14:27)

Kosz a segitseg