Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EGÉSZségünkért-egészséges lélekkel az egészségért.

2012.05.29

 

Testünk betegségei üzenetet hordoznak számunkra. Az üzenetek megértéséhez ismernünk, és szembe kell néznünk önmagunkkal, lelkünkkel, bensőnkkel. Ez nagy odafigyelést és őszinteséget kíván.
Testünk akkor egészséges, akkor egész, ha bensőnk összhangban van az életünkkel, cselekedeteinkkel. A betegség természetes állapot, hiszen a gyógyulás folyamán feldolgozza agyunk a tudatunkban felhalmozott feszültséget, a folyamat végén visszaáll, helyre kerül a testi-lelki egyensúlyunk. Betegségeink tünetei szembesítenek vágyainkkal, hiányosságainkkal, gyengeségünkkkel, rámutatnak életünkre, mi az, amit nem hagyunk érvényesülni magunkból, pedig szeretnénk megvalósítani. A fájdalom, a betegség megállásra, gondolkodásra késztet. Egészségünk érdekében oda kell figyelni önmagunkra, meg kell ismerünk azt, ki is vagyok valójában és egyéni látásmódom összhangban van e azzal, aki vagyok.

FEJ:

A test komputerközpontja a fej, az ész, az értelem és a gondolkodás helye. Az arc képvisel egyedi vonásainkat, amit a világ lát belőlünk. Ez az a szerv, amely a leggyorsabban reagál fájdalommal az erős teljesítési kényszer miatt. Amikor fejben rendellenesség keletkezik, akkor saját magunkkal van valami bajunk, merev a gondolkodásunk, önfejűek vagyunk, valamivel vádoljuk, hibáztatjuk magunkat, ami társulhat félelemmel, szorongással. Engedd el bántó gondolataidat, bocsáss meg magadnak és a fejfájás enyhül, megszűnik. Migrén azokat az embereket sújtja, akik maximalisták, mindenben a tökéletességre törekszenek, és ezzel a tudattal állandó feszültségben, kitörési vággyal élnek. Az elfojtott szexualitás, vagy annak más problémái is szerepet játszanak a migrénes rohamok kialakulásánál.
Szédülés akkor alakul ki, ha csapongnak a gondolatok, nem tudunk odafigyelni semmire, szétszórtak vagyunk.

HAJ:

A haj erőnket jelképezi, a hajhullás a feszültséget, az életerő csökkenését, kimerültséget, önbizalomhiányt jelez. A hajszálak a fejbőr pólusaiból nőnek ki. Amikor valaki zaklatott, ideges, a fejbőre is megfeszül, ilyenkor haj nem tud megfelelően lélegezni, elpusztul, kihullik, helyette új nem nő, elkezdődik a kopaszodás.

SZEM:

A szem a lélek tükre, hangulataink, érzelmeink tükröződnek benne. Ezzel szemléljük a külvilágot és fogadjuk be, amit látunk. Szem látás szerve, betegsége, elváltozása akkor jelentkezik, ha nem akarunk szembenézni a jelennel, a megtörtént dolgokkal vagy a jövőre tekinteni. Megfigyelés alapján elmondhatom, hogy ahány szemüveges gyerekkel találkoztam, ott a családban olyan események szemtanúja volt a gyerek, amit nem akart látni, elhomályosult a látása, hogy ne lássa a valóságot. Sokaknak megjavult a látása, amint az élethelyzete megváltozott, jobbá vált, biztonság és harmónia vette körül.
Rövidlátás leggyakrabban ifjú korban keletkezik, amikor valaki csak a saját orráig lát el, fél a bizonytalan a jövőtől, és nem rendelkezik kellő önismerettel, ellenáll annak, hogy önmagát olyannak lássa, amilyen, csak a saját szemüvegén keresztül hajlandó befogadni a világot.
A távollátás inkább idős kori elváltozás. Ebben a korban már mindenki sok tapasztalattal, széles látókörrel rendelkezik, de ha távol tartja magát tudati szinten a valóságtól, fél a jelentől, bölcsességét magába zárja, akkor alakul ki a távollátás.
Akik nem veszik észre az élet sokszínű szépségét, tarkaságát, mindent, önmagukat is szürkének látják, azoknál alakul ki a színvakság.
Kötőhártya gyulladás, mint minden más gyulladásos folyamat konfliktust jelez. A fájdalom érzetekor behunyjuk a szemünket, ahogyan a probléma előtt is, amit nem akarunk látni.
Az elhomályosult, életlen látás megnyugtató távolságtartást, elzárkózást jelent, amikor kialakul a szürke hályog a szaruhártyán. A beteg sötéten látja a jelenét és a jövőjét is, redőnyt ereszt a szeme elé, elfedi látását, hogy ne kelljen látnia azt, amit nem akar látni.
A régi sérelmek okozta feszültség, a visszatartott könnyek lélektani nyomása zöld hályog kialakulását okozhatja. A szem belső nyomása miatt a látótér fokozatosan beszűkül, csőlátás alakul ki, olyan ez, mintha sötét szemüvegen keresztül nézne az ember a körülötte levő világra.

FÜL:

A hallás és az egyensúlyozás szerve. Fülpanaszok azt jelzik, hogy valamit nem akarunk meghallani, vagy olyat hallottunk, ami kedvezőtlen hatással van ránk. Az olyan gyerekeknél, akik gyakran fültanúi a felnőttek veszekedésének, viharos vitáinak, tehetetlenségük miatt gyakran fülgyulladás alakulhat ki. Fülzúgás jelzi kiegyensúlyozatlanságunkat, de a kisiklott szexuális élet elnyomott érzelmeit is.
Aki nagyot hall, az próbál elzárkózni a hallottaktól. Idős korban az ember általában elveszti rugalmasságát, alkalmazkodó képességét, és egyre kevésbé hallgat másokra. Egy párkapcsolatban, ha az egyik fél nagyot hall, ott elutasítja bőbeszédű társát, nem akarja hallani azt. A hallás romlása figyelmeztet, hogy hallgassunk befele is, saját belső hangunkra. Aki megsüketül, az már régóta süket a belső hangjaira.

SZÁJ és FOGAK:

Táplálék befogadására szolgál a száj, a fogak annak fizikai feldolgozására, de itt érzékeljük az ízeket is. Fogaink életerőnkről adnak képet. A rossz és beteg fogak arra utalnak, hogy valaki nehezen tudja kifejezésre juttatni agresszióját, ill. annak megfelelően cselekedni. A megélt élményeket nehezen tudja feldolgozni, nem tudja átrágni magát a dolgokon. Fogcsikorgás a tehetetlen agresszió elfojtása. Szájzár mögött harag, visszafogott érzések, indulatok vannak. Fogíny a fogak tartását, átvitt értelemben az emberi tartást jelenti. A beteg fogíny vérzik. A vér az élet szimbóluma, a vérző íny világosan jelzi, hogy csökkent a magabiztosság, a bizalom, a döntésképtelenség, és az életerő. Teljes bizalomvesztést, tehetetlenséget a fogak kihullása mutatja.

TOROK és NYAK:

Torokban képezzük a hangokat amikor megszólalunk. Itt mondjuk ki vágyainkat, azonban ha bennünk reked a szó, vagy képtelenek vagyunk szót emelni magunkért, a torok megbetegszik. Torokfájás mögött mindig az energiánk, alkotóerőnk elakadása, harag, lelki zavarodottság van. Amikor valaki képtelen a vitára, szembesülésre, igazának kimondására, akkor köhög. 
Szorongás és félelem esetén gombóc lesz a torokban, ha valamit nem tudunk, vagy nem akarunk lenyelni. Az alkoholista is nyeli az alkoholt, hogy könnyebben lecsússzon a torkán az, amit az életben nem bír csak erőszakkal lenyelni.
Nyak fájdalmakor általában mereven ragaszkodunk álláspontunkhoz egy helyzet megítélésében. Aki önelégült, nyakas, rugalmatlan, hajlíthatatlan, mindig a saját feje után megy, annak könnyen megmerevedik a nyaka, ahogyan a gondolatai.

HÁT:

Testünk támasza a hát, a gerinc. Test külső tartása belső tartásunkat jelzi. Amikor bizonytalannak érezzük helyzetünket, akkor fáj a hátunk. A meg nem értés, a támogatás hiánya gyanakvással, bűntudattal társul. Gerincoszlop tartásában kivetülnek az agressziók, a merevség, hajlíthatatlanság, az ésszerűséghez való görcsös ragaszkodás. Anyagi és pénzügyi helyzetünk miatti félelmeink és aggályaink miatt deréktáji fájdalmak jelentkeznek. Túlterheltséggel kapcsolatos problémák a csigolyák közötti porckorongoknál, idegi becsípődéseknél jelentkeznek, mert nehezen viselik azt a nyomást, amit a tudatunk már nem akar. Teljesítmény kényszer mögött bizonytalanság, szeretethiány érzete és kisebbségi érzés áll. Ez az érzés itt azt jelenti, hogy nem tudjuk elképzelni, hogy szeretetre méltók vagyunk, olyannak szeretnek minket, amilyenek vagyunk.

KAR és KÉZ:

Kar az életben adódó lehetőségek elérése szolgál, a kéz a megragadására, megtartására vagy elengedésére. A csuklóban indulatok raktározódnak, a könyök a rugalmasságot, irányváltást fejezi ki.
A kéz tart, kezel, simogat és odacsap. Kezünkkel adunk, elveszünk, elfogadunk, fogunk, markolunk, vagy kinyújtjuk. Sorsunkat is itt tartjuk, vagy éppen itt engedjük el azt, ami már megfoghatatlan. Aki fél, hogy elveszít valamit, az görcsösen, keményen ragad meg mindent. Marokra szorított kézzel nem tudunk adni, de nem tudjuk elfogadni sem azt, amit nyújtanak felénk. Görcsös kézzel simogatni se tudunk. A kezek izületi megbetegedései merev ragaszkodást mutatnak valakihez, vagy valamihez.
Köröm az állatvilágban karom, az agresszió eszköze, hiszen a védelmet és a támadást szolgálja. A hosszúra növesztett köröm az mutatja, hogy tulajdonosa védekezni akar, vagy ki akarja kaparni valakinek a szemét. Körömrágás mögött elfojtott agresszió áll.

MELL:

Az anyaság szimbóluma. Az anyák mellükkel táplálják újszülöttjüket. Amikor ez az anyáskodó táplálás, dédelgetés túl sokáig tart, amikor a gyereknek már terhes a dédelgetés, akkor jelentkezhetnek a mell panaszai. Örömmel, aggódás, félelem és bánat nélkül kell elengedni gyermekeinket, éljék a maguk életét.

TÜDŐ:

Tüdő fogadja be testünkbe az éltető oxigént és bocsátja ki a felhasználtat. Légzés a feszültség, és az ellazulás ritmikus folyamata. Aki nehezen kap levegőt, az bánatos, búskomor, szorong, mert veszélyeztetve érzi az életét, szabadságát. A légszomj szintén a szabadság és szabad tér utáni szomj kifejezése. Asztma akkor alakul ki, ha valaki túl sokat akar kapni, szeretetre vágyik, de nem akar adni, képtelen szeretetet adni. Életét fuldoklásként éli meg, levegő után kapkod, túl sokat lélegzik be, ettől a tüdő felfújódik, és kilégzéskor görcsbe rándul, fojtogató köhögéssel társul. Akinek a tüdeje beteg, fél befogadni az életet, vagy úgy érzi, nincs joga élni a saját életét. Tüdőtágulat és a dohányzás az élet elutasításának jelzése, amikor valaki méltatlannak érzi magát az életre.

SZÍV:

Szervezetünkben a vért, ezáltal az életet keringteti és hordozza, de emocionális központunk is, a szeretet és a biztonság központja. A szív a szeretetet, a vér az örömöt jelképezi, amikor ezeket megtagadjuk magunktól, összeszorul. Aki örömtelen életet él, szívrohamot kaphat. Szív zavarai olyan embereknél jelentkeznek, akik nem hagyják, hogy bármilyen érzelem kimozdítsa őket a maguknak felállított racionális szabályokból, ragaszkodnak ahhoz, amit ők már megszoktak, és jónak tartanak. Szívverést akkor érzékeljük, ha valami felizgat bennünket. Szívproblémák mindig arra kényszerítik az embert, hogy ismét hallgasson a szívére és örömmel, hajsza nélkül éljen.
Vér az anyagi élet hordozója, életet szimbolizálja. Vérnyomás emberi dinamikát is kifejez. Akinek alacsony a vérnyomásra, nem akar érvényesülni, nem teszi próbára önmagát, kerüli az ellenállást, visszahúzódik, elmenekül gondolataiba. Magas vérnyomásúak állandóan konfliktusközelben vannak anélkül, hogy megoldást találnának. Aktivitásukkal, akadályoztatott agresszióval, erőt próbáló, és azt meghaladó dinamizmussal próbálják megoldani saját és környezetük gondjait.
Idős korban jelentkező magas vérnyomás az érelmeszesedés következménye. Ahogyan az ember gondolatai, az erek rugalmassága csökken, megmerevedik és emelkedik a belső nyomás.
Szívinfarktus a magas vérnyomás következménye akkor, amikor a tudatos akaratot, felhalmozott energiákat és az agressziót önuralommal akarja valaki megfékezni, megszakad a szíve.
Szív az egyetlen szervünk, amit soha nem támad meg a rákbetegség.

GYOMOR:

Gyomorba érkezik a táplálék, amit magunkba viszünk, és ezzel együtt minden ismeretlen benyomás, tapasztalás is, amit meg kell emésztenünk, fel kell dolgoznunk. Érzelmeink feldolgozását ne hagyjuk a gyomrunkra. Aki lenyeli agresszív érzéseit, annak a gyomorsav fogja azt feldolgozni esetleg a gyomrával együtt, kialakul a gyomorfekély, amit stressz okozta betegségnek is neveznek. Aki szereti magát, nem erőlködik azon, hogy megfeleljen másoknak, és bízik is önmagában, annak nem lesz fekélye, nem fog megsavanyodni. Aki gyomorbeteg, az nehezen boldogul gondjaival, agressziójával, konfliktusát képtelen felelősséggel megoldani, csak önmagát emészti.
Ami nehezen emészthető, az nyomja és megfekszi gyomrunkat. Hányingerünk akkor lesz, ha valami olyat utasítunk el, amire nincs szükségünk, amit nem akarunk, felfordul a gyomrunk. Hányáskor olyan benyomásoktól szabadulunk meg, amelyekről nem akarunk tudni.

MÁJ:

Szervezetünk laboratóriuma, itt raktározódik a harag és a düh. Energiát termel, raktároz, méregtelenít. Megbetegedése azt jelzi, hogy valaki szélsőségesen túlzásba esett valamivel, ami lehet evés, ivás, nemi tevékenység, túlfeszített életmód. Ezek mind méreggé válhatnak a szervezet számára és felborítják az egyensúlyt.
Máj termeli az epét, ami az emésztéshez szükséges. Mikor túl kemények vagyunk magunkhoz, megkeseredik az életünk, energiáink áramlása lelassul, lerakódik, az epében kövek formájában.

BELEK:

Táplálék anyagi emésztése a vékonybelekben történik. Akinek ilyen panasza van, túlságosan kritikus, mindenben talál valami hibát, kivetni valót, ugyanakkor szorong is. Hasmenés félelemproblémákra utal, ugyanakkor valamihez való görcsös ragaszkodást is. Szorongást oldja a hasmenés, figyelmeztet bennünket, hogy engedjük szabadjára a szükségtelen dolgokat.
Vastagbélben már a megemésztetlen élelem van, ahol még vízkivonás történik, utána kiürül a szervezetből mindaz, amire már nincs szüksége. Gyakori probléma a székrekedés, ami az anyagiakhoz való erős, túlzott ragaszkodást mutat.

NEMI SZERVEK:

A nőiesség és a férfiasság jegyei. Amikor tisztátlannak és bűnösnek érezzük magunkat, undorodunk testünktől, megtagadjuk nemiségünket, akkor jelentkeznek problémák. Aki retteg, elutasítja nemi szerepét, szorong a meg nem feleléstől, az nem talál örömet a szexualitásban. Az impotencia és a frigiditás fő oka a feszültség, a bűntudat, az előítéletek, gyűlölet, félelem és egyfajta kényszer a bizonyításra. Akik szeretettel, önfeledten adják át magukat a testi örömöknek, amikor két ellentétes pólus találkozik, akkor új tudtaállapotban, az orgazmusban élik meg lényük szabadságát. Nemi szerveink azért vannak, hogy gyönyörűséget adjanak, aki megtagadja, elfojtja vágyait, és szenved, az értelmetlenül saját magát bünteti.
Menstruáció és a klimax egészséges, természetes folyamat a nő életében. Menstruációs zavarok akkor jelentkeznek, amikor a nő kiszolgáltatottnak érzi magát, engedelmességet várnak tőle, de ő megtagadja ezt a tudatalattijában. Az a nő, aki fájdalmakkal szenved a havi vérzés alatt, fájdalmasan éli meg nőiességét. Méh megbetegedése a partnerhez fűződő testi és érzelmi zavarok esetén lép fel. Terhességi problémák mindig az utód elutasítását jelzik. A vetélés valójában tudat alatti terhesség-megszakítás.

LÁB:

Lábunkon járunk, ez visz előre az életben, és ezeken állunk. Az élet örökös változás, mozgás, lendület azért, hogy életünk kiegyensúlyozott legyen. A láb panaszai félelmet mutatnak az előrehaladástól, a fontos lépések megtételétől. Járásunk temperamentumunkat, az élethez való viszonyunkat jelzi. Térd, akárcsak a nyak rugalmasságot, magabiztosságot, büszkeséget, akaratosságot, konokságot fejezhet ki. Amikor tökéletességre törekszünk, nem akarunk irányt váltani, visszafordulunk múltunkba, hajlíthatatlanok vagyunk, egy helyben topogunk, az izületeink megmerevedhetnek, hiszen ezek biztosítják mozgékonyságunkat. Makacsság, gondolataink merevsége korlátozza, le is béníthatja mozgásunkat, haladásunkat. 

Fentiekben gondolati szinten foglalkoztam betegségekkel és tünetekkel a teljesség igénye nélkül. Egyetlen kezelési módot tudok ajánlani egészségünk érdekében, hogy figyeljünk oda és ismerjük meg magunkat, elmélkedjünk látásmódunkon, változtassunk és változzunk, járjuk a magunk útját szeretetben a szívünk hangjai szerint.