Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Alkoholos májkárosodás

2017.03.14

 

 

Az alkoholos májbetegség a túlzott mértékü alkoholfogyasztás következtében kialakuló szöveti károsodást jelenti. Férfiaknál napi 4 dl, nőknél viszont már napi 2 dl szeszes ital tartós elfogyasztása is előidézheti a problémát.

Három stádiumra osztható:

 1.Tiszta zsírmáj

Ezt az állapotot alkoholon kívül más is okozhatja.

Leggyakrabban elhízott egyéneknél jeletkezik, de kialakulhat gyógyszeres kezelés mellékhatásaként, cukorbetegeknél, epemütéten átesett egyéneknél, mivel nagyobb teher kerül a májra. Ilyenkor a májsejtekben megnő a lerakódott zsír mennyisége, amely a máj megnagyobbodásához vezet.

Életmódváltással és teljes alkoholtilalommal az állapot visszafordítható. 

2.Gyulladásos zsírmáj

Májmegnagyobbodás, sárgaság észlelhető, a beteg étvágytalan, hányinger-hányás, jobb bordaív alatti fájdalom jelentkezik. Súlyos esetben akár májkóma is előfordulhat, ez többnyire nagyobb mennyiségű szeszesital elfogyasztása után alakul ki. Az alkohol teljes megvonása illetve májvédő gyógyszerek folyamatos alakalmazása segíthet a gyógyulásban, de súlyos májelégtelenség is kialakulhat, ami akár halálhoz is vezethet. Ugyanakkor az esetek többségében az ebbe az állapotba került alkoholbetegek már nem tudják mellőzni a szeszesitalt, mivel annak megvonása súlyos elvonási tüneteket idéz elő.

3.Májzsugor vagy májcirrózis

Itt már végleges májszöveti károsodásról beszélünk, a folyamat visszafordíthatatlan, az állapot csak fenntartható, gyógyulás már csak májátültetéssel érhető el.

Leggyakoribb oka a tartós alkoholfogyasztás, de a tévhiteket eloszlatva, a krónikus hepatitis B, ill. C vírussal való fertőzöttség, a zsírmáj több éve tartó fennállása és autoimmun eredetü májgyulladás, epeúti gyulladás vagy elzáródás is okozhatja. A betegség sokáig lehet tünetmentes, általános jelei a fáradtság, gyengeség, hányinger, étvágytalanság és a fogyás. A bőrön különböző eláltozások jelenhetnek meg, mint hálózatos értágulat, a tenyerek, talpak vöröses elszineződése, a bőr elvékonyodása, viszketése, a kötőhártyák sárgára színeződnek, szövődményként jelentkezik a vérzékenység, a nyelőcsőben vénatágulatok keletkeznek, folyamatosan újratermelődő hasvíz, ill.májdaganat keletkezik.

Tehát a betegséget könnyebb megelőzni, mit gyógyítani.

Kurkó Ágota