Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A NEVELÉS TELJES FIGYELMÜNKET IGÉNYLI

2008.10.13
„Gyermekünk alapvető szükséglete: a feltétel nélküli szeretet.”(folytatás)
 

Életre szóló ajándékkal halmozzuk el gyermekünket, ha maradéktalanul neki szenteljük figyelmünket, amikor foglalkozunk vele, vagy szeretetünket fejezzük ki neki. Ennek eszközei: a szemkapcsolat, a testi közelség és a kitüntetett figyelem – akár hallgatjuk gyermekünket, akár beszélünk hozzá. Amikor szívünk teljes szeretetével gyermekünk felé fordulunk, különösen mélyen érzékeli majd, hogy szeretjük.

A szemkapcsolat szeretetünk kifejezésének egyik legerőteljesebb módja. A szemkapcsolat azt jelenti, hogy amikor gyermekünk ránk néz, kedvesen a szemébe nézünk. Bármilyen egyszerűen hangzik is ez, a valóságban olyan nehéz és összetett feladat, hogy ritkán tesszük meg. A szemkapcsolat időnként nem több mint, hogy egy mosolygó, gőgicsélő kisbabának a szemébe nézünk. Amikor tizenéves kamasz gyermekünk dühös ránk, s ezt túlságosan is jól hallhatóan hozza tudomásunkra, bizonyára meg sem fordul a fejünkben, hogy szeretetet kellene sugározni tekintetünkkel. Hihetetlenül fontos, hogy ilyen esetekben se adjuk fel. Épp ezekben a helyzetekben taníthatjuk meg arra, hogyan fejezze ki a haragját érettebb formában. Ilyenkor a gyermek többnyire kerüli a szemkapcsolatot, ami bennünket is gátol abban, hogy tekintetünkkel közvetítsük szeretetünket. Rendkívül fontos, hogy folyamatosan töltögessük gyermekünk „érzelmi tankját”, hogy bizalmas kapcsolat alakulhasson ki szülő és gyermek között. Így megtaníthatjuk neki, miként bánjon haragjával.

A testi közelség: Amikor gyermekünk visszautasítja a szemkapcsolatot, még mindig marad egy eszközünk: a testi közelség. Ha mindenki kellemesen érzi magát a családban, a testi közelség jólesik mind a szülőnek, mind a gyermeknek. Borús hangulatú időszakokban, pedig egyenesen megmentheti a napot. Amikor kamasz gyermekünk morgó periódusba kerül, gyakran a testi közeledés az egyetlen módja szeretetünk kifejezésének. Ha ilyenkor gyöngéden megérintjük a vállát, a hátát vagy a karját, megtapasztalja a gyöngédséget, mellyel közeledünk hozzá, s megindulnak a kommunikáció csatornái közöttünk.

A kitüntetett figyelem lényege, hogy amikor együtt vagyunk gyermekünkkel, érezze úgy, hogy ő a legfontosabb nekünk a világon. Ilyenkor többnyire kettesben vagyunk vele, s közben a szemkapcsolatot és a testi közelséget is gyakoroljuk. A kitüntetett figyelem áldozatot kíván a szülő részéről: az idő áldozatát. Nagy feladat elé állítja a szülőt, különösen, ha a gyermek nehezen megközelíthető. A kitüntetett figyelem segít abban is, hogy felismerjük rosszkedve, haragja okát.

Ha gyermekünk általában hallgatag, legyünk türelmesek. Szótlansága nem jelent feltétlenül ellenséges indulatot vagy tiszteletlenséget. A kamasznak gyakran időre van szüksége, hogy belülről helyrerázódjon. Ilyenkor ne erőltessük a beszélgetést! Várjuk ki, míg megnyílik magától.

Miként az emberi szervezetet egészségesen táplálnunk kell, hogy megfelelőképpen működjön, éppúgy kell táplálnunk a szeretet sokféle formájával a gyermek érzelmeit, hogy azzá válhasson, akivé akar válni, akivé válhat, és akivé kellene válnia.

 
GYÖRGY IRMA
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

messze

(Aggódó, 2008.12.01 21:54)

Hogy a gyermek, azzá válhasson, akivé akar válni, akivé válhat, és akivé kellene válnia, ahhoz tényleg fel kellene nőni a szülői társadalomnak. Sajnos, az irány mást mutat.

Domokos

(Kíváncsi, 2008.11.14 22:59)

Köszönöm!

Domokos

(Kíváncsi, 2008.11.14 22:58)

Köszönöm!

M. Á. Iskola

(György Irma, 2008.11.02 17:55)

Kedves Cserevirág!
Köszönöm, hogy véleményével megválaszolta az előző kérdéseket, hozzászólásokat is. Valóban nem csak szakmai, de szülői tapasztalatok is megfogalmazódtak a cikkben. Örülök, hogy elfogadható tanácsokkal szolgálhattam érdeklődő szülőknek,gyermekeink személyiségének egészséges fejlődése érdekében.
Figyelembe véve a jóvőre vonatkozó kérését,legközelebb a "dackorszak" tünetei-,okai-,kezelhetóségének módozatairól próbálok használható információkat közölni.
Addig is figyelmébe ajánlom a(z)Életstratégiánkat szüleinktől tanultuk" cikket, amelyben hasznos információkat találhat a sértett önbizalmát megmenteni igyekvő gyermek 3 különféle viselkedési módjáról,a viselkedést kiváltó okokról,a megelőzésről,a következményekről.
Tisztelettel:Gy.I.

Köszönet

(Cserevirág, 2008.10.29 19:07)

Nagyon köszönöm a gyakorlati tanácsokat. Egyszerű, nekünk feltálalt, érthető, megvalósítható tanácsok. Látszik, hogy benne van a szülői tapasztalat is és a szakmai vélemény is. Ha lehetséges, kérnénk még hasonló tanácsokat..akár kisebbeknek is. Pl. mi most a dackorszakkal küszködünk..:)

Domokos

(Kíváncsi, 2008.10.13 22:17)

Hasznos tanácsok szülőknek. Szakmai vélemény? Szülői tapasztalat? Mindkettő?

Kistarcsa

( Helyben vagyok, 2008.10.13 21:29)

Jók a meglátásaid. Ki vagy? Tudod is amit mondasz? Lesz- még folytatás?

Magyarország

(Aggódó szülő, 2008.10.13 21:12)

Sokféle programajánlat létezik, kevés a gyakorlati tanács. Örülök, hogy ilyen felvilágosítást is kaphatunk, mi szülők, mert nem könnyű , időnként szót érteni serdülő gyermekeinkkel. Kösz.