Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kanyaró ... a nemrégiben „fellobbant” kanyarójárvány margójára.

2017.02.16

A kanyaró egy ember által terjesztett vírusos megbetegedés. Mint betegséget a VII. Században fedezték fel és egészen a kötelező védőoltások bevezetésééig nagy számban szedte áldozatait.

Tünetei későn jelentkeznek,a fertőződés után 7-10 nappal fellépő nátha, magas láz,köhögés,kötőhártya gyulladás jelentkezik, majd a szájüreg nyálkahártyáján fehér foltok(Koplik folt) ,a bőrön pedig kiütések keletkeznek,amelyek megjelenésével együtt a láz csökken. Nem kezelt, illetve későn diagnosztizált esetekben szövődményként agyvelő-, tüdőgyulladás alakulhat ki.

Terjedési módja cseppfertőzés, vagyis tüsszentéssel, köhögéssel a kórokozók a levegőbe kerülnek, onnan pedig belélegezve megbetegítik az arra éppen fogékony, legyengült immunrendszerű szervezetet.

A kötelező védőoltások beadásával, ami 3 védőoltást jelent, a jelenlegi, Romániában érvényes oltási törvény szerint 1, 5 és 7 éves korban, térségünkben szinte teljesen eltűnt a kanyaró, mint egyértelmű betegség, szélsőséges esetek viszont vannak, amikor megjelenik atípusos formában, vagyis nincs meg minden tünet, ilyenkor nem bizonyítható a megbetegedés.

A beadott védőoltásnak mellékhatása szinte egy esetben sem jelentkezett,de fontosnak tartsuk felhívni a figyelmet arra,hogy az oltóanyag legyengített kórokozót tartalmaz,így az oltás beadásától számított 7-10 napra jelentkezhet enyhe lázas állapot,náthához hasonló tünetekkel, apró pontszerű kiütésekkel,ami 24 óra alatt múlandó is kell legyen.

Amikor a betegség egyértelműen bizonyítható, annak lefolyása a megjelenéstől számítva bő 10 nap,de a diagnózis felállítása előtt 4-5 nappal a beteg már fertőz és a kiütések visszahúzódása után is.

Specifikus kanyaró elleni kezelés nincs,a tüneteket kezelik,illetve ha bakteriális felülfertőződés van,akkor a beteg antibiotikumos kezelést kap.

Mint általában minden fertőzőbetegségnek, ennek is egyszerűbb a lefolyása gyermekek esetében, a teljes gyógyulásig kötelező a közösség elkerülése.

A már lezajlott betegség életre szóló védettséget hagy maga után.

 

Kurkó Ágota