Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A cukorbetegség, avagy a nem fertőző ,,járvány”

2016.03.11

 

 Napjainkban népbetegségként emlegethető, mégis kevesen figyelünk rá. A betegség hátterében a szénhidrát anyagcsere zavara van, oka a hasnyálmirigy inzuláris hiánya és többágú öröklődési lehetőséget mutat. Leggyakoribb tünetei a hirtelen megnőtt vízfogyasztás, szaporább vizeletürítés, általános éhségérzet illetve “falási vágy”, ami mellett jelenős a testsúlycsökkenés. Kiváltó okként talán első helyen az öröklődés áll,vagyis nagyon gyakori a  családi halmozódás, e mellett a mozgáshiány, a rendszertelen étkezés (gyors ételek,cukrozott üdítők gyakori fogyasztása) és a stressz.

Típusai szerint két csoportba sorolhatjuk:

   1-es típusú diabétesz,vagyis a betegség gyerek ill. fiatal korban jelentkezik, kezelése inzulin pótlással történik.

   2-es típusú diabétesz,a felnőtt kor során jelentkező betegség,ennek kezelése gyógyszeresen, majd a diéta elégtelensége és a betegség előrehaladásával inzulin adagolással tartható megfelelő értékek között. Itt említhető még meg a terhességi cukorbetegség, ami a terhesség folyamán alakul ki, ez a folyamat a szülés után gyakran visszafordítható, tehát a cukortolerancia rendeződik, de ezt ma már kötelező terhességi vizsgálatként alkalmazzák. Ugyanakkor fokozott figyelmet igényel és a követése továbbra is fontos.

Ha már kialakult a betegség,előrehaladása visszafordíthatatlan, életre szóló kezelést igényel, teljes életmódváltást, ami tartalmazza az ételeink megválasztását, a rendszeres étkezést,

testmozgást és vércukorszint ellenőrzést.

Tiltott ételek:a cukrot vagy mézet tartalmazóak, cukrászati készítmények, gyümölcslevek, gyümölcsök (magas cukortartalommal rendelkeznek  a szőlő,banán,körte), fehér kenyér nagyobb mennyiségben. Megengedett a napi 2oo gr, de ha lehet, ez is legyen teljes kiőrlésű lisztből készült barna kenyér.

Gyermekeknél a diéta betartása sokkal nehezebb. Főleg pubertás korban jelentkeznek cukoringadozási zavarok az addig jól bevált kezelés és diéta mellett is. A betegség  gyakran okoz szövődményeket, ami jelentkezhet a szem, a vese, az idegszálak területén, ugyanakkor egyszerre is érintheti az említett szerveket, idegeket.

A szövődmények a betegség korai szakaszában csak elhanyagolt esetben jelentkeznek, azonban többéves kezelés után már gyakoriak a látás-, érzés zavarok, lábfájdalom, zsibbadás, vesék esetében pedig a a krónikus veseelégtelenség.

Tehát figyeljünk magunkra, előzzük meg a bajt, főleg ha már tudjuk, hogy genetikai hajlandóságot mutatunk  a cukorbetegség kialakulására, mozogjunk, sétáljunk,étkezzünk helyesen, változatosan, előtérbe helyezve házi készítésű ételeinket, ellenőriztessük alkalmanként éhgyomri cukorszintünket, és ha lehet kerüljük a fölösleges stresszt.

Kurkó Ágota