Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


-- TESTI-LELKI EGÉSZSÉG

Cikkek

Gyógynövények a szépségápolásban

2015.09.29

A gyógynövényekben az a legcsodálatosabb, hogy számos módon, több területen hasznosíthatjuk előnyös tulajdonságaikat. Az egyik ilyen különleges terület a szépségápolás, ahol a gyógyhatású növényeket kenőcs, krém vagy borogatás formájában a legcélszerűbb alkalmazni.

 

A család szerepe

2015.09.29

A család az a hely a serdülők életében, ahonnan elsajátítják első ismereteiket, szabályaikat a jó és a rossz fogalmáról, ugyanakkor kezdeti csalódásaikat is itt tapasztalják meg a leginkább.

 

A FELNŐTTÉ VÁLÁS FOLYAMATAI

2015.05.06

A tulajdonképpeni serdülőkor 15-17 év közötti időszakban lép fel, de 14 évtől kezdődik, és a társadalmi önállóság eléréséig tart. A hormonális változások gyorsulásának következtében gyakran észlelhetőek testi elváltozások (elhízás, lesoványodás), ugyanakkor ezzel egy időben hangulati változások is jelentkezhetnek náluk (nyugtalanság, álmatlanság). Ezek a biológiai változások pszichésen labilisabbá, feszültebbé, érzékenyebbé teszik a gyereket, de a „pszichológiai” serdülés nem halad párhuzamosan a testi serdüléssel.

 

A CSODÁLATOS GYERMEK EGÉSZSÉGES FEJLŐDÉSÉNEK LEHETŐSÉGE

2015.05.06

Az egészséges családi közösség kialakulásának egyik feltétele a megszülető gyermekek meglévő adottságainak szabad fejlődése. Ha erre ráfigyelnek a szülők, nevelők, akkor garantált a jövő társadalma számára az egészséges személyiségű nemzedék. A következőkben felsorolom mindazokat a tulajdonságokat, amelyek a gyermeket születésekor jellemzik. Kiemelem a szülőkre, nevelőkre háruló feladatokat és e hiányosságokból származó következményeket.

 

ROSSZ EVŐ VAGY CSAK VÁLOGATÓS

2015.05.06

Azt hiszem ez is egy örök téma a kisgyereket nevelő szülők körében, és akinek kellemetlen tapasztalatai vannak, negyvenvalahány év távlatából is visszaemlékszik arra a néhány évre. Nemrég ételek és főzés kapcsán elpanaszoltam egy hatvan év körüli nőnek, - tudni kell róla, hogy három felnőtt gyereke van és unokái - hogy a kislányom mennyire madárétkű. Már kezdtem volna mesélni, hogy mit és hogyan eszik, de rögtön közbevágott egy hangos sóhajjal, hogy bizony ő tudja, miről beszélek, hisz mindhárom gyermeke rosszevő volt…

 

JÁRVÁNYOS MEGBETEGEDÉSEK IDŐSZAKA VOLT, VAN

2015.05.06

Az idei tavasz elég nagy hőmérséklet ingadozásokkal érkezett, ez jó lehetőség volt a vírusok gyorsabb terjedésére.

A tél végétől több hullámban is zajlottak a felső légúti megbetegedések, voltak hetek amikor járványszerűvé nőtték ki magukat.Voltak olyan betegek, akik több alkalommal is átestek ezeken a meghűléses betegségeken. Azt tapasztaltuk, hogy nagyon elhúzódó volt egy –egy virózis, nehezen gyógyultak a betegek.A felső légúti megbetegedésekkel egy időben elindult két járványos gyermekbetegség, amiről most szeretnék írni pár mondatot.

 

A gyereknevelés 10 csapdája

2015.05.06

A gyereknevelés területén a szülők tíz jellemző hibát követnek el - állapította meg nemrég egy ismert New York-i gyermekpszichológus. Hogyan kerülhetjük el ezeket a csapdákat? Nézzük!

 

Szeretetre hangolva

2015.02.16

„Szeretni és szeretve lenni olyan, mintha kétfelől sütne ránk a nap.”
 -David Viscott -

 

Hiszti (a) vagy dackorszak?

2015.02.16

Másfél év és a negyedik életév közötti időszakot a szakirodalom dackorszaknak nevezi. A másféléves gyerek már el tudja határolni magát a világtól, rádöbben, hogy van saját énje, vannak saját céljai, vágyai, kívánságai, csak még nem elég érett arra, hogy megértse, másnak is lehetnek ilyenek és ezek az elképzelések ütközhetnek. Legtöbb esetben a saját fizikai adottságai akadályozhatják meg   célja elérésében pl. nem tudja, úgy felverni a tojást, mint anyu vagy meghámozni a zöldséget, almát, nem tudja összeilleszteni a kockákat, és jön a hiszti. Ezek a dühkitörések a fejlődési folyamat kísérőjelenségei, amelyek elkerülhetetlenek.

 

Dohányzásmegelőzés az iskolában

2015.02.16

A Márton Áron Általános Iskolában, már a tavalyi-, iskolai év folyamán sor került egy komoly és érdekes programra, mely átölelte a tavalyi VIII.A, és VII.A osztályok tanulóit (13-14 éves korosztály). Az amerikai „Davidson College” egyetem, a „Babeş  Bolyai Tudományegyetem – Szociológia Doktori Iskola” tanszéke, és a „Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem – Közegészségtani Tanszéke”, Hargita Megye Tanácsának-, és a körzetben lévő pszichológusok, segítő pedagógusok és egyetemi hallgatók közreműködésével egy kutatást szervezett Románia területén.

 

« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Következő »