Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vadon élő orchideáink

2014.08.11

 

Domokos utcáin haladva bizonyára mindenki felfigyel az ablakokban pompázó elegáns, változatos színű cserepes orchideákra. Joggal nevezik e virágot a virágok királynőjének, hiszen szépségével magára vonja figyelmünket, ugyanakkor nagy szeretettel ajándékozzuk meg vele kedves ismerőseinket, barátainkat. De vajon tudjuk-e, hogy vidékünkön vadon is megtalálhatóak a természet eme gyöngyszemei?

Az alábbiakban Pásztorbükk területén előforduló ilyen természeti ritkaságokról olvashatnak egy rövid ismertetőt. E terület egyik különleges növénycsoportját alkotják az orchideafélék vagy más néven kosborfélék. E családba több értékes növényfaj is tartozik, említésre méltó az agárkosbor (Orchis morio), amely egy kistermetű orchidea, virágzata bíbor-ibolyaszínű és alig emelkedik ki termőhelyének gyepalkotó fűféléi közül és már kora tavasszal, májusba elvirágzik. Mellette szerényen húzódik meg a sápadt kosbor (Orchis pallens), amelynek kellemes illatú, halványsárga virágai rövid fürtben állnak. Levelei fénylők, számuk három-négy, visszás tojásdad-hosszúkásak, szélesek és nagyok.

Júniusban pompáznak igazán az orchideafélék, melyek szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak, ilyenek a szálanként vagy kisebb-nagyobb csoportokban nyíló, bíborvirágzatú foltos ujjaskosborok (Dactylorhiza maculata), amelyek roppant változatosak, mert virágaiknak színe a hófehértől a bíborszínűig változik. Külön figyelmet érdemel a sömörös kosbor (Orchis ustulata), amely Európa legkisebb virágú kosbora. Alacsony, mindössze 10-35 cm termetű növény. Tőlevelei fényesek, tojásdad-lándzsásak. Hosszúkás-hengeres virágzatában a virágok mindössze 3-6 mm-esek. Virágzatban lévő virágai fehér alapon bíborpettyes színűek, mézajkaik sömörre emlékeztető mintázatázatúak. E ritka növényünk érzékenyen reagál a környezeti változásokra.

Nyáron már sokkal gazdagabb a rétek fajszáma, július első felében a színpompás réteken több értékes orchideafajt is megtalálhatunk. Ilyen a tömegesen nyíló szúnyoglábú bibircsvirág (Gymnadenia conopsea), amely magyar nevét jellegzetes, a magháznál jóval hosszabb sarkantyújáról kapta.           

Ilyenkor számolhatunk több gömböskosbort (Traunsteinera globosa) is, melynek szára akár 20-60 cm magasságúra is megnő, fürtös virágzata a nyílás kezdetén kissé csúcsos, majd gömbölyű, tömött virágzatot alkot és halvány rózsaszínű. Mindkét taxon Vörös Listás növény, megjelenik Hargita megye nemzeti szinten védett növényfajai között.

Talán legkevésbé látványos, de igen jellegzetes orchideafaj a közönséges békakonty (Listera ovata), melynek érdekessége zöld színű virága. Ez a növény mézajkán apró, sárgás cseppecskék formájában nektárt választ ki, virágai nem feltűnőek, virágzata nyúlánk, tömött fürtöt alkot. Magassága 20-70 cm, évelő növény. A szárának alsó részén jellegzetes a két nagy, átellenes, tojásdad vagy elliptikus levél. A közvetlen napfényt nem kedveli, ezért más növények védelmében húzódik meg.

Említésre méltó a kétlevelű sarkvirág (Platanthera bifolia) is, ez az orchideafaj nem szerepel Hargita megye védett növényfajai között, de úgy gondolom, hogy védenünk kell, mert Pásztorbükk feltérképezett területén csupán két szálat találtunk.  E növény könnyen felismerhető, mert virágai enyhe vanília illatot árasztanak. Szára vékony és hengeres, rajta apró pikkelyszerű levelek vannak. Levelei fényes felületűek, tojásdad alakúak és ép szélűek, számuk kettő, mint ahogyan a virág neve is mutatja.

Kedves olvasók, kirándulásra biztatom, ahol a kellemes, aktív kikapcsolódás mellett felfedezhetik természeti kincseinket. A kirándulás egy jó alkalom lehet arra, hogy ne csak az ablakokban, hanem a mezőkön, havasi réteken is felismerjék és megcsodálják a vadon termő, szemet gyönyörködtető orchideáinkat.

     Kurkó Erika