Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pankának testvére születik

2017.03.14

 

Panka és szülei egy este fényképeket nézegettek. Megnézték a nagy családi fényképet is, amit Panka két éves születésnapján készítettek. Azon rajta volt mindenki, mindkét nagymama, nagytata, szülei, a szülei testvérei és persze Panka. Beszéltek arról, hogy ki, kinek a fia vagy lánya, testvére. Édesanyja elmesélte milyen jó volt, mikor kicsi volt és a testvérével játszottak. Édesapja is elmesélt egy történtet mikor még óvodás volt és testvérével megfürdettek egy kiscicát. Panka e nagyot kacagott.

Egy másik este Panka csecsemőkori fényképeit nézegették. Panka még meg is simogatta az aranyos kisbabát a fényképalbumban. Olyan fényképet is találtak, amelyiken még Panka az édesanyja pocakjában volt. Ekkor a szülei elmondták Pankának, hogy testvére fog születni, azért olyan gömbölyű édesanyja pocakja. Panka egy ideig szótlanul mosolygott és édesanyja pocakját nézte, aztán megszólalt.

-Megfürdethetjük a kiscicát? Játszhatok vele? – kérdezte lelkesen.

-Igen, meglátod sokat fogtok játszani, ha majd megszületik és egy kicsit nő. Tudod, amikor megszületik, akkor olyan pufókos kisbaba lesz, mint te a fényképen, nem tud beszélni, járni, enni. De ha kedved tartja, segíthetsz sok mindenre megtanítani.

Panka mosolygott és édesanyja pocakját nézte.

-Megsimogatod?- kérdezte édesanyja.

Panka közelebb lépett édesanyjához és kiskezét a pocakjához érintette. Nem mondott semmit. Csodálkozott.

Gyorsan teltek a napok, édesanyja pocakja egyre nagyobb lett. Pankát már nem tudta felvenni az ölébe, csak ha leült. Ilyenkor a kislány mindig megsimogatta és puszit is adott édesanyja pocakjára. Sokat beszéltek arról, hogy milyen volt mikor Panka volt a pocaklakó, hogy milyen nagyon szerette már akkor is az édesanyja. Elmesélte, hogy milyen sokat szopizott, mikor megszületett, mert a kisbabáknak nincsen foguk, hogy ételt egyenek. Egy nap édesapja, édesanyja és Panka együtt készítették elő a babaágyat, a pelenkázót, a babaruhákat. Tudta, hogy nemsokára meg fog születni a kistestvére, azt is, hogy akkor az édesanyja be kell menjen a kórházba néhány napra, s akkor nagymamáék vigyáznak rá.

Egy délután mikor édesapja hazaért a munkából egy csomagot nyújtott át Pankának. Izgatottan bontotta Panka a csomgot. Egy baba volt benne, egy nagy baba, majdnem akkora, mint egy igazi. A csomagban még pelenkák is voltak és rugdalózók, amikbe fel lehetett öltöztetni a babát. Késő estig játszott a babával, aztán elaludt.

Pár nappal később, édesanyja előkészítette a csomagot a kórházba indulni, hívták is nagymamát. Édesanyja elbúcsúzott Pankától és indultak is. Gyorsan telt az idő, megszültett Panka kisöccse, Palkó. Két nap múlva édesapjával már meg is látogathatta a kórházban. Ajándékba vittek Palkónak egy nadrágos kismackót, aminek a pocakján egy autó volt. Panka nagyon örült mikor meglátta édesanyját, az ölébe ugrott és szorosan átölelte a nyakát. Kicsit később édesanyja bemutatta kisöccsét, Palkót. Panka nézte és mosolygott, átadta a kismackót Palkónak, rátette a takarójára. Ekkor édesanyja elővett még egy kismackót a takaró alól és kislányának nyújtotta.

-Ez Palkó ajándéka neked.

-Anyu, ez pont olyan, mint a másik csak szoknyája van és virág van a pocakján.

-Biztosan testvérek.- suttogta édesapja.

Panka mosolygott és nagyon boldog volt. Csak akkor szomorodott el, mikor újra el kellett búcsúzzon az anyukájától. De tudta, hogy még kettőt alszik, és akkor újra együtt lesznek otthon.

Hamar eltelt a két nap. Nagymama finom levest főzött mire hazaért Panka édesapja a kórházból, Palkóval és az édesanyjával. A nagycsalád várta őket, bemutatták Palkót a nagyszülőknek, mindenki üdvözölte.

Panka mutatta meg Palkónak a kiságyat és attól a naptól fogva, minden nap valami újat akar mutatni kisöccsénk.                                                                        Miklós Beáta