Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Panka fogorvosnál

2017.02.16

 

Egy délután Panka édesapja hazaért a munkából, sietve ebédelt, mert fogorvoshoz kellett induljon. Panka is szeretett volna édesapjával menni, kíváncsi volt, hogy gyógyít a fogorvos, na meg a fel és alá mozgó fogászati székre, amilyet az egyik mesében látott. Édesapja magával vitte.

A fogorvos kedvesen üdvözölte őket, és amíg édesapja fogát tömte, mindent részletesen magyarázott a kíváncsi kislánynak. Mikor kész volt a töméssel, Panka is kipróbálhatta a fogászati széket. A fogorvos felemelte és leengedte a székben a huncutul mosolygó kislányt. Aztán arra kérte, hogy nyissa olyan nagyra a száját, mint az oroszlán mikor ásít, mert akkor meg tudja nézni egy tükrös kiskanállal, hogy épek-e a fogai. A fogorvos megszámolta mind a húsz tejfogát, meg is dicsérte Pankát, hogy biztos rendszeresen mossa a fogait, hisz egy sem lyukas. Panka édesapjának elmagyarázta, hogy kopott a zománc Panka szemfogain, ami elég gyakori jelenség tejfogakon, emiatt jobban lepedékesednek a fogak, elsárgulnak, lyukasodhatnak és fájhat is. Panka ebből már  nem mindent értett, de neki nagyon tetszett élete első fogászati vizsgálata és nagyon büszke volt magára. Otthon elmesélte fülétől a farkáig a történteket édesanyjának.

Pár hónap múlva Pankának elkezdtek sárgulni a szemfogai és  minden evés után fájt egy picit az egyik foga. Édesanyja megnézte a fájó fogacskát, amin észrevett egy aprócska lyukat. Eldöntötték, hogy fogorvoshoz mennek, hogy betömjék a lyukat.

Édesanyja elmesélte, hogy a doktor bácsi ugyanúgy fogja betömni a fogát, mint az édesapjának. Panka már szinte kívülről tudta, hogy mi fog vele történni. Először a doktor bácsi a fütyülős fúrócskával megcsiklintja a bacikat, hogy kiugráljanak a lyukból, aztán lelocsolja és kimossa a lyukat. A nyálelszívó szépen kiszürcsöli az egészet a szájából. Azután a doktor bácsi levegőt fúj a lyukra és jól kiszárítja, majd bekeni ragasztóval és belenyomja a tömést, ami olyan, mint a gyurma. Ezt pedig egy kék lámpával megvilágítja, amitől jól megszilárdul a tömés.

Pár nap múlva Panka, édesanyja kezét szorítva megérkezett a fogorvosi rendelőbe. Kicsit izgult, de a doktor bácsi most is kedvesen, mosolyogva üdvözölte őket. Tetszett neki Panka pillangós ruhácskája, és így szólt:

- Gyere Panka, ülj a székbe, reptessük meg a pillangókat!

A kislány már mosolyogva indult és nagyon tetszett neki, hogy fel- alá repteti a székben. Miután beállította a fogorvos bácsi a megfelelő magasságba a széket, egy ici-pici labdát adott Pankának. Épp akkorát, amekkora elfért egyik öklében.

-  Ha valamit mondani szeretnél, vagy megpihennél, emeld fel kérlek a labdát –  mondta a doktor bácsi. Most is nagyra kellett nyissa a száját és minden úgy történt, ahogy édesanyjával megbeszélték. A doktor bácsi először jól megcsikizte a bacikat a fütyülős fúrócskával, ami kisebb volt egy gombostűnél. Meg is mutatta Pankának. Aztán a locsoló, majd a szürcsölő nyálelszívó, a szárító, és sorba a többi. Panka kis öklébe nyomogatta a labdát, fel sem emelte csak egyszer tette át a másik kezébe, mikor öblítenie kellett a kis kagylónál. Egyhamar kész is volt a tömés és eltűnt a lyuk Panka fogáról. Egy kis tükröt adott neki a doktor bácsi, hogy megnézze, milyen szép fehér lett újra a foga.

- Tetszik neked? – kérdezte a doktor bácsi. Panka mosolyogva bólogatott.

- Szeretnéd, ha azokat a sárgákat is ilyen csillogó fehérre varázsolnánk? Ez még gyorsabban meglesz meglátod.

-Igen, akkor szeretném – válaszolt Panka és már nyitotta nagyra a száját.

- Itt is megcsiklandozom  a bacikat, ugráljanak csak le ezekről a szép fogakról, ne csúnyítsák el, - magyarázta a fogorvos,amíg dolgozott. A szürcsölő hangja nagyon tetszett Pankának.

- Most jön a gyurma, ezt csak rákenem,és elsimítom, jól megszárítom,és kifényezem. Kész is vagy!

Panka szemfogai is gyönyörűen csillogtak, mikor újra a tükörbe nézett. Nagyon boldog volt.

 - Ilyen bátor és türelmes kislány még sosem ült ebben a székben!-így dicsérte a doktor bácsi Pankát. Jutalmul kapott egy „Bátorság érdemrend” kitűzőt, amit rögtön  fel is tűztek a pillangós ruhájára.

Édesanyja és az asszisztens néni is megdicsérte többször Pankát a bátor viselkedéséért. Panka nagyon büszke volt magára, széles mosollyal indultak haza.

Otthon ugyanolyan széles mosollyal ugrott édesapja nyakába és  a fülébe súgta, hogy:

- Apu, én is olyan bátor vagyok, mint te!                                                   Miklós Beáta