Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Öko-kreatív

2017.02.16

 

Szeretek olyan dolgokat készíteni, melyek formabontóak. Olyan alapanyagokat használni, amelyek nem szokványosak. A legtöbben az a jó, hogy újrahasznosíthatok sok hulladéknak vélt tárgyat. A kreatív újrahasznosításban pedig a gyerekeket is igyekszem bevonni, mert sosem korai elkezdeni a környezettudatos nevelést, másrészt így valóban minőségi időt töltünk együtt, szép-alkotás közben.

Karácsonyra készülve ezúttal egy CD-ből készíthető ékszer ötletét hoztam, mely kedves ajándék lehet hölgy ismerőseinknek, lányunknak, barátnőnknek, bárkinek.

Szükséges eszközök, anyagok:

- CD, DVD

- különböző színű körömlakkok esetleg akrilfesték, olajfesték

- olló

- ár vagy egyéb lyukasztásra használható tárgy

- smirgli papír

- kis fém karika, fülbevaló alap

- lánc, bőrcsík, színes makramé

Elkészítés:

A legegyszerűbb, ha a CD-t kettőbe vágjuk, lekerekítjük a sarkaknál, majd smirgli segítségével lecsiszoljuk a vágott felületeket. De bármilyen más alakot is kivághatunk, csak vigyázzunk a kezünkre. A CD nyomtatott vagy ragasztott felületét le is dörzsölhetjük smirglivel, így jobban megtapad a mi festésünk. Egyszerűbb, ha ezután lyukasztjuk meg a medálalapot. Az előzőleg ceruzával felrajzolt mintát csak ezután fessük meg, az általunk választott festékekkel. Körömlakk esetén két rétegben érdemes felvinni a festéket a felületre. A vállalkozóbbak a medál két oldalát különböző mintákkal is díszíthetik, így egyszerre két medált kapunk. A megszáradt festéket érdemes lekenni egy réteg lakkal, tovább tart és fényesebb lesz a festett felület. Ugyanezzel a technikával fülbevaló is készíthető.

Jó készülődést és szórakoztató alkotást kívánok!

 

Török Nagy Ágota