Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nők napjára, anyákról

2015.02.16

 

 

Ma találkoztam egy anyukával. A nyolcéves kislányának nem tetszett a keresztnév, amit adtak neki. És az anyukája (az édes, aki behozott) végigment minden hivatalon és kifizetett minden illetéket, és a kicsi lány boldog az új nevével.

Tegnap is találkoztam egy anyukával. Hozta a fekete, bokáig érő ruháját, hogy vágjuk le a szoknyarészét, mert jelmezbál lesz, és a kisfia betmenruhát szeretne. Tetszett az a ruha, meg is kérdeztem, ő nem sajnálja-e. "A gyermekedért mindent."

Minden nap találkozom egy anyukával, aki könnyű álmot ígér, aki fekete rózsa.
Akiről mégse mondok soha semmit.

János Jakab Blanka

*******

Kreatív névadás

Az új nevek kitalálásában a szülői kreativitás határtalan. Az  MTA  Nyelvtudományi Intézetéhez, akik a névbejegyzésről döntenek, évente kb. 300 kérelem érkezik. Ezeknek azonban csak egy kis hányada az, ami megfelel a kritériumoknak, és anyakönyvezhetővé válik. Az Intézet kimutatása szerint az utóbbi években a neveket főleg a hírességek, a növények, a különleges képességek, valamint az ékszerek ihlették.

Nézzünk néhány érdekes példát:

- fiúnevek: Erős, Acél, Bors, Csikó, Bajnok, Kenese, Izrael, Solymár, Brájen, Orlandó, Gandalf, Dzsasztin, Frodó, Anakin

- lánynevek: Filadelfia, Havaska, Életke, Fehérke, Harmatka, Csendike, Hófehérke, Sudárka, Üdvöske, Reményke, Zsálya, Eper, Gyopár, Gyömbér, Fahéj, Gesztenye, Dzsindzser, Sakira, Meredisz, Naómi, Dzsenna, Árven.

Forrás: tarki.hu