Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Milyen nevet kapjon gyermekünk?

2016.02.03

 

Keresztnevet választani születendő gyermekünknek nem egyszerű feladat. Van, aki már gyermeke születése előtt tudja annak nevét, van, aki hónapokig gondolkodik a megfelelő keresztnéven, de olyan is van, aki utolsó percre hagyja a döntést.

Kevés családban él az a hagyomány, miszerint az elsőszülött gyermek szülei vagy nagyszülei keresztnevét kapja. A névadási motivációk között nagy jelentőséggel bír a hangzás (egyszerűen tetszik a névnek a csengése, talál a vezetéknévhez), a becézhetőség (a választott név becézett formái is szimpatikusak vagy éppen azok miatt mond le valaki egy névről), különlegesség (a különleges név választása kifejezi a vágyat, hogy hordozója is különleges, egyedi legyen, „ne olvadjon be” a tömegbe), jelentés, eredet (szóba sem jöhet más, csak eredeti, magyar név), divat. A ruhadivathoz hasonlóan, névdivatról is beszélhetünk. Nagyon sok felmérés készül a leggyakoribb fiú- és lánynevekről, egyes keresztnevek évekig a toplista élén állnak, mások hamar kikopnak. Gyermekünk megszületése előtt annyiszor újraolvassuk az interneten ezeket a toplistákat, hogy már-már azt hisszük egy-egy keresztnévről, hogy minden harmadik-negyedik újszülöttnek azt adják. Pedig nem. Vagy az is lehet, hogy már nem. Ha az ember lánya egy hetet a szülészeten tölt, nyitott szemmel és füllel jár, érdeklődik, kiderül, hogy szinte ahány gyermek, annyi keresztnév.  Jó lenne ezt közelebbről megvizsgálni – gondoltam. Górcső alá vettem 100 fiú- és 100 lánynevet, azon magyar újszülöttek keresztnevét, akik a csíkszeredai kórházban születtek július és november között. Íme néhány következtetés:

A női keresztnevekre nagy változatosság jellemző, a 100 kislánynak 74 féle nevet adtak. Élen van az Eszter, Hanna, Zsófia, Boglárka, Kincső, 4-5 kislány kapta ezen nevek valamelyikét. A 100-ból 2-3 kislány viseli a Viktória, Sára, Anett, Ágnes, Nikolett, Anita, Nóra, Fanni és Vivien neveket. A többi vizsgált keresztnév (58%) egyetlen alkalommal jelenik meg a listán. Van itt minden az Erzsébettől  a Kíráig.

A 100 fiúnév esetében érdekesség, hogy a férfi keresztnevek lassabban „használódnak el”.  A Csíkszeredában született utolsó 100 kisfiú 64 féle nevet kapott. A toplista élén a régóta népszerű Balázs áll 6 ponttal. Követik őt az Áron, Kristóf, Bence, Dávid keresztnevek, ezek valamelyikét 4-5 kisfiú kapta a 100-ból. Ugyanilyen gyakorisággal van jelen az András férfinév (lehet, hogy a november végi András névnap miatt). Az Attila négyszer fordul elő a névlistán, minden esetben kettős keresztnévben (a kettős neveket jelen esetben egy keresztnévnek tekintem). Népszerű még a Gergő, Ádám, Mátyás, Arnold, Szabolcs, Csongor, ezeket a neveket 2-3 kisfiú kapta a 100-ból. Itt is a vizsgált nevek több mint fele (53%) egyetlen alkalommal jelenik meg. A Ferenctől a Borsig sokféle név fordul elő, de a régihez, a hagyományoshoz való visszatérés jellemzőbb, mint a női keresztneveknél.

A fenti következtetések számomra azért érdekesek, mert pár évvel ezelőtt (első két gyermekünk születésekor) azt tapasztaltam a szülészeten, hogy nagyobb teret kaptak a tömegnevek, mint most. A fenti betekintés a mai csíki névadásba felületes képet is nyújthat, a hiteles képhez hosszabb időszakot, több keresztnevet kellene vizsgálni.

Hogyan válasszunk nevet születendő gyermekünknek?

Fontos, hogy hagyjunk időt magunknak a névadásban, ne halasszuk ezt az utolsó napokra.

Először a vezetéknevet vizsgáljuk meg, melléje kell megfelelő utónevet találni. 

A szóba jöhető neveket ízlelgessük, beszéljük meg közösen.

Érdemes elkerülni a hangzótorlódást, a szótagismétlődést, a keresztnév ne kezdődjön ugyanazzal a betűvel vagy szótaggal, mint amilyennel a vezetéknév végződik (pl. Kovács Cs…, Császár Ár…).

Gondoljunk arra is, hogy az egyediségre törekedve, egy nagyon különleges névvel különccé tehetjük, nemkívánatos figyelem középpontjába helyezhetjük gyermekünket.

Ha minket kérdeznek, legjobb az arany középút: nem túl gyakori, de nem is ritka nevet választani.

Vigyázzunk arra, hogy a vezetéknév és keresztnév együtt leírva, kimondva nehogy valami vicceset, gúnyosat hozzon ki, mert a gyermekek nagyon kegyetlenek tudnak lenni a csúfolódásban (pl. Ördög Angyalka, Pop Simon).

Fontos, hogy a baba nevéhez ne fűződjön rossz emlék.

Akit érdekel a névmisztika, hisz abban, hogy a név betűinek jelentése van, utána lehet nézni, szakember véleményét is lehet kérni.

Divat a kettős keresztnevek adása is, legtöbbször a szülők nem tudnak dönteni, döntsön majd a gyerek, hogy melyik tetszik jobban (de addig ki dönti el, hogy melyik nevet viselje?)

Gidró Melinda