Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KÖZMONDÁSOK

2015.05.06

 

Szólásaink és közmondásaink között hihetetlen változatossággal fordulnak elő bölcs megállapítások, évszázados megfigyelésekből táplálkozó, találó életelvek, szellemes jellemzések, leleményes nyelvi képek és intelmek Minden vidéknek, minden tájéknak s csaknem minden falunak voltak és vannak oly okos emberei, kiknek mondásuk – megtetszvén a népnek – közmondásokká váltak és válnak.(http://mek.oszk.hu)

Én kifejezetten szeretem, és gyakran használom is őket. Íme, válogatás nélkül:

Megtörténik, hogy: Aki másnak vermet ás, maga esik bele. Vagy: Amit nem kívánsz magadnak, te se tedd embertársadnak. Gyakran: Legjobb öröm a káröröm. De: Ma rajta, holnap rajtad.S bizony: Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát. Vagy: Ki mint vet, úgy arat. Sokszor: A harag rossz tanácsadó. Pedig: Tévedni emberi dolog. S ide jöhet még: S még ő áll a kert felől. Hasznos, hogy: Ne múljon el haraggal a te napod. Mert: Nem tudja az ember, mire virrad. S: Ami késik, nem múlik. Igaz, hogy: Lehajtott fejet nem éri a kard. De: Ha adnak, vedd el, ha ütnek, fuss el. Jó lenne, hogy: Mindenki a maga háza előtt söpörjön. Sokszor: A varas malac vakaródzik. Vagy: Mondd meg az  igazat, betörik a fejed. De: Ne szólj szám, nem fáj fejem. Gyakran: Aki magasra hág, nagyot esik. Pedig: Jegenyefák sem nőnek az égig. És: Addig jár a korsó a kútra, míg el nem törik.

Bizony: Jobb a jó szomszéd sok rossz atyafinál. Vagy: Nem az a bolond, aki a hat kenyeret megeszi, hanem, aki adja.

Amit nemrégiben hallottam és nagyon tetszik: Jobb a gyakor krajcár, mint a gyér forint. Mert: Ebül szerzett jószág ebül vész el.       

 SÁNDOR EDIT