Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kedvenc teám

2016.02.03

 

Ritkán nézek tévét, de a múltkor rábukkantam egy érdekes műsorra. Szokványos női beszélgetős műsornak indult, de kitértek a gyógynövényekre is, ezért úgy döntöttem végignézem. Az fogott meg leginkább benne, hogy a műsorvezető beszélgető partnere nem a bonyolult botanikai és természetgyógyászati szakkifejezésekkel dobálózótt, csak elmesélte, hogy ő miért iszik minden nap teát, és milyet. Az volt a véleménye, hogy persze jók a gyógyteák – azért csodákat tőlük sem kell várni – de minden embernek van egy gyógynövénye, ami neki különösen segít. Ha másban nem, hát jobb kedvre deríti, amikor forrón és mézzel-citrommal ízesítve elkortyolgatja.

Elgondolkodtatott a beszélgetés, és rájöttem, hogy tényleg így van. Az én esetemben ez a gyógynövény, amit mindig és minden körülmények között szívesen fogyasztok, az a menta. Már a gőzölgő tea illata is jobb kedvre derít, ahogy betölti a szobát kissé mentolos, fanyar illata. Nem véletlenül gyűjtöttünk idén is mentából a legtöbbet. Mentateát iszok, mikor meghűlés kerülget, elrontottam a gyomrom vagy csak egyszerűen rossz közérzetem van. De használom a mentát kora tavasztól késő őszig friss zöldség- és gyümölcssalátákba, süteményekbe, desszertekbe vagy sültek mellé zöldfűszerként. Készítettem már belőle nyári frissítőt és tettem el belőle télire szörpöt is, a gyerekek legnagyobb örömére.

De lássuk, mire is jó a menta, mint gyógynövény. A legtöbben élénkítő, frissítő hatása miatt kedvelik, de görcsoldóként is nagyon hatásos. Jó megfázás ellen, és emésztést könnyítő hatása is ismert. Kiváló fertőtlenítőszer, kisebb sebeket, horzsolásokat bátran kezelhetünk vele, lemosással, borogatással, mentaolaj bedörzsöléssel. Ha az olajat fürdővízbe csepegtetjük, feloldja a belső feszültségeket, idegnyugtató szerepe kiváló, még a fejfájást is elmulasztja.

A szépségiparban is hasznosítják, számos krém alapanyaga, hűsítő, nyugtató hatása miatt. Fogkrémekbe is kerül, mert jó a fogfehérítésre is.

A menta egy csodálatos és nagyon sokoldalú növény, amit akkor is szeretnék, ha semmilyen gyógyhatása nem lenne, csak a semmihez sem fogható íze.

Török Ágota

Érdekességek a mentáról

A menta mitológiai növény: Plutó, az alvilág istene, szerelmes lett a gyönyörű nimfába Minthébe. Plutó felesége, Perszephé iszonyú féltékeny haragra gerjedt, és Minthét növénnyé változtatta. Plutó sem tudta megmenteni a nimfát, így a növény finom illattal ajándékozta meg, amit róla nevezett el. Népies neve köményes menta, de kerti mentának is hívják, valószínűleg azért, mert szinte bármilyen kertben(gyakorlatilag odafigyelés nélkül) burjánzik. Aki jót akar magának, és a kert többi fűszerének, ültesse egy alj nélküli fadézsába vagy fém keretbe, hogy ne túrjon ki minden más növényt. Vízpartokon és nedves réteken is előfordul.

A leszedett mentaleveleket azonnal használjuk fel, vagy tartsuk néhány napig hűtőben.Jégkockatartóban le is fagyaszthatjuk, száríthatjuk is.