Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


-- TARKA SZŐTTES

Cikkek

Fakanál mellé diploma

2017.03.14

 A XX. században a higiénia és az egészségügy fejlődése,  a fogamzásgátlás terjedése és a sok technikai újítás, mely kihatott a háztartásokra is, hozzásegítette a nőket a munkavállaláshoz, bár még mindig jelen volt az a beidegződés, hogy a férfi a családfenntartó, a nőnek „csak” jövedelemkiegészítő szerepe van.

 

Múlt a jelen görbe tükrében

2017.03.14

A múlt valamilyen formában mindig megismétli önmagát. Igaz, általában a jelenhez alakítva a régi idők eseményeit. Hogy mire is gondolok pontosan? Majdnem minden nap elhagyja ajkunkat olyan kijelentés, mint: „Nehéz a fiataloknak.”, „Nincs itthon munkalehetőség.”, „Az itthoni fizetésből nem lehet elkezdeni az életet.” és még lehetne sorolni. Be kell ismernünk, hogy igazak ezek a kijelentések.

 

Pankának testvére születik

2017.03.14

Panka és szülei egy este fényképeket nézegettek. Megnézték a nagy családi fényképet is, amit Panka két éves születésnapján készítettek. Azon rajta volt mindenki, mindkét nagymama, nagytata, szülei, a szülei testvérei és persze Panka. Beszéltek arról, hogy ki, kinek a fia vagy lánya, testvére. Édesanyja elmesélte milyen jó volt, mikor kicsi volt és a testvérével játszottak. Édesapja is elmesélt egy történtet mikor még óvodás volt és testvérével megfürdettek egy kiscicát. Panka e nagyot kacagott.

 

Ki szívét osztja szét…

2017.03.14

A szállóigévé nemesült Exupery megfogalmazásban az emberi lélek minősége tükröződik.

Az állandósult szókapcsolatok (frazémák) hangulati, érzelmi többletet, gazdag hangulati tartalmat, megállapítást, logikai ítéletet, tanácsot hordoznak magukban.

 

A fények...

2017.03.14

...felgyúlnak, égnek, világítanak, áradnak, ragyognak és beragyognak, tündökölnek, ömlenek, villognak, szikráznak, sziporkáznak, keringenek, váltakoznak, özönlenek, koszorúznak, pislákolnak, kihunynak.

 

Ha szombat délelőtt, akkor rajzkör...

2017.03.14

Régóta kíváncsiskodom, hogy azok a társaim, barátaim, akik rajzolni járnak, hogy tudnak olyan érdekeset, különlegeset, ötleteset alkotni a rajzaikban. 2016 ősze óta én is betekintést nyerhettem a szombati rajz órákba, melyeket Oláh Kati néni tart.

 

Öko-kreatív

2017.02.16

Szeretek olyan dolgokat készíteni, melyek formabontóak. Olyan alapanyagokat használni, amelyek nem szokványosak. A legtöbben az a jó, hogy újrahasznosíthatok sok hulladéknak vélt tárgyat. 

 

Ajándékot kapni és adni mindig jó!

2017.02.16

Hogy mit adnék a Jézuskának karácsonyra?  Küldenék neki angyalszárnyakon egy nagy csomag hitet, szeretetet, tiszteletet, megbecsülést és hálát.

 

Októberi végi karácsony-beszámoló egy könyvbemutatóról

2017.02.16

Bátran kijelenthetem, a sors nagyon nem akarta, hogy odaérjek. De mint utóbb kiderült, én jobban akartam az igent, mint ő a nemet. Székely leány nem piskóta… még akkor sem, ha Temesvárra költözött.   

 

Panka és az advent

2017.02.16

Egy nap Panka édesanyja néhány fenyőágat, szalagot és gyertyát készített elő az asztalra. Panka kíváncsiskodva kuporodott fel egy székre:

-Mi ez anyu?

Adventi koszorút készítünk belőle.

 

A medve régebb se volt játék

2017.02.16

Egyszer volt, hol nem volt, ezelőtt ’70-ben történt volt. Volt egyszer egy fiatal ember, aki a mindennapi betevőt többek között határpásztorként kereste meg, ami a „kollektívbe” kalandos munkának bizonyult. 

 

Mosolyogjunk cseten is

2017.02.16

Kevés olyan embert ismerek, aki nem csetel. Életkortól függetlenül egyre többen vagyunk jelen a digitális kommunikációban. Ritkán látogatjuk meg ismerőseinket, keveset telefonálunk, inkább online csevegünk.

 

A nehézségről

2017.02.16

Nehéz kitalálni miről írjak, és azt is, hogy hogyan. Arra gondoltam, ez esetben írhatnék magáról a nehézségről. Megfigyeléseim és véleményem szerint nem mindenik egyforma, de mindenik egyformán hat az emberre: azzal a gondolattal ébredünk, az van a fejünkben, ha lefekszünk. Nap közben is sokszor eszünkbe jut. 

 

Panka fogorvosnál

2017.02.16

Egy délután Panka édesapja hazaért a munkából, sietve ebédelt, mert fogorvoshoz kellett induljon. Panka is szeretett volna édesapjával menni, kíváncsi volt, hogy gyógyít a fogorvos, na meg a fel és alá mozgó fogászati székre, amilyet az egyik mesében látott. Édesapja magával vitte.

 

Muskátli és orchidea...

2016.06.28

Muskátli és orchidea......két gyönyürű virág. Mindkettő ablakban pompázó, szemet gyönyörködtető. Mindkettő igényes, kényes, válogatós, nem akármilyen helyet kedvel, nem mindenkinek hálálja meg a gondoskodást, törődést.

 

1 | 2 | 3 | 4

Következő »