Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tele tarisznyákkal Elek apó meseútján

2009.10.05

Tartalmas és élményekkel teli nyolc hónapos eseménysorozatot zártunk Csíkszentdomokoson szeptember 30-án, Benedek Elek 150. születésnapján, valamint a magyar népmese napján.
A tevékenységek sorozatának ötlete községi könyvtárosunktól született február elején. Partnerségre kért fel minket, pedagógusokat, bíztatva, hogy cimboráljunk együtt, beszéljünk, meséljünk Elek apóról, forgassuk, olvassuk, rajzoljuk le, elevenítsük meg meséit, tolmácsoljuk együtt papírra vetett, mesébe öntött életigazságait, hiszen Elek apó nem kért egyebet már akkor sem utódaitól: „Tanítsátok mesétekkel a gyermekeket a könyörülő szeretetre.” Ezáltal a mi közösségünk is részese lenne a Benedek Elek-emlékévnek. - mondta a lelkes könyvtáros, és hozzátette: „Hála Istennek gyermekek vannak, segítőink is kerülnek, csak TI, MI és a TÖBBIEK kellenének hozzá.”
Összeültünk, megbeszéltük, és a lehetőségek függvényében kidolgoztunk egy tervet.
Benedek Elek irodalmat teremtő, emberi és erkölcsi teljesítményéhez méltó valóságos programkavalkád indult el Domokoson, bevonva óvodásokat, kis- és nagyiskolásokat, valamint szüleiket és nagyszüleiket is.
Miért meséljünk? Mikor? Kinek? – kiselőadásokat tartottunk szülői értekezleteken, könyvtárban, hangsúlyozva a mese szerepét és fontosságát a gyermekek életében.
Az anyanyelvi tevékenységeken főszerepet kaptak Benedek Elek meséi. Ezeket főként a kisebb gyerekek pedagógusaikkal együtt olvasták, hallgatták, mondták, lerajzolták, kiállították. A kisebb és nagyobb gyerekek rajz és kézimunka órákon közel 600 darab könyvjelzőt készítettek mesemotívumokkal, szebbnél szebbeket, különböző technikákkal.
A március közepén sorra kerülő két napos mesemaratonon 16 órán át hallgatott mesét a közel 400 óvodás és kisiskolás gyerek a községi könyvtárban, ezeket a mesemondókkal együtt megbeszélték, átélték, és a könyvjelzőket ajándékba kapták útravalóul a mesék mellé. Így távozáskor sem a lelkük, sem a kezük nem volt üres.
A tavasz folyamán az ötödik és hatodik osztályosokkal mesekaravánra készültünk, mesét választottunk, szerepeket osztottunk (úgy, hogy lehetőleg az osztály minden tagja benne legyen), jelmezeket és díszleteket készítettünk. Osztályfőnökként örömmel nyugtázom, hogy a bábszínházunkat megelőző sok próbának és munkának óriási közösségformáló jelentősége is volt.
Május elején az V.-VIII. osztályosoknak irodalmi teadélután szerepelt a programban, ahol Elek apó élete és munkássága került terítékre a süti és tea mellett. A tanulók örömmel összegezték, hogy Elek apónak nemcsak a meséi, mondái, versei csodálatosak, hanem élete, gyermekkora, szerelme és halála is az volt.
Közben a könyvtáros és mi, pedagógusok találkoztunk, beszámoltunk, javasoltunk és tovább terveztünk. Az addig megvalósított programpontokat kiértékeltük, és lelkesedéssel haladtunk tovább ezen a csodálatos meseúton félig tele tarisznyáinkkal.
Május közepén egy bábjáték és két színpadi játék került színpadra a nagyiskolások előadásában. A kultúrotthonban aznap két alkalommal több száz gyerek tapsolt kísérőikkel együtt a kis színészeknek, akik gondoskodtak a jókedvről és közös játékról is.
Július elején, a gyermeknap alkalmával különleges rajzversenyen vehettek részt az ügyesen rajzoló kisgyerekek, az aszfalton kellett illusztrálják kedvenc Benedek Elek meséjüket. A színes meseút megfestése nagy élményt jelentett a résztvevőknek, és a jutalom itt sem maradt el.
Az eseménysorozat legnehezebb feladatának a mesefalu megszervezése bizonyult, de az időjárásnak és a segítőknek köszönhetően minden gördülékenyen és sikeresen zajlott. A nyári vakáció első hétvégéjén a dormaalji guzsalyas háznál tartalmas két napot töltöttek együtt a korábbi tevékenységekben kitűntetett gyerekek: kézműves műhelyekben dolgoztak, tanultak, főztek, sütöttek, játszodtak, énekeltek, meséltek, s közben épült-szépült a mesefalu, ahol igazi mesevilág elevenedett meg. Nem maradt el az udvari lakoma és az udvari bál sem, melyre a szülők is ellátogattak.
Szeptember elején két autóbusznyi gyerek, szülő, nagyszülő és pedagógus látogatott el Elek apó kisbaconi otthonába, ahol életre kelt az addig feltarisznyázott világ. A kirándulás része volt a bibarcfalvi, baróti és vargyasi nevezetességek megtekintése is.
A mesék is véget érnek, végéhez közeledett ez a programsorozat is. Szeptember 30-án gálaműsor keretében mesemondó versenyre és kisiskolások által bemutatott mesejelenetekre került sor a helyi kultúrotthonban, ahol ismét több százan ünnepeltük nagy mesemondónk születésnapját.
A záró esemény „csattanója” egy összefoglaló diasorozat bemutatása volt, melyet a községi könyvtáros készített. Megdöbbentünk… Hihetetlen volt… Könnyes szemmel, csodálkozva néztük végig, hogy mennyi minden történt e nyolc hónap alatt és mennyien kellettünk hozzá – valóban TI, MI és a TÖBBIEK. Hálásak vagyunk az ötletgazdának, aki mindvégig összefogta ezt a közösséget.
A tizenhárom programpontos eseménysorozatnak köszönhetően bebarangoltuk Elek apó számunkra megteremtett meseútját és közben tarisznyáink megteltek. Ha megőrizzük és továbbadjuk, amit tarisznyánkban összegyűjtöttünk, méltán vallhatjuk magunkat Benedek Elek unokáinak.

Gidró Melinda

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.