Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Székelyföld újabb kincse mutatkozik be Budapesten-Csíkszentdomokos

2014.03.26

 V. Székely Napok

2014. március 21., péntek, forrás: MNO, szerző: Bárány Krisztián

Székelyföld az a vidék, amely számomra mindig tartogat magában valami különlegeset. Ezt a világot megismerhetjük – legendáikon túl – magukban a székely emberekben, vagy éppen az őket körülvevő természeti kincsekben is. Az V. Székely Napok ezt a miliőt hozta el ismét Magyarország szívébe. Kint jártunk a vásáron, amely nem hazudtolta meg eddigi székelyföldi tapasztalataimat, most éppen egy „Csodakertet” fedeztünk fel.

Tömött sorok fogadják az érdeklődőt a Vámház körúti Vásárcsarnokban, ahol idén ötödik alkalommal nyílt meg a Székely Napok vásár. A szombatig tartó rendezvényen igazi különlegességekkel „csábítják” az érdeklődőket a székelyföldi kisvállalkozók, s települések.

A turizmusra is jó hatással lehet a vásár

Karda Róbert, Csíkszentdomokos alpolgármestere nagy lehetőségnek tartja, hogy falujuk meghívott vendégként részt vehet a Székely Napokon, hiszen itt ország-világ előtt bemutatkozhatnak. Kiemelte, vidékük gasztronómiáját is népszerűsíteni kívánják, ahogy a helyi kézművesek remekeit. Úgy véli, egy ilyen rendezvény nagyban fellendítheti a résztvevő települések turizmusát. A csíkszentdomokosiak saját portékáik mellett szórólapokkal és programajánlókkal is készültek. Az alpolgármester hozzátette, egy ilyen rendezvényen fontos szót ejteni egyik legnagyobb szellemi örökségükről, a „nagy püspökről” is. 

– Reméljük, hogy az emberek felkapják a fejüket, hogy hol is van az a Csíkszentdomokos. Akiről még feltétlenül beszélnünk kell, az nem más, mint Márton Áron. Bízunk benne, hogy az embereket érdekli, hogy hol is született ő, hol van a Márton Áron Múzeum, egyáltalán hol van az ő faluja, ahol gyermekkorában élt – magyarázza Karda Róbert.

Sólyom Tibor, a hagyományos erdélyi ízvilágon alapuló Benedek nevű cég területi képviselője szerint a turizmust is elősegítheti a rendezvény, hiszen az itt kiállító vállalkozások és családok termékei hírét vihetik Székelyföldnek is, de azt is megismerhetik, hogy a székelyek miképpen viszonyulnak az anyaországiakhoz. S hogy melyik portékájuk után érdeklődnek leginkább a vásáron? Ezzel kapcsolatban Sólyom kiemelte, a sajtokhoz hasonlóan a tartósítószer-mentes termékeik a legnépszerűbbek.