Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A „Kádár család” Gálkúton

2017.02.16

 

A vakáció végéhez közeledve egy emlékezetes táborban vehettem részt több mint 70 társammal együtt az Elevenek és Zsengicék néptánccsoporttal.

Első nap, amikor megérkeztünk a táborba, rövid pihenő után rögtön munkához fogtunk, ami egyben érdekes is volt számunkra. A lányokkal hajdíszt, liliomot nemezeltünk színes gyapjúból, a fiúk ostort fontak kendermadzagból.  Türelmet igényelt ez a munka, a lényeg, hogy mindenki jól szórakozott.

Az anyukák segítségével finom ebéd, aztán vacsora került az asztalra. Minden estét fergeteges táncházzal zártunk. Jól esett utána a reggelig tartó kiadós pihenés. A zenés és ostorcsattogtatós reggeli ébresztő  megtette hatását. Vidáman indult a reggel.

A második nap nagy izgalommal indult. Családokat „alapítottunk” vagyis alkottunk. Minden családban volt mama, tata, anya, apa, gyermekek, sőt még unokák is. Nagyobb és kisebb létszámú családok alakultak, olyanok mint: Tímár család, Bács család, Kolompár család, Szűcs család, Kovács család, Kádár család, stb. Minden családnév valamilyen mesterséghez fűződött. Így lettem én a Kádár mama. Volt férjem, gyermekem, unokám is. Heten alkottuk ezt a családot. A terkői kirándulásra együtt indultak a családok. Az út egy részét szekérrel, a többit gyalog tettük meg. Út közben minden család növényeket gyűjtött, a hétpróba egyikéhez. Ikebanát készítettünk belőle. Finom otthoni töltelékes káposzta várt a tetőn, amit nagy étvággyal fogyasztottunk el. A hétpróbát minden család kiállta. Jeleskedtünk növény- és állatismeretből, szólások, közmondásokból, mesterségek bemutatásából, helyi mondák, legendák ismeretéből, villámkérdésekből sőt, még mondát is találtunk ki Gálkútról.

A táborba visszaérkezve,  rövid pihenő majd vacsora után ismét táncolhattunk kedvünkre.

A harmadik napon is velünk voltak a kisebb táncosok is. Ők is sokat táncoltak és gyermekjátékokat játszottak a tanítónénikkel. Mi, nagyobbak ügyességet, együttműködést, bizalmat igénylő játékokat játszottunk.

Élménybeszámolóval, kiértékelővel zártuk az élményekben gazdag három napot, amiért hálásak vagyunk Karda László tanár úrnak és a tanítónéniknek.

 

Köszönjük a szülőknek is a sok- sok finom ételt, a rókagombás tojásrántottát, a túrós puliszkát és makarónit, a babgulyást és minden finomságot!

 Kedves Borbála