Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


-- KULTÚRA, HAGYOMÁNYOK

Cikkek

Mesélőink nyomában-2012.január.24.

2012.02.01

  Albert András és tizenhét további csíkszentdomokosi mesemondó gazdag népmesekincse máig kiadatlan, kéziratban maradt az utókorra, Belatini Braun Olga budapesti néprajzkutatónak köszönhetően, aki a negyvenes évek elején több ízben is gyűjtött Domokoson.
Albert András Csíkszentdomokoson élt a múlt század elején. Az a kevés emlék, ami róla fennmaradt, afféle 'népi polihisztort' sejtet: A lakodalmi gazdaként is tevékenykedő parasztember többek között jóslással, festészettel, sőt, repülőalkalmatosság készítésével is foglalkozott – de népi mesemondóként alkotott igazán maradandót.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: -- KULTÚRA, HAGYOMÁNYOK | Hozzászólások: 0

Csíkszentdomokos, a mesélő falu-Csíki Hírlaptól átvett írás

2012.01.23

  „Egyáltalán nem mondott semmit a név, Lázár Csilla segítségét kértem, akivel dolgoztunk már együtt, hátha többet tudnánk meg erről az emberről, valami személyesebbet, hogy tudjuk elhelyezni valahol. Érdekes módon nemsokára felhívott Gáll Ida, a csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskola egyik tanítónője, hogy szeretne partnerségre felkérni, a segítségemet kérni, hogy népi mesemondóink után kutassunk” – osztotta meg velünk Sándor Edit községi könyvtáros. 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: -- KULTÚRA, HAGYOMÁNYOK | Hozzászólások: 0

Emlékezés a méltatlanul elfeledett csíki mesemondókra

2012.01.16

  Talán nincsen olyan magyar ember szerte a világon, aki ne ismerné el a székelység meghatározó szerepét a magyar folklór, ezen belül is a magyar népmesekutatás területén. Ha “magyar népmesét” hallunk, elsőre biztosan Benedek Elek jut eszünkbe, vagy éppen Arany László, akit szintén a Székelyföldön gyűjtött meséi tettek ismertté. De tévedünk, ha azt hisszük, hogy már minden titkát felfedte a székely mesevilág. Amint nemrég egy, a Székelyföld folyóiratban megjelent írásból megtudtuk, egy hihetetlenül értékes és gazdag mesekincs lapul még kiadatlanul Budapesten az ELTE néprajzi archívumában.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: -- KULTÚRA, HAGYOMÁNYOK | Hozzászólások: 0

Csíkszentdomokos Fekete vasárnapja-

2011.07.04

 

PÉTER LÁSZLÓ - Szabó Dezső Csíkszentdomokoson

2011.02.21

 

Márton Áron Múzeum-Csíkszentdomokos

2010.10.13

Nem tárgyi bizonyítékokat rakunk ki, hanem minél több információt arról a korról, amelyben ő élt, illetve, minél több anyagot arról, amit cselekedett. Hiszen ezekről keveset tudunk – hangzottak el Ferencz Alajos csíkszentdomokosi polgármester mondatai, a községbeli Márton Áron Múzeum létrehozásával kapcsolatban. A kapuit szombaton megnyitó tárlat, a Gyulafehérvári Főegyházmegye püspökének életébe kalauzol minket, oly módon, ahogy talán eddig még nem sikerült megismernünk azt.

 

Közkönyvtárak számítógépesítése

2010.02.19

 

Márton Áron Csíkszentdomokoson - 2010-ben?

2010.01.08

Mit tud, mit ért, és mit értékel vajon a mai harmincas, negyvenes generáció Márton Áron püspök jelentőségéből? Szüleink, nagyszüleink szerencsésnek mondhatják magukat, hogy személyesen láthatták a nagy püspököt, hogy mint falunk szülöttének, fokozott figyelemmel követhették sorsának alakulását, és ha csak a pásztorlevelek közvetítésével is, de hallhatták sodró erejű beszédeit, írásait, melyek a huszadik század szellemi ingoványán kapaszkodót jelentettek, és irányt mutattak. De mi, akik már a "jó világban" eszmélkedtünk, akiket iskoláskorunkban gondosan elzártak a magyarság történelmétől, a vallási és filozófiai tárgyú könyvektől, ráadásul személyesen sem találkozhattunk vele, nem érezhettük magunkon jóságos-szigorú tekintetét, nekünk vajon jelent-e még valami lényegeset ez a név, vagy csak tekintélytiszteletből és megszokásból vagyunk rá büszkék?

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: -- KULTÚRA, HAGYOMÁNYOK | Hozzászólások: 0

Tele tarisznyákkal Elek apó meseútján

2009.10.05

Tartalmas és élményekkel teli nyolc hónapos eseménysorozatot zártunk Csíkszentdomokoson szeptember 30-án, Benedek Elek 150. születésnapján, valamint a magyar népmese napján.
A tevékenységek sorozatának ötlete községi könyvtárosunktól született február elején. Partnerségre kért fel minket, pedagógusokat, bíztatva, hogy cimboráljunk együtt, beszéljünk, meséljünk Elek apóról, forgassuk, olvassuk, rajzoljuk le, elevenítsük meg meséit, tolmácsoljuk együtt papírra vetett, mesébe öntött életigazságait, hiszen Elek apó nem kért egyebet már akkor sem utódaitól: „Tanítsátok mesétekkel a gyermekeket a könyörülő szeretetre.”

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: -- KULTÚRA, HAGYOMÁNYOK | Hozzászólások: 0

Megünnepeltük Benedek Elek 150. születésnapját

2009.10.05

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: -- KULTÚRA, HAGYOMÁNYOK | Hozzászólások: 0