Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


-- KULTÚRA, HAGYOMÁNYOK

Cikkek

Amikor az ember nincs es ezen a világon-Duna Tv. műsora

2014.03.31

 

Csíkszentdomokos volt az V. Székelynapok kiállítás és vásár díszvendége

2014.03.26

 Meghívást kapott községünk a Székely napokra.Mi legyen, hogy legyen?

 

Ötöltünk-hatoltunk, ötleteltünk, gyűjtögettünk, aztán autóba pattantunk és elindultunk. Vittünk magunkkal varrógépet, "kecskét", könyvet, szőttest, túrót, sajtot, lekvárt, szirupot, jóféle itókát, s dagasztóteknőt. Kettőt.

 

Székelyföld újabb kincse mutatkozik be Budapesten-Csíkszentdomokos

2014.03.26

 Székelyföld az a vidék, amely számomra mindig tartogat magában valami különlegeset. Ezt a világot megismerhetjük – legendáikon túl – magukban a székely emberekben, vagy éppen az őket körülvevő természeti kincsekben is. Az V. Székely Napok ezt a miliőt hozta el ismét Magyarország szívébe.

 

Színes kavalkád a Gyűjtemények Házában-Oláh Katalin kiállítása Kézdivásárhelyen

2013.06.24

 

Kis csíki színészek

2013.06.11

 

Csíkszentdomokos – táncok, táncalkalmak

2013.02.12

  Csíkszentdomokos Felcsík legnagyobb községe. A település nagy területet foglal el, tízesekre osztott, ami ősi határvédő jellegéből adódik. A tízesekre tagoltság falunk életében egymástól függetlenül működő táncházakat eredményezett.

 

Daczó Katalin beszélgetése Ferenczné Kurkó Veronikával

2012.10.09

  Kurkó Gyárfás, a magányos magánember

 

Lázár Csilla Lapok Csíkszentdomokos múltjából

2012.10.09

 1599-ben Csíkszentdomokoson ölték meg Báthory Endre erdélyi bíboros-fejedelmet. Négyszáz év múltán, 1896-ban Csíkszentdomokoson  megszületett Márton Áron, ki majd’fél évszázadon keresztül volt az erdélyi egyházmegye hitvalló, példaadó püspöke. E két, látszólag egymástól függeten esemény a szentdomokosiak világképében egyetlen önértelmező „elbeszéléssé” olvadt össze: úgy tartják, hogy a négy évszázados bűnhődésért és vezeklésért kinyilvánított isteni irgalom jeleként született éppen e helyen a szentéletű egyházfő.

 

Székely mesemondóink hagyatéka

2012.03.14

  A múlt század elején,  Csíkszentdomokoson élt jeles mesemondó, Albert András emlékét idéztük a „Mesélő falu” program során . A Községi Könyvtár és a Márton Áron Általános Iskola partnerségének köszönhetően, októbertől különleges rendezvényekben volt részük a csíkszentdomokosi gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. A  gyerekek számára mesevetélkedőt szerveztünk,  melyet meseillusztráció követett , majd a  díjazás.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: -- KULTÚRA, HAGYOMÁNYOK | Hozzászólások: 0

Névadó-vita Csíkszentdomokoson RÉDAI BOTOND 2012. február 2.

2012.02.02

  Egy évvel ezelőtt határozattervezetet nyújtott be a helyi tanácshoz két csíkszentdomokosi lakos, miszerint a községi könyvtárat nevezzék el Kurkó Gyárfásról. A kezdeményezést közel 300 aláírással támogatták a helybéliek. Az eltelt tizenkét hónapban azonban nem történt fejlemény az ügyben, a tervezetet benyújtók ezért úgy döntöttek, a nyilvánossághoz fordulnak. A községvezetés álláspontja szerint egyelőre nem időszerű a beadvány elfogadása.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: -- KULTÚRA, HAGYOMÁNYOK | Hozzászólások: 0