Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


-- KULTÚRA, HAGYOMÁNYOK

Cikkek

IV. Megemlékezés és konferencia Márton Áron püspökről

2015.08.26

Az idén negyedik alkalommal szervez a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum megemlékezést és konferenciát, a Márton Áron püspök születésnapját (aug. 28.)  követő szombaton, augusztus 29-én. A konferencia célja – akár a korábbiaké – a Márton Áron-kutatás eredményeinek ismertetése a szélesebb közönséggel. Az idei előadásokról a közlemény 2. oldalán adtunk összefoglalót.

 

BABITS ÉS AZ ÖRÖMÖK

2015.05.06

Mi az, ami segíthet nekünk ebben az elkeseredett harcban? Elsősorban az öröm. Azok az örömök, amelyek minden nap körülöttünk vannak, csak nem vesszük őket észre. Közhelyesnek hangzik ugyan – de tény, hogy az élet örömei hozzásegítenek minket a boldogsághoz. Nem szabad elhanyagolni a körülöttünk lévő világot, hiszen abban élünk, az formál minket olyanná, akik voltuk, vagyunk, és leszünk. Az élet apró örömei segítenek, hogy más szemmel nézzünk a világra. 

 

A 40 éves kortárstalálkozó margójára (volt tanítványaimnak)

2015.05.06

Mert ünnepelni jó, ünnepelni kell!

Az”Ünnep” olyan különleges időszak, amikor a közösség a megszokottól eltérő módon viselkedik, ünnepi szokásokat hajt végre, más előírásokat és tilalmakat tart be, mint hétköznapokon.

 

Facebookos nyelvhasználat

2015.05.06

Az internet mindennapos használatával megváltoztak a kommunikációs szokásaink, egy új nyelvi létmód jött létre. Nem tudatlanságról, szándékos nyelvrombolásról van szó, hanem inkább a kapcsolattartás és érzelemkifejezés új útjainak kereséséről. Ez az új internetes nyelvhasználat a szóbeliség stílusjegyeit hordozza. Legfőbb jellemzője a szlenges szókészlet és a nyelvtani, helyesírási szabályok figyelmen kívül hagyása. A felhasználók a gyorsaságot helyezik előtérbe a minőséggel szemben.

 

Irodalom és élet- egy fiatal lány gondolatai

2015.02.16

Akik ismernek, azoknak nem mondok újat azzal, ha azt mondom, hogy az irodalom a kedvenc tantárgyam. Mivel nagyon közel áll a legkedvesebb hobbimhoz, így az irodalom esélyt ad rá, hogy összekössem a kellemest a hasznossal. Mostanában a modern és posztmodern költőkről tanulunk. Szeretem a magyar lírát: változatos költőink vannak, akik lehetővé teszik, hogy nagyon sok szemszögből nézzük a világot. Bártan válogathatunk, hiszen nagyon sokan vannak: a szomorkás József Attila, a sorsa ellenére is optimista Radnóti Miklós, a szemtelenül őszinte Ady Endre, és még folytathatnám a sort nagyon sokkal. 

 

VALAMIKOR RÉGES RÉGEN

2014.11.14

A múlt században, mondhatni 1968-ig, egy családban több gyerek is született. Három, négy, hét, tíz, tizenkettő, de volt olyan is, hogy tizennyolc gyerek látta meg a napvilágot ugyanabban a családban.

Sajnos kisgyermekkorban sokan meg haltak, járványok tizedelték soraikat. Többek között a diftéria követelt sok áldozatot, volt, hogy egy családban két gyermeket is temettek egy azon esztendőben.

 

Olvasólámpa - Könyvajánló

2014.11.14

 

Egy ünnep margójára: Szépkorúak köszöntése 2014. október 26-án

2014.11.14

 

Az olvasás és én

2014.11.14

A könyvek szeretete kiskorom óta befolyásolja az életemet. Meghatározta a hozzáállásomat az iskolához, a jegyeimet, a gondolkodásmódomat, a továbbtanulásomat, sőt még az emberekhez való viszonyomat is. Sokat gondolkodtam azon, hogy vajon másnak is ilyen nagy hatással vannak-e a könyvek az életére, és végül arra a következtetésre jutottam, hogy csak azoknak az embereknek jelenthet ilyen sokat, akik annyira szenvedélyesen szeretik őket, mint én. 

 

Ozsda Erika "Szervusztok, Mókuskák!” - Sós Ágnes, a Szerelempatak rendezője

2014.03.31

 Sós Ágnes dokumentumfilmjeiben mindig egészen új szemszögből figyeli a világot. Ő mindig eggyel beljebb lép és folyamatosan az intimitás határait súrolja. „Király falvi nagy hegy alatt, folyik a szerelempatak, aki abból vizet iszik, babájától elbúcsúzik”. Ez a népdal adta az ötletet a címhez. Bájos, szívmelengető, néhol szabadszájú alkotás legújabb sikere, a Szerelempatak című munkája, mely az HBO Europe-pal koprodukcióban és a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült.