Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Visszatekintő - Beszélgetés Karda Róbert polgármesterrel

2017.02.16

 

Polgármester úrral, Karda Róberttel, nem készült interjú a Domokosi Kitekintő számára alpolgármestersége alatt. Ezért azt szeretném megkérdezni, mire volt jó az elmúlt négy esztendő?

-Arra volt elég, hogy belelássak, hogy melyek azok a csapásvonalak, problémakörök a településen, amelyekkel továbbra is foglalkozni kell.

Eltelt hat hónap, amit már polgármesterként élt meg. Villámkérdéseket tennék fel, hogy egy átfogó képet nyerjünk az elmúlt hat hónap történéseiről, megvalósításairól, problémáiról. Kezdjük azzal, hogy: Oktatás...

- Ami az infrastruktúrát illeti, úgy gondolom, hogy minden feltétel adott, hogy ideális körülmények között történjen az oktatás és a továbbiakban is mindent megteszünk ennek érdekében. Ami az oktatás minőségét jelenti, véleményem szerint azt a szakemberekre kell bízni, de részünkről igény és elvárás az, hogy az oktatás minősége és színvonala feleljen meg az elvárásoknak.

Gyermeklétszám...

-A tavalyhoz képest nincs látványos létszám csökkenés és úgy tűnik az elkövetkező esztendőkben sem lesz.

Kultúra...

-A kultúra nagyon fontos eleme az életünknek, általa tudjuk meg, hogy honnan származunk, kik vagyunk, vissza tudunk nyúlni a gyökereinkéhez, őseinkhez, az ő életükhöz. Sokat tanulhatunk a múltból, ami jó volt és követendő az átvehetjük, legyen szó mulatásról, egyebekről. A magam részéről a kultúra mellett fogok lenni.

Könyvtár...

-Gondolom a költözésre is vonatkozik a kérdés, remélem jövőre fogunk tudni pályázni a múzeumi tárgyak felújítására, és akkor a könyvtár nagyobb teret, a múzeum élvezhetőbb helyet kaphat.

Könyvellátás...

-Azt mondom, és ez ígéret is egyben, hogy az eddigi szintet megpróbáljuk tartani.

Egészségügy...

-Most fejeződött be a rendelő felújítása, a takarítást is hamarosan befejezzük. Szeretném, ha a rendelőben a felszereltség tekintetében is lennének előrelépések, akár odáig elmenve, hogy akár egy minilabort is berendezzünk.

Orvoslétszám növelés, gyermekorvos...

-Nyitottak vagyunk a kérdésre, erre van már példa sok településen, hoyg szakellátás is folyik, ahová kijárnak szakorvosok is. Ezt követendő példának tartjuk, meglátjuk, hogyan alakul.

Közbiztonság...

-A közbiztonság tekintetében, úgy-e a rendőrség az illetékes. Levelezéseket folytattam a megyei vezetőséggel, mert úgy gondolom két rendőr egy ekkora községben kevés. Így mindenképpen nyomást szeretnénk gyakorolni, mert nagy szükség lenne a délutáni, akár az éjszakai járőrözésre is.

Szerződésünk van egy őrző -védő szolgálatot végző céggel, nekik is meg van a dolguk, erre most nem térnék ki bővebben. Létrejött egy polgárőr egyesület is, hivatalos formában, lelkes tagokkal. Mindenki nyitott szemmel jár, mindenkinek fontos, hogy mi történik a településen. A tavasz folyamán meghatározzuk is ki is fogjuk mondani, hogy mire vállalkozik a polgárőrség, melyek, azok a problémák, amivel hozzuk lehet fordulni. Továbbá van 12 darab felszerelt kamera, ezeknek mind megvan a maguk szerepe.

Ezek elsődleges haszna a megelőzésben valósulhat meg, de konkrét példa is van arra, hogy a kamerák segítségével egy balesetet okozó autót és sofőrjét tudtuk azonosítani.

Helyi adók, illetékek...

-Ez a legnehezebb téma, mert a számvevőszékes ellenőrzés után 2600 értesítőt kellet kiküldjünk a lakossághoz, amelyek újabb befizetésekre kötelezték az adófizetőket. A levelek kiküldése sok problémát okozott, voltak durvább megnyilvánulások is, de voltak megértő emberek is, akik szó nélkül fizettek. A hivatal beperelte a számvevőszéket ez ügyben, nem tudjuk milyen döntés születik majd. ami pénz bejött a felszólítások eredményeként a tanács külön kezeli, idén nem fogjuk elkölteni, így ha számunkra kedvező döntés születik a jövőben fogjuk felhasználni. Feladatunk az is, hogy zónákra osszuk fel külterületeinket, mert ez volt az alapprobléma, mivel a mi területeink nem sorolhatóak a legmagasabb kategóriába. És úgy-e az adózás értéke arról is szól, hogy milyen jövedelmet termelnek ezek a területek. A mi területeink elég gyenge minőségűek, segítséget is kértünk a talajminőség megállapításhoz. Mindent megteszünk, hogy területeink maradhassanak a D kategóriában. De ezt majd a per dönti el.

Adóshelyzet...

-Többnyire jó adófizetők a domokosiak, a jelenlegi megvalósítások 95 % fölöttiek. Vannak avas adósságok, amelyek felhajtáshoz a pénzügy segítségét is kértük, és élni is szeretnénk a törvény adta lehetőségekkel, legyen az akár fizetésletiltás.

Szociális helyzet...

-A tavaly sokkal több fűtéspótlékra tettek le igénylést, idén kevesebbet. De ez nem azt jelenti, hogy kevesebb lenne a szociálisan rászoruló ember. Szerintem a legnagyobb probléma az idősödő emberek magára maradása. Nagyon nehéz az ilyen helyzetből fakadó problémákhoz megoldásokat találni. Sajnos a megyében sincs elég hely, hogy időseink megfelelő, intézményesített ellátásáról gondoskodjanak. Gondolkoztunk azon is, hogy létrehozzunk egy melegedőt, egy délutáni foglakoztató központot. Meglátjuk, mit tehetünk.

Továbbá 25 domokosi gyermek van intézményben más helységben, 30 gyermek van beiratkozva a Márton Áron napköziotthonba. Ez fontos, mert így a gyerekek szüleikkel vannak, maradhatnak.

Katasztrófavédelem, tűzoltóság...

-A domokosi tűzoltó alakulat eddig is ismert volt. Két éve egy egyesület is létrejött és alkalmazott tűzoltóink is vannak. Az ő szervezésükben november 12-13 között egy érdekes bemutatón vehettünk részt. Nem szokványos helyzetekkel ismerkedhettek a résztvevők, és visszanézve elmondhatjuk, hogy szakmailag egy fontos eseményen vehettünk részt. Azt is látom, hogy a jelenlegi tűzoltóparancsnok fiatal, ügyes és igényes nemcsak magával szemben, hanem kollégáival is. Itt fontos lenne megérteni, hogy az önkéntesség nem gagyizmust jelent, hanem azt, hogy szakmailag csúcson vagyok, értek a dologhoz és felelősségem teljes tudatában önkéntesen teljesítem feladataimat. Ezen a téren vannak még feladataink, van még tanulnivalónk.

Erdő, mező...

-A mezők helyzete tartozik a mi hatáskörünkbe. A legeltetés kérdése visszatérő probléma, tavasszal nem történnek károk, ősszel igen. Ezt mi is egyfajta kudarcként éljük meg. Még a büntetések kiszabása sem gátolja meg a szabálytalanul legeltetőket abban, hogy újra és újra ne tegyék meg azt.

A probléma az, hogy állatlétszám nő, viszont nem mindenkinek van ahol legeltesse állatait. Én még gyermekoromból emlékszem, hogy Szent Mihály napján, takarodáskor mindenki hazahajtotta állatait és bekötötte az istállóba. vannak olyanok is, akik a gazdálkodásból szeretnének megélni, de nincs elég területük hozza. Ezek mind egyenként megvizsgálandó dolgok. Éppen ezért szeretnénk a jövő év elején egy gyűlést összehívni, ahol higgadtan, nyugodtan ezeket a kérdéseket megbeszélhetnénk és megoldásokat is keresnénk a problémák kivédése érdekében. Mert úgy-e azt sem lehet elvárni, hogy az alpolgármester és a tűzoltóparancsnok rohangáljon a mezőn. Fontos a problémák kezelése, idén is odafigyeltünk, ellenőriztük a panaszok jogosságát és itt is vannak eredmények. Nem kellett őszi vetéseket kiszántani.

Utak, hidak...

-Az alszegi hidat, hála Istennek, befejeztük. Nem volt egyszerű, mivel a romániai törvények csak nehezítik a dolgunkat, elveszik kedvünket. Egy olyan hidat, amit elvisz az árvíz, azt fontos újraépíteni, de olyan dolgokat kérnek, amivel csak késleltetik a dolgot és szint lehetetlenség eleget tenni a kéréseknek.Rövid időn belül át is adódik.

Tény, az is, hogy a legtöbb hidunk javításra szorul,és a tapasztalatok alapján azt szeretnénk, hogy a lakosság is besegítsen, előkészítsenek dolgokat és akkor lesz esély arra, hogy feljavítsuk őket. A hozzávaló anyagokat mi biztosítjuk.

Az a gond, hogy engedélyt szinte lehetetlen szerezni a javítási munkálatokra, a három hónapja érvénybe lépett törvény ellehetetlenít mindannyiunkat. ehhez sajnos alkalmazkodni kell. nagy adósságunk a Jáger utcai híd felújítása is,

Sport...

-Több sportágat is gyakorolhatnak a gyerekek a faluban. A focinál van egy kicsi leállás, keresik a megoldásokat arra, hogy szakemberek segíthessék a focizni vágyó gyerekeket. Sikertörténetnek nevezhessük a cselgáncsot is, decemberben is lesz egy verseny, itt Domokoson. A futballpálya korszerűsítését is szeretnénk megoldani, mert mindannyian sportszerető és gyakorló emberek vagyunk. Lehetne tenni valamit a biciklizés terén is és itt van még a hoki is. Tudjuk, hogy a domokosi gyerekek mindig élen jártak ebben a sportágban és most azt látjuk, hogy megcsappant azoknak a gyerekeknek a száma, akik élnek a felcsíki lehetőséget kihasználják. Biztatnám is a szülőket arra, hogy hétfőnként, ami csak a domokosi gyerekek napja, éljenek a lehetőséggel, vigyék le gyerekeiket Karcfalvára, mert lesznek megfigyelők és lehetőségeket kínálnak a tehetséges gyerekeknek. Megoldást kellene találjunk a gyerekek utaztatására, de addig, amíg ez megoldódik, biztatnám a szülőket, hogy társulva tegyék meg azt. Azt is tudni kell, hogy a műjégpálya fenntartásához Domokos is hozzájárul, nem is kis összeggel.

Közhangulat...

-Ez attól is függ, hogy az ember mit akar látni, hallani, érezni. Azt látjuk, hogy elég nagy a pesszimizmus, de ezt nem is akarom elfogadni. Azt is látom, hogy sokan hajalmosak arra, hogy először a rosszat vegyék észre, embertársaikban a nem tisztességest, a gazembert. Én tudatosan beszélek inkább csak a pozitív dolgokról, és ezt tenném ezután is. Erre biztatnám a lakosságot is. 

Csapatmunka...

-Nagyon szeretem az összefogással létrejött rendezvényeket, munkálatokat. Gondolok itt az alszegi hídra, a bevetési gyakorlatra., stb. Összefogással sok mindenre képesek vagyunk, és csak azt nem lehet megtenni, amit nem akarunk.

Visszatartó erő, akadályok...

-Azt látom, hogy bármit szeretnénk tenni, vagy valamiben gyorsítani, ott csak akadályokba ütközünk, gondolok itt a törvényekre. A közbeszerzéssel kapcsolatos dolgokat nagyon megnehezítették. Sokszor elmegy a kedvünk, de igyekszünk tenni a közösség javára.

Lendület, újrakezdés...

-Hála Istennek vannak hálás emberek, akik sokszor jönnek és egy kézfogással visszajeleznek. tervezzük, hogy a lakosságot megkérdezzük, hogy ki mennyire van megelégedve a fejlesztésekkel és még mit szeretnének.

Tervek...

-Tervünk sok van, de az anyagi lehetőségekhez kell igazodjunk. A saját költségvetés az biztos, pályázni is szeretnénk, vannak előkészített dolgaink. Ez sem könnyű. Van egy példa: egy mezei útra kiírt pályázat 4 percig volt nyitva. Aki számítógép előtt volt és figyelt, résen volt, még annak sem sikerült, mert az a válasz jött vissza, hogy elfogyott a keret.

A mezei utakkal mindenképpen szeretnénk foglalkozni, összefogva a közbirtokossággal. Szakszerűen, tartós munkát végezve., hosszú távra tervezve, dolgozva.

Szemét, köztisztaság...

-Szeretnénk jövőtől bevezetni a szelektív hulladékgyűjtést. Erre már van testületi döntés is.

Aki behozza a megadott napon a szelektíven gyűjtött, eladható, leadható hulladékát, lemérjük, leadjuk és értékét kiütjük a személyre kiszabott szemétdíjból. Elszomorító, hogy határaink tele vannak szeméttel, annak ellenére, hogy a kapuból elszállíttatjuk és kivétel nélkül mindenki ki kell fizesse az úgynevezett szemétadót. Lehet, hogy itt is drasztikusabb lépéseket kell tegyünk, kamerákat szereltetünk fel és büntetéseket eszközölünk.

Azt is tudni kell, és már láthatták is, hogy hetente kétszer a szociális munkások összegyűjtik az utak mentéről, a sáncokból az eldobált szemetet. Erre is jó lenne odafigyelni, mert a belépő vendég azt is látja és mindannyiunkat minősít.(alpolgármester úr kiegészítése)

2016, december...

-Adventi idő következik. Ilyenkor egy kicsit elcsendesedünk, számadást végzünk. Azt gondolom, egy kicsit a hálaadás időszaka is kell ez legyen. Még a megpróbáltatásokért is hálásak lehetünk. A szeretet ünnepéhez közeledve, jó lenne megbocsájtani egymásnak, megbékélni, hogy nyugodt szívvel kezdhessünk egy új évet.

Ez úton szeretném megköszönni mindenkinek az együttműködést és elnézést kérek azoktól, akiket megbántottunk, megbántottam, mert ez is előfordult.

Mindenkinek békés, boldog újesztendőt kívánok.

Sándor Edit