Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tervek, megvalósítások

2015.09.29

 

Az utolsó beszélgetésünk óta sok minden történt. Többek között a község megkapta a költségvetésből hiányzó pénzösszeget.

Ferencz Alajos, polgármester: Az az összeg jött meg, ami már év elejétől rendelkezésünkre kellett volna álljon, azaz a jövedelmi és hozadéki adókból járó, illetve 22 százalék. Ez 1,6 millió lejt jelent a község számára és elengedhetetlen a megfelelő működéshez. Az utolsó két negyedév teljesen fedezetlen volt anyagilag.  Pénz kellett a szociális jellegű költségek fedezésére,a beteggondozók bérezésére, a támogatásokra, amelyeket a betegek kapnak,  a Caritas beteggondozói hozzájárulásra,az  öregotthonok , gyerekotthonok( ahol domokosiak vannak) költség hozzájárulására. És még ott van az a 120.000 lej, ami az iskola működési költségeihez szükséges, valamint 80.000 lej az iskola új szárnyának újrafödésére, ami már meg is van, és akkor már nem sok pénz marad beruházásra.

Folytatjuk a kultúrháztól lefele, az üzletek és orvosi rendelő környékén a parkosítási munkálatokat, úgy 200.000 lej értékben, a szereződéskötés megvan, ez a beruházás idén már meglesz.

Szedloka utca aszfaltozást is szeretnénk folytatni, kérést nyújtottunk be a minisztériumhoz és a megyei tanácshoz is, hiszen ott még lesznek pénz leosztások. Aztán ott van a Rét utca, 840 m hosszúságú, csak itt az a gond, hogy még fel kell rakni csatlakozókat, átvágások lesznek, így Alszeg utca mellett döntöttünk, mivel ott már minden munkálat el van végezve és a tanács is egyetértett ezzel. Remélem, nemsokára megkapjuk az árajánlatokat és rövid időn belül szerződéskötésre kerül sor és elkezdődhetnek a munkálatok. Célunk, hogy minél előnyösebb árat kapjunk. Itt aszfaltozásról van szó és több mint 150 méter fedett sáncról.

Ezen kivül még nagyon fontos 4 átemelő pompa, hogy abban az esetben, ha megindul a tisztító állomás, akkor lehessen rácsatlakozni a rendszerre. Erre van pénz elkülönítve, amennyiben sikerül szerződést kötni a céggel.

A csatornázási munkálatoknál önrész is van, ez 1,8 százalékot jelent, ami idénre 300.000 lejt jelent.Erre is van fedezet. Még idén térfigyelő kamerákat szeretnék elhelyezni a község bizonyos pontjaira, célunk a közbiztonság megerősítése, a biztonságérzet növelése.

Ami ebben az évben nagyon rossz volt, az az, hogy hiányos költségvetéssel nehéz éves tervet készíteni. Hónapról-hónapra terveztünk. Az nagyon jó viszont, hogy nincsenek elmaradt számláink, a béreket ki tudtuk adni, működési gondjaink nem voltak, de nagyon kellett már a költségvetés kiegészítés.

Ha az Isten is velünk van, akkor idén ezeket a beruházásokat meg tudjuk valósítani, ha valami közbe jön, akkor ez a pénz jövőre is rendelkezésünkre áll. Minden évben jó ha spórolunk valamennyit, de idén azt szeretném, hogy ezek a dolgok megvalósuljanak.

Egy korábbi beszélgetésben elhangzott, hogy 2015. decemberében be kell fejeződnie a csatornázási munkálatoknak. Így  lesz-e?

F.A.: Igen. Csak a Garadosi és Sárosúti rész van hátra. A cégnek is fontos a határidő tartása, mivel uniós pénzekről van szó és csúszás esetén büntetésben részesül.

Amitől félek az a másik projekt, aminek már három hónapja neki kellett volna fogni, és ami arról szól, hogy a meglévő rendszerre a csatlakozókat mindenkinek felteszik. Ez legyen víz, vagy csatorna. Minden rendben van elméletileg és mégsem kezdődtek el a munkálatok. A szerződés a Harvíz és a cég között van.  December 31-ig nem hiszem, hogy a 800 csatlakozót fel lehetne tenni, csak abban az esetben, ha olyan ősz lesz, mint a tavaly. Jövőre folytatódhat a munka, csak akkor hatalmas penalizálások vannak, és attól félek, hogy a cég fog megtorpanni. Az, hogy nem fogtak neki mostanáig a munkálatoknak, annak a hatalmas bürokrácia az oka.

Jövőre szeretnénk neki fogni az egészségház felújításának, már nagyon rég szeretném, nagyon elhagyatott. Külső felújításra, parkosításra gondolok. Muszáj lesz egy levéltárat is építeni, nem biztonságos a levéltár helyzete, már büntetve is voltunk miatta.

Éppen recski vendégei vannak a hivatalnak...

F.A.: Igen, egy új testvér-települési kapcsolat miatt kerestek meg a recskiek. Már van egy jó néhány testvértelepülés, de minden ez irányú megkeresést szívesen fogadunk. Vannak elfáradt kapcsolataink is, de vannak nagyon is élőek, példának hoznám fel Hajdúsámson esetét, aki nagyon sok mindenben mellettünk van, általuk sikerül a Márton Áron emlék verseny kiértékelőjére 10 fiatalt kijuttatni a magyar parlamenti ünnepségre és ők is képviseltetik magukat. A balatonszemesiek is részt vesznek az ünnepi ülésen.

A faluban lezajlott eseményeket nézve is elégedettek lehetünk. Ami még érdekes, hogy a felcsíki települések beadtak egy közös pályázatot még 2009-ben, akkor elutasították, most viszont értesítettek, hogy nyertünk. Sok minden lehetne tenni. Egy a gond, 15 napunk lenne arra, hogy a megvalósíthatósági tanulmányokat újra csináljuk, az „avizokat” beszerezzük. Nem igazán látom, hogy megtudjuk ezt valósítani. A fejlesztési társulás elnökeként a napokban írtam alá egy 990.000 lejről szóló szerződést a minisztériummal, amely összeg a szennyvíztisztító befejezését szolgálja. Végre ez is meglesz.

A héten felkészítőn vett részt...

F.A.: Minden felkészítő nagyon fontos, éppen a katasztrófa védelemmel kapcsolatos tudnivalókról volt szó. Itt van az ősz, fontos a tűzvédelem, az árvízvédelem. Hála Istennek a 4-es derítőnél a munkálatok befejeződnek, de ez még nem jelenti azt, hogy hátra dőlhetünk, nem beszélve arról, hogy a párhuzamos tárolónak az építést pénzhiányra hivatkozva felfüggesztették. Megkezdődött az Oltnak a szabályozása, a szerződéskötés megtörtént, de pénz nincs, és a cég ott hagyta a munkát. Hogy mi lesz belőle, nem tudom.

Az is fontos, hogy a magántulajdont tiszteljük, ne tegyünk kárt más vagyonában. Minden nap érkezik panasz, rengeteg. Nem igaz, hogy nem lehet ezeket a dolgokat megoldani, meg lehetne.

A szemét kérdése is napi kérdés. Most elkezdődött a borvízpataki szeméttelep felszámolása, leföldelése, a befolyó árok erősítése.

A szelektív szemétgyűjtéssel mi a helyzet?

F.A.: Már volt egy próbálkozás, szeretnénk folytatni. Jó lenne nagy edényeket kihelyezni, szigeteket létrehozni, hogy aki szeretné szelektíven gyűjteni a hulladékot, az megtehesse.

Hogy állunk az adók befizetésével?

F.A.: Van még fizetni való. Az, hogy elhanyagoljuk a felszólításokat, az nem jelenti azt, hogy az adókat nem kell befizetni. Előbb –utóbb ide kell jönnie az illető lakosnak, s akkor fizetnie kell. Nem szabad elhanyagolni, mert a kamat sokszor többre rúg, mint maga az adó. Részletfizetésre is lehetőség van. Vannak esetek, amikor nagyon nehéz helyzetben van az adott család, de legtöbbször a hanyagság az oka a felhalmozott adósságnak és kellemetlenségeket okoz. Az adók befizetésére jó oda figyelni.

Mindenről beszéltünk, pénzügyek, tervek, örömök, gondok, bízunk benne, hogy jó évet zár a hivatal.

F.A.: Adja isten, hogy így legyen.

Kérdezett: Sándor Edit