Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szeretjük Székelyföldet, ezért...

2016.03.11

 

...nem dobjuk el a szemetet, nem öntjük a használt olajat a lefolyóba, vásárláskor otthonról visszük a műanyag zacskót, nem veszünk mindig újat – halljuk nap mint nap a rádióban, gondolom azzal a céllal és annak reményében, hogy beivódik az emberek agyába és ösztönössé, természetessé válik.

Ismerős szöveg, hiszen gyermekkorunkban nekünk is mondogatták a szüleink, hogy az utcán köszönni kell, nem szabad kiabálni, hangoskodni, a felnőtteknek mindig elsőbbséget kell adni, át kell adni a helyünket a vonaton, autóbuszon, nem szabad más szavába vágni.

Ma is így van, gondolom, hogy minden szülő és nevelő próbálja csemetéjébe sulykolni az általános tudnivalókat. Én hiszek abban, hogy amit kicsi korban csepegtetünk, oltunk gyermekeink tudatába, az gyümölcsözni fog később, nagyobb korukban. Mégis valahol sántít a dolog, mert ahová a szem ellát, erdőn, mezőn szeméthegyek vannak; úton-útfélen panaszkodó, idős emberek amiatt, hogy a mai fiatalok átnéznek rajtuk, nem előzékenyek, nem köszönnek stb. Persze nagyon sok kivétel is van, de sajnos nagyon ferde lett ez a világ.

Azt hiszem, mi valóban szeretjük Székelyföldet, községünket, családjainkat, szeretjük környezetünket és nem utolsó sorban magunkat is kell szeretnünk. Talán ez a dolog nyitja, hiszen ha önmagunkkal békében vagyunk, akkor pozitívan tudunk hatni családunkra, környezetünkre, községünkre, Székelyföldre, ezért...

Kurkó Mária