Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kurkó Gyárfásról nevezzék el a csíkszentdomokosi könyvtárt?

2012.02.02

 

 

Egy éve civil kezdeményezés nyomán indítványozták a helyi önkormányzatnál, hogy a csíkszentdomokosi Községi Könyvtárat a falu szülöttéről, Kurkó Gyárfásról nevezzék el. Az indítványozók aláírásokat gyűjtöttek a faluban az ötlet támogatására, de az önkormányzattól máig nem kaptak választ.

Levélben fordult szerkesztőségünkhöz a csíkszentdomokosi Mihály Csaba, aki kezdeményezte, hogy Csíkszentdomokos Községi Könyvtárát Kurkó Gyárfásról nevezzék el.

Bár elismerik, hogy Kurkó Gyárfás vitatott személyiség a romániai magyarság körében, aki a második világháború utáni években aktívan vett részt a politikai életben, felemelve szavát a romániai magyarság érdekében, a felterjesztők meggyőződése, hogy “mint az erdélyi magyarság egyik meghatározó politikusa, mint regényíró és publicista, Kurkó Gyárfás megérdemli, hogy emlékét őrizzük, ápoljuk és az egyik meghatározó csíkszetdomokosi intézmény, a Községi Könyvtár a nevét viselje”.

Mihály Csaba és Mihály Aranka, akik benyújtották a könyvtár elnevezéséről szóló határozattervezetet a helyi önkormányzathoz és összegyűjtötték a faluban a kérést támogató 283 aláírást – ugyanakkor azt nehezményezi, hogy az önkormányzat máig válasz nélkül hagyta a petíciót.

A Hargita Népe kérdésére Ferencz Alajos domokosi polgármester azt mondta, a helyi tanács úgy értékelte, túl elevenen él még a faluban Kurkó Gyárfás vitatott személyiségének emléke, ezért nem látják aktuálisnak a névadást. Nem visszautasításról van szó, mindössze időt kell hagyni arra, hogy tisztázódjon Kurkó Gyárfás személyisége és történelmi szerepe annak érdekében, hogy valóban higgadtan és objektíven dönthessenek az ügyben. A határozat elfogadásának erőltetését értelmetlennek tartja a polgármester, ezért értett egyet azzal, hogy egyelőre tegyék félre az ügyet.

Forrás: Takács Éva, Hargita Népe, 2012. 02. 02.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.