Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Istállóból községi piac

2014.06.04

Kömény Kamilla | 2014.06.04

Termelői piaccsarnokká alakítottak Csíkszentdomokoson egy nyolc éve önkormányzati tulajdonban lévő, használaton kívüli épületet. A létesítmény előtti bekerített területet a kirakodóvásárosok használhatják, akik eddig a helyi sportpálya körüli téren árulták portékáikat. Két hete működik már az új piac.

Az eddiginél alkalmasabb helyszínt alakítottak ki a csíkszentdomokosi hétfői piacnapnak, ahol a csíkszéki termelők mellett távolabbról érkező árusok is értékesíthetik portékáikat.

Eddig a helyi sportpálya melletti területen levő beton- és fapultokra kerültek ki a kínált termékek, nem ritkán a sportpálya előtti útszakasz forgalmát is zavarva – számolt be Karda Róbert, Csíkszentdomokos alpolgármestere. Mint elmondta, az utcabelieket is megterhelte a hetivásár, így időszerűvé vált, hogy azt megfelelőbb helyre költöztessék.

Negyvenötezer lejes beruházás

Az új piaccsarnokot egy valamikori istállóból alakították ki, amely a vasúti átjáró közelében, az önkormányzat tulajdonában lévő területen található. Az előtte levő teret a kirakodóvásárosok számára tették használhatóvá. A polgármesteri hivatal saját költségvetéséből 45 ezer lejt fordított erre a beruházásra, amely magába foglalta a cserepek átforgatását, az épület külső és belső tatarozását, mosdók kialakítását, a vásárcsarnok asztalainak elkészítését. A terület, amelyen már működik a piac, a valamikori fűrésztelep – az úgynevezett IFET – tulajdonát képezte, s miután az megszűnt, 2006-ban felvásárolta a helyi önkormányzat. Akkor arra számítottak, hogy majd egy beruházó fantáziát lát a terület értékesítésében, ám ennek hiányában végül kulturált vásártérré alakították azt.

Piaccsarnok és piactér

Hétfőn már második alkalommal árusítottak az épület elkülönített részeiben virágokat és palántákat, zöldségeket és gyümölcsöket, valamint tejtermékeket, de szabad téren is kínálhatók a kirakodóvásár termékei és a gabonafélék. A hozzávetőleg ötven áras területen van egy omladozó épület is, amelyet a későbbiekben lebontanak, így tovább nő a szabadtéri piactér területe – avatott be az alpolgármester.
Mint kiderült, eddig nehezen ment az árusok által hozott kinti asztalok elhelyezése, azonban a hivatal ragaszkodik ahhoz, hogy azokat a tulajdonosok a bekerített területen valamilyen rendszer szerint állítsák fel. Karda szerint a rendszer kialakítása megoldja majd a kezdeti nehézségeket.

Forrás: Csíki Hírlap