Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ESEMÉNYEK A TŰZOLTÓSÁGNÁL

2014.08.11

 

A 2014-es évet a Csíkszentdomokosi Önkéntes Tűzoltóalakulat nagy tervek és új célok kitűzésével kezdte:

-          tűzoltóparancsnok választása

-          tűzoltóegyesület alapítása és hivatalos beiktatása

-          pályázatírások

-          tűzoltóautó vásárlás

Ezen tervek nagy részét meg is valósítottuk 2014. július 30 -ig.

A tűzoltóparancsnokot januárban választották meg és alkalmazta a Polgármesteri Hivatal, Máté Levente személyében, aki 15 éve az Önkéntes Tűzoltóalakulat tagja. Szintén januárban az alakulat tagjai közül heten saját költségünkből (1900 Ron) megalapítottuk a helyi tűzoltó egyesületet, mert egyesület nélkül nem lehet kihasználni a pályázati lehetőségeket.

Az egyesület 2014. március 28.-án sikerült bejegyeztetni hivatalosan a Hargita megyei Törvényszéken „Csíkszentdomokosi Önkéntes Tűzoltók Egyesülete” néven.

Február hónapban egy 10 000 eurós pályázatot hirdetett a CSIKI LEADER egyesület, a pályázat megírásában és megvalósításában Karda Róbert alpolgármester és Albert Alfonz tanácsos urak segítettek, köszönet a munkájukért. A pályázatot jóváhagyták és reméljük, hogy augusztus - szeptember hónapban meg is kapjuk.

A Közbirtokosság tavaszi közgyűlésén leadtuk egy kérést, hogy segítsenek, vállaljanak részt egy tűzoltóautó vásárlásában. Az újabb tűzoltóautó azért szükséges, mert a jelenlegi már nagyon régi, nem gyártanak már hozzá alkatrészeket, minden évben javításra szorul, ami több napot vesz igénybe és ez idő alatt nem áll a község rendelkezésére készenlétbe tűzoltóautó.

A közgyűlés és a Közbirtokossági vezetőségétől a vártnál is pozitívabb visszajelzést kaptunk júniusban, hogy biztosítani tudják az autó teljes árát, azzal a „kiváló feltétellel”, hogy erdőtűz oltására is megfelelő autót keressünk. Nagy örömmel és lelkesedéssel láttunk neki keresni-, kutatni az internetes autókereskedéseken és végül Németországban találtunk megfelelőket.

Nyelvismeret hiányában Albert Róbert csíkszentdomokosi lakós volt segítségünkre, aki segített telefonon érdeklődni az autók műszaki állapotáról. 2014. július 7.-én Kristály István, a Közbirtokosság részéről, Kedves András és Ferencz Imre a tűzoltóság részéről és Albert Róbert tolmácsként indult el Németországba megvenni a tűzoltó autót. A csapat július 11.-én érkezett haza egy nagyon jó állapotban lévő tűzoltóautóval, amelyet Berlinbe vásároltak. Ezúton is köszönetünket és hálánkat fejezzük ki a Közbirtokosságnak és vezetőségének és azon személyeknek, akik közreműködtek az autó megvásárlásakor, ezáltal segítették a tűzoltóságunkat technikai és szakmai fejlődésében, hogy hatékonyabban tudjunk a bajbajutott embertársainkon segíteni.

A tűzoltóautó a 2014- es Falunapok alkalmával lesz átadva a Tűzoltóalakulatnak.

A 2014-es évet mostanig szeszélyes időjárás jellemezte, de hála a Jó Istennek nem történt a község területén semmiféle katasztrófa (villámcsapás, árvíz stb.).

A tűzmegelőzési szabályok be nem tartása miatt idén is 15 alkalommal riasztották a helyi tűzoltóságot: 5 alkalommal ház és gazdasági épület, 6-szor avartűz, 4 esetben kigyulladt házkémény miatt.

Mivel, hogy megkezdődött az aratási szezon felhívjuk a lakósság figyelmét, hogy a tarlóégetés szigorúan tilos és a törvény bünteti.

HÍVHATÓ TELEFONSZÁMOK

0724-357139 - Szolgálatos tűzoltó

0722-688276 - Máté Levente parancsnok

0266-336005 - Polgármesteri Hivatal

112 – SÜRGÖSSÉGI HÍVÓSZÁM

Figyelem! A 112- ES SÜRGÖSSÉGI HÍVÓSZÁM!

CSAK SÜRGÖSSÉG ESETÉN CSENGESS A 112-ES SZÁMRA, A HAMIS HÍVÁSOKAT A TÖRVÉNY BÜNTETI!

A 112-es sürgősségi hívószámot a következő esetekben használjuk:

-          tűzesetek, robbanások ;

-          árvíz; természeti katasztrófák;

-          súlyos munkabalesetek;

-          közúti, vasúti balesetek stb.;

-          súlyos egészségügyi problémák;

-          fegyveres támadás; merénylet; gyilkosság;

-          rablás; lopások;

-          a közrend és nyugalom súlyos megsértése;

-          drog kereskedelem és / vagy fogyasztás

A 112-es sürgősségi szám hívása ingyenes és bármilyen fix vagy mobil telefonhálózatról hívható.

Minél több pontos információt adnak, annál gyorsabb lesz a sürgősségi szakmai szolgálatok közbelépése.

A 112 az egyetlen sürgősségi hívószám, amely bárhonnan hívható az Európai Unió területén, és február 11-ét a sürgősségi esetek számának Európai

napjává nyilvánították.

Ha tévesen hívod  a 112 számot ne csukd le!

Mondd azt a híváskezelőnek, hogy minden rendben van, ellenkező esetben megtörténhet, hogy egy intervenciós csapatot ok nélkül mozgósítanak, mialatt

közbeléphetne egy másik, tényleg sürgős probléma megoldására. Ha csengetsz a vonal másik végén a híváskezelő válaszol, aki segít rajtad azáltal, hogy

kiküld egy sürgősségi csoportot, légy nyugodt, közöld vele a neved, a lakcímed és a telefonszámod.

FELHÍVJUK A LAKÓSSÁG FIGYELMÉT!

Kéménytakarításra iratkozni lehet a tűzoltószertárnál, vagy pedig a következő telefonszámokon: 0724-357139, 0722-688276.

Kósa Béla