Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egymás mellett, együtt a községért Villáminterjú Karda Róbert polgármesterrel és Albert Alfonz-Pál alpolgármesterrel

2017.03.14

 

1.Négy év tanácsosság után, idén alpolgármesteri feladatokkal bízták meg. Milyen volt tanácsosként dolgozni a közösség érdekében?

Alpolgármester: Igen négy évet voltam önkormányzati képviselő. Ebben az időszakban gazdasági, valamint a tanügy, sport és kulturális bizottságba tevékenykedtem. Évről évre megszerveztük a Csíkszentdomokosi Lovasnapot, amely egy nagy összefogás eredménye.  Indítványoztam és segítettem a Csíkszentdomokosi Ifjúsági Szervezet elindulását és bejegyzését, amely egyik legaktívabb szervezet, és öt év után több mint negyven aktív tagja van.  Úgy éreztem és úgy érzem, hogy közösségért tevékenykedni megtisztelő feladat.
2. Teljesen más alpolgármesterként tevékenykedni. Milyen feladatokat bíztak önre?

Alpolgármester: A legfontosabbnak tartom  kiemelni, hogy a polgármester úrral jó együttműködésben tudunk dolgozni.

Az alpolgármester hatásköre alá tartozik a tűzoltóság, szociális problémák, legeltetés, közterületek rendbetartása, köztisztaság, ezen kívül minden, ami a községgazdálkodáshoz tartozik.

Köztisztaságra kitérve, mint ahogy azt mindannyian tapasztalhatjuk, a nagyáruházak terjedésével párhuzamosan nő a szemét mennyisége is mind az Olt folyó és a patakok mentén, a községben, de a mezőre vezető utak mentén is. Sokat gondolkodtunk a probléma megoldásán, annál is inkább, mivel a sok műanyagpalack és sörös doboz mind újrahasznosítható, tehát pénzt ér. Így született meg az az ötlet, amelyet január 30-tól fogunk alkalmazni, és amely jó megoldásnak tűnik az eldobált szemét mennyiségének csökkentésére, de a község lakói is jól járhatnak vele. A fent említett dátumtól a Polgármesteri Hivatal udvarán egy szelektív hulladék-gyűjtőt fogunk elhelyezni, ahová a lakók minden szerdán 12:00-15:00 óra között behozhatják különválogatott szemetüket. Minden behozott szemét mérlegre kerül és az illető személy neve után lesz vezetve a behozott mennyiség. Az év végén mindenkinek összesítjük a behozott hulladékmennyiségét, és az így kapott pénzértéket beleszámoljuk a következő évi szemétadójába. A hulladékot egy erre a célra szakosodott cég szállítja el.

A következő újrahasznosítható hulladékok lesznek gyűjtve:

Karton, papír, makulatúra (mindhárom külön gyűjtve) 0,1 ron/kg;

PET palack (flakon) 0,2 ron/kg; műanyag gyümölcsösláda, italos rács 0,3 ron/kg; alumínium sörös doboz 1 ron/kg; egyéb fém sörös doboz, konzerves doboz 0,40 ron/kg;  elektronikai hulladék -ellenérték nélkül; üveg - ellenérték nélkül.

Reméljük, hogy ennek a gyűjtésnek az alkalmazásával csökkenni fog a szemét szétdobálása a község területén.

3. Hogyan indult a mandátum? Mi okoz nehézséget?

Alpolgármester: A mandátum első estéje árvízzel indult. Megrongálódott az alszegi híd is, amit nehézségekkel, de sikerült négy hónap alatt újraépíteni. A legnagyobb nehézséget abban látom, hogy bármennyire is gyorsan szeretnénk megoldani problémákat, mindig valamilyen törvény megakadályoz. Változott a közbeszerzési törvény is, ami nagyon lassítja és nehezíti a haladást.

4. Fél év után milyen eredményekről számolhatnak be?

Polgármester, Alpolgármester: Sikerült a mezei utak nagy részét járhatóvá tenni, egy buldózerrel végigjártuk az mezei utak nagy részét. Több, mint 60 km. Itt voltak olyan útszakaszok is, amelyek járhatatlanok voltak . Nagyon jó volt látni amikor, egyes utaknál, 

pl. Kicsilok , Piricske, összetársultak a gazdák és segítettek. Ami kudarc, hogy vannak, akik nem becsülik meg a munkát, és az előzetes kérések vagy felhívások ellenére nem megfelelő időjárásban használták az utakat, így a befektetett munka hiába valóvá vált, mert ismét járhatatlanok azok az útszakaszok. Az idén a Közbirtokossággal közösen szeretnénk két mezei utat javítani, sánccal, átereszekkel, megtöltve, hogy pár évig tartós legyen.

Több utcát is megtöltöttünk az ősz folyamán és folytatni szeretnénk tavasszal az elmaradt utcákat.

Több rendezvényt szerveztünk közösen helyi civil szervezetekkel közösen. Legnagyobb öröm az, amikor olyan rendezvények mellé kell oda állni, segíteni, amelyek közös összefogással jönnek létre , jó látni azt, hogy vannak, még akik akarnak tenni közösségünkért.

Befejeződött a Rét utca aszfaltozása  és az orvosi rendelő épületének felújítása is.

Decemberben sikerült pályázni a Megyei Tanácstól pénzt, amelyből buszmegállót építettünk Bánosban, három hangszert vásároltunk a Csíkszentdomokosi Fúvós zenekarnak, tűzoltóknak vásároltunk egy nagy teljesítményű motoros szivattyút és egy speciális létrát, amelyre nagy szükségük van.

5. Új év, új tervek. Mi a legfontosabb, amit így év elején meg kell oldani, el kell indítani, meg kell tervezni?

Polgármester: Lehetőség szerint a hátramaradt utcák aszfaltozása leaszfaltozása, járda építése a nemzeti út mentén, hidak javítása, megerősítése, temető melletti út megszélesítése és a lefolyó víz elvezetése lenne fontos. Ki szeretnénk használni minden pályázási lehetőséget, amennyiben kiírják. Itt gondolunk a Rez-Bogdán mezei út aszfaltozására, a gyárral szembeni napközi otthon felújítására, polgármesteri hivatal energia hatékonnyá tételére, a közvilágításnál energiatakarékos lámpatestek felszerelésére.

6. Legkényesebb kérdés a szociális kérdés. Történt-e pozitív változás, milyen a kedvezményezettek hozzáállása?

Polgármester: Látványos eredményt nem sikerült elérni, továbbra is a roma kérdés javítására keressük a megoldást és azokat a partnereket, akikkel közösen az egyedül álló, idős személyek sorsát könnyebbé tudnánk tenni.

7. Új kormány a láthatáron. Milyen reményeket lehet ehhez hozzáfűzni?

Polgármester: Nem látjuk még a változásokat, hiszen nincsen még országos költségvetés , továbbá abban reménykedünk, hogy a vidékfejlesztési program újraindul és onnan is tudunk forrásokat lehívni.

8. Közbiztonság. Polgárőrség. Tűzoltóság. Sok történés. Mire hívná fel a lakosság figyelmét?

Polgármester : Sikerült bejegyezni a Csíkszentdomokosi Polgárőrséget, amelynek jelen pillanatban 26 tagja van. Januártól rendszeres a járőrözés 3-4 fős csapatokkal. Az elnöke Máthé Sándor, aki polgárőrnek szeretne jelentkezni, nála megteheti.

Többször hívtuk fel a lakosság figyelmét, hogy takarítsák a kéményeket, csűrökbe, kazánházakba ne szereljenek fel improvizált áramforrásokat. Probléma esetén hívják bizalommal a szolgálatos tűzoltót a 0724/357.139 telefonszámon, vagy Máté Levente tűzoltóparancsnokot a 0724/357.139 telefonszámon.

9. Közösség, mint erő. Mint erő?

Polgármester:Úgy látjuk, hogy bizonyos kérdéseket, problémákat minél többen éreznek magukénak, annál nagyobb az esélye, hogy megoldódik, ezáltal a közösség az erő. Amennyiben valahol széthúzás van, azt megpróbáljuk felszámolni.

DK.