Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dióhéjban a 2015-ös helyi költségvetésről

2015.02.16

Dióhéjban a 2015-ös helyi költségvetésről

A Helyi Tanács február 6-án, pénteken, jóváhagyta a község 2015-ös költségvetését, erről faggattuk Ferencz Alajos polgármester urat.

-Az új költségvetési törvény rendelkezései a nagyobb településeket nagyon hátrányosan érinti, hiszen az előző évek jövedelem megvalósításait vették figyelembe a pénzek leosztásánál. A jövedelmi adó 18,5%-át most központi szinten osztották le, s míg a tavalyi évben 840 ezer lejt, 2015-ben nem kaptunk semmit.

2014-ben az áruforgalmi adó visszaosztásából 1 millió 40 ezer lejt, az idén csupán 84 ezer lejt kaptunk.

Ez azt jelenti, hogy a költségvetésből az előző évekhez viszonyítva 3 millió lej hiányzik.

Teljesen magunkra hagytak, semmilyen fejlesztésben nem tudunk gondolkodni, működési költségeink csupán az első negyedév végéig fedezhetőek a bejövő helyi jövedelmeink függvényében.

A költségvetési törvény egy újabb rendelkezése, hogy a Megyei Tanács nem oszthat le pénzeket a településeknek, az elmúlt évek során pedig számos fontos beruházás valósult meg a Megyei Tanács segítségével.

A pozitívum az, hogy szerencsére nagy adósságokat nem halmoztunk fel, azon munkálatok, amelyek tavaly év végén folyamatban voltak, kifizetődnek.

Ha nem módosul a költségvetési törvény, további infrastrukturális fejlesztéseket csupán az európai uniós pályázatokból tudunk megvalósítani, amennyiben a közeljövőben megjelennek a kiírások és pozitívan bírálódnak el.

Én úgy gondolom, hogy etikátlan ez az intézkedés, hisz azokat a településeket büntetik, akik eddig is dolgoztak Jeleztük ezt már több intézmény fele is, de sajnos a változtatást csak a törvény módosításával lehetne megoldani, ami a második fél év kezdete előtt nem történhet meg.

PH információ.