Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A csíksomlyói kegytemplomban Áron püspökkel

2016.03.11

Vannak pillanatok, amikor még sürgetőbb meghívást kapunk arra, hogy tekintetünket az isteni irgalmasságra szegezzük annak érdekében, hogy mi magunk is az Atya irgalmasságának hatékony jeleivé váljunk.

Ferenc pápa: Az irgalmasság arca kezdetű bullájában többféleképpen határozza meg az irgalmasság fogalmát: „Út, amely egyesíti Istent és az embert, mert megnyitja a szívét annak a reménynek, hogy örökre szeretnek minket, bűnünk korlátai ellenére is”; majd azt mondja: „Mestergerenda, mely támaszt nyújt az egyház életének.” S mert az egyház mi vagyunk, a mi életünknek is . „A törékeny emberi kézbe helyezett megbocsátás az eszköze annak, hogy szívünkben megvalósuljon a béke, hogy boldogan éljünk.”

Miközben szeretünk mindenféle humanista kifejezéseket használni – tolerancia, a másság tisztelete, békés egymás mellett élés és a többi –, elfelejtünk a saját családunkban, a saját közösségeinkben megbocsájtani. A legnagyobb probléma a mai világban, hogy elfeledtünk szeretni. Gyakran mondjuk: szeretlek, szeretet, szeretetközösség, szeretet ünnepe és hasonlók – közben képtelenek vagyunk valóban szeretettel fordulni a másik emberhez. Ami nem jelent mást, mint hogy lemondok önmagamról, és megkeresem, mire van szüksége a másiknak.

„Az irgalmasság éve azt üzeni mindannyiunk számára: ne azt nézzem, mi jó nekem, hanem mi a másiknak, feleségnek, férjnek, gyermeknek, barátnak… Ha az Úrjézusnak ezt az egy parancsát – a szeretet főparancsát – megtartjuk, ráébredünk, mennyivel szebb a világ, mint amelyet a média közvetít számunkra; ha merünk szeretni, merünk másokért élni. Isten, amikor megtestesült – ezt ünnepeljük karácsonykor –, kilépett önmagából, belépett a mi emberi mivoltunkba, és értünk él. Ezt kell követnünk egymás közti viszonyainkban, ez az irgalmasság.”(K. Cs.atya)

Irgalmasok, mint az Atya – ez lett a 2016. november 20-ig, Krisztus Király ünnepéig tartó rendkívüli jubileumi év mottója. Akik a szentév idején megtérésük vágyával elzarándokolnak Csíksomlyóra és az Irgalmasság kapuján lépnek be a templomba, a szokott feltételek mellett teljes búcsút nyerhetnek. Azok az idősek és betegek is részesülhetnek ezekben a kegyelmekben, akik nem tudnak elzarándokolni a Szentkapuhoz. Ha a média segítségével bekapcsolódnak a kegyhelyen tartott szentmisébe és közös imádságokba, akkor ők is teljes búcsúban részesülhetnek.

Mi, nyugdíjasok is zarándoklatot szerveztünk a csíksomlyói kegytemplomba a ”Márton Áron Emlékév” február 12-i nyitórendezvényére, Márton Áron püspökké szentelésének 77. évfordulója alkalmából.

A betegekkel együtt léptünk be a kegytemplomba, az Irgalmasság kapuján. A program ünnepi szentmisével kezdődött 10.30-kor, a misét Jakubinyi György érsek celebrálta. Mindannyian szentgyónáshoz és szentáldozáshoz járultunk, közösen imádkoztunk a pápa szándékára, valamint megboldogult Márton Áron püspökünk boldoggá avatásáért.

A mise után a Szentegyházi Gyermekfilharmónia hangversenyét hallgattuk. Csodálatos, felemelő élményben volt részünk. Lelkileg feltöltődve tértünk haza szeretteink körébe, elkötelezve magunkat, hogy az Irgalmasság évében még inkább a jó Istennek a munkatársai akarunk lenni az irgalmasság cselekedeteinek a gyakorlásával.                                                                          György Irma