Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


III. megemlékezés és konferencia Márton Áron püspökről

2014.08.11

 

Immár harmadik éve szervez a Márton Áron Múzeum megemlékezést és konferenciát Márton Áron püspök születésnapja környékén a püspök szülőfalujában, Csíkszentdomokoson. Az idei megemlékezésre 2014. augusztus 30-án, szombaton kerül sor. Szeretettel várunk minden érdeklődőt, elsősorban Csíkszentdomokosról, de más településekről is. A konferencia ebédszünetében szerény büféebéddel szolgálunk minden résztvevőnek.

Az ünnepség délelőtt tíz órakor kezdődik szentmisével, melyet Exc. Tamás József püspök mutat be. Ezt követően a Művelődési Ház nagytermében előadások hangzanak el Márton Áron püspök határokon és felekezeteken átívelő jelentőségéről az újonnan feltárt levéltári kutatások tükrében, valamint boldoggá avatási eljárása jelenlegi helyzetéről. Előadók: Msgr., Dr. Marton József nagyprépost, teológiai tanár, Dr. Balogh Margit történész, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének igazgatója, illetve Msgr., Dr. Kovács Gergely, Márton Áron püspök szentté avatási ügyének római posztulátora. 

Az előadások után Xantus Gábor filmrendező Márton Áronról készült alkotását, az „Emelt fővel” című dokumentum portréfilmet tekinthetik meg az érdeklődők, mely film keletkezésének és felújításának körülményeiről a rendezővel beszélgetünk. 

A szervezők, a Márton Áron Egyesület Csíkszentdomokosért és a Márton Áron Múzeum szeretettel várnak mindenkit a megemlékezésre!

Lázár Csilla

Baricz Lajos: MÁRTON ÁRON VISSZATÉR
Kolozsvári szobra megáldására

Nagy esemény van kincses Kolozsváron:
kijön a templomból a főpapunk, Áron;
és megáld minket, Isten hívő népét,
jóságot hirdet, hirdeti a békét.

Isten igéje – örök tanítása;
az idők próbáját bátran kiállja:
Isten és ember összeforr szavában
múltban, jövőben és az örök „mában”.

Szent Mihály harcos, Mátyás igazságos,
mellettük Áron – emberi, jóságos,
ízig-vérig székely, népe sorsa fáj.

Sokan vagyunk még, kiknek fáj az élet –
Márton Áron püspök, köszöntünk téged,
s kívánjuk, közöttünk mindörökké állj! 

2009. február 27.