Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hátrányból előnyt! - Géniusz Országos Tehetségnap

2011.04.272011.03.28. hétfő

Kitüntetéseket adtak át és tehetségnagyköveteket kértek fel az idén második alkalommal,  2011. március 26-án megrendezett országos tehetségnap alkalmából szombaton Budapesten, a Hagyományok Házában.

A tehetségnapot az országos tehetségsegítő hálózat kialakítására szolgáló projekt, a Magyar géniusz program keretében szervezték meg, Bartók Béla születésének évfordulójához kapcsolódva. Ebből az alkalomból szerte az országban és a Kárpát-medencében tehetségnapokat rendeznek.

Csermely Péter, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács vezetője elmondta: a tehetségnap a tehetségek és a tehetségekkel foglalkozók elismeréséről szól. Már 440 tehetségpont van a Kárpát-medencében, ezek hálózatként működnek, és szeretnék, ha számuk legalább ezerre nőne. A tehetségpontok olyan információs pontok, amelyeknek van tehetséggondozási programjuk, és nyitottak, vagyis bárki számára végeznek tehetséggondozást. Ezek lehetnek iskolák, óvodák, de van közöttük cukrászműhely, sportkör és javítóintézet is.

Szombaton több díjat is kiosztottak, köztük a tehetséges fiatalok Felfedezettjeink díját. Díjaztak többek között egy olyan kisfiút, aki Marson járó robotot tervezett, továbbá táncművészeket, zenészeket. A Tehetség Szolgálatáért kitüntetést azok kapták, akik az oktatásban karolják fel a tehetségeket.

 

Tehetségnagyköveteink a tehetség sokféleségéhez hasonlóan igen sokszínű személyiségek, munkásságuk széles spektrumon mozog. Tehetségnagyköveteink példamutató életútjukkal, elhivatottságukkal a tehetségek ezerféle formái mellett azonosan megmutatkozó értéket képviselik mindannyiunk számára.

A Magyar Tehetség Nagykövete misszióra felkért személyek 2011-ben:

 • Berkes Gábor 2009-ben a Calgaryban megrendezett WorldSkill szakmai olimpián 51 ország 900 fiatal mesterembere közül ért el kimagasló eredményt. A világversenyen elért helyezése óta már a nálánál is fiatalabb asztalos generáció segítésén dolgozik, így részt vesz többek között a soron következő világverseny magyar csapatának felkészítésében is. Berkes Gábort arra kérjük fel, hogy a mesterségbeli tehetségek ügyét követendő példájával képviselje, mint a Magyar Tehetség Nagykövete.
 • Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész, a világ valamennyi koncerttermének ünnepelt előadója. Rendszeres koncertturnéi mellett azonban még arra is talál időt és módot, hogy a szobi Kodály Zoltán Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatójaként szolgálja a zenei tehetségek segítését. A zeneiskola fenntartásáért vívott napi szintű küzdelmen túl elszántan képviseli és hirdeti a magyarországi zeneiskola-hálózat fontosságát, és küzd az egyedülálló nemzeti kincs megőrzéséért. Törekvésének célja, hogy a zeneiskolák az ellehetetlenítő gazdasági nehézségek ellenére is működhessenek, és így lehetőséget biztosítsanak a fiatalok minél szélesebb rétege számára a zenével való korai és elmélyült találkozásra. Bogányi Gergelyt arra kérjük fel, hogy a Magyar Tehetség Nagyköveteként képviselje és segítse a továbbiakban a hazai zenei tehetségek gondozásának ügyét.
 • Freund Tamás Bolyai- és Széchenyi-díjas agykutatót, aki május 2-án, Koppenhágában fogja átvenni az első alkalommal odaítélt „The Brain Prize”-t, azaz az Agy-díjat is, két - szintén magyar - tudóssal együttesen. Az igen rangos díjat az Agykutatók Nobel-díjaként is emlegetik az alapítók. Nagykövetünk a hazai és a nemzetközi tudományos élet olyan kiválósága, aki – bár számos külföldi egyetemen dolgozott vendégkutatóként – munkásságának döntő részét Magyarországon végezte, világsikereit hazánkban érte el. Freund Tamás tudományos műhelyében tehetségek sokasága nevelkedett fel. Freund Tamást, mint a Magyar Tehetség Nagykövetét a magyar tudományos tehetség világszínvonalú érvényesülésének példaképeként szeretnénk állítani mindannyiunk számára.
 • György Alfréd atya csíkszentdomonkosi születésű kamilliánus szerzetes. Gyógyíthatatlannak mondott betegségét kitartása és életszeretete által leküzdve, a kamilliánus gyógyító rendhez csatlakozva végzi élethivatását. Munkája során mozgássérült fiatalok támogatásával is foglalkozik, életük teljessé tételében nyújt számukra segítséget – személyes példamutatásával is. Alfréd atyát arra szeretnénk felkérni, hogy a tehetség valamennyi formájának kibontakoztatásához elengedhetetlen értékek - mint például az elhivatottság és a rendületlen kitartás – hiteles példaképeként vállalja el a Magyar Tehetség Nagykövetének szóló felkérést.
 • L. Ritók Nóra művészetpedagógus, a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. Munkássága révén közel 700 mélyszegénységben élő gyermek részére varázsol egy új világot a képzőművészeti nevelés eszközeivel. Leendő nagykövetünk iskolája művészetpedagógiai módszerei révén sikerélményhez juttatja a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket, motiválva őket a további sikerek elérésére. L. Ritók Nórát a hátrányos helyzetűek tehetséggondozásában képviselt egyedülálló missziójának képviseletére szeretnénk felkérni, mint a Magyar Tehetség egyik Nagykövetét.
 • Petrás Mária népdalénekes iparművész. Dalai által szülőhelyének, csángóföldnek népdalvilágába nyerhetünk bepillantást, nemsokára mindannyian hallhatjuk – először csak felvételről, később élőben is - leendő Nagykövetünk énekét. Petrás Mária kezdetben grafikusnak tanult, majd Magyarországra érkezése után a Magyar Iparművészeti Főiskolán kezdett kerámiával foglalkozni. Köztéri munkái az ország több pontján láthatók, és rendszeresen szerepelnek külföldön kiállítótermekben is. Jellegzetesen felismerhető munkái hitet, szeretet és erőt sugároznak, akárcsak alkotójuk. Petrás Máriát, mint a Magyar Tehetség Nagykövetét arra kérjük fel, hogy képviselje és segítse az énekes- és képzőművészeti tehetségek gondozásának fontosságát itthon és határainkon túl is.
 • Snétberger Ferenc nemzetközileg elismert gitárvirtuóz, aki az Európai Roma Zenei Szakkollégium egyedülálló kezdeményezésének megálmodója és művészeti vezetője is. Személyesen ma azért nem lehet körünkben Snétberger Ferenc, mert jelenleg épp Nyíregyházán tart meghallgatást a szakkollégiumban részt venni kívánó tehetségek körében, akik 2011 nyarától tanulhatnak a Felsőörsön létesülő intézményben. A szakkollégium többhetes kurzusain évről évre 60, 13 és 20 év közötti hátrányos helyzetű roma fiatal tanulhat olyan világhírű zenész-tanároktól, mint Szakcsi Lakatos Béla vagy Oláh Kálmán. Snétberger Ferencnek, mint a roma tehetséggondozás fontossága egyik zászlóvivőjének, a Magyar Tehetség Nagykövete címet adományozzuk.
 • Sólyom László volt köztársasági elnök úr. Az oktatás és a tehetség ügye iránti elköteleződését elnöki hivatala idején is messzemenően fontosnak tartotta. Ennek szemléltetésére elég, ha az Elnök Úr által felkért szakértőkből álló Bölcsek Tanácsának testületére, illetve az általuk készített Szárny és Teher c. jelentésre gondolunk. Sólyom László a nemzeti tehetségmozgalmat kezdeteitől igen aktívan támogatta. Sólyom László elnök urat, mint a Magyar Tehetség Nagykövetét arra szeretnénk felkérni, hogy a magyar tehetség fontosságának ügyét a jövőben is képviselje hitelességével, meggyőződésével, erkölcsi támogatásával.
 • A kamilliánus közösség hivatása a betegek, szenvedők, fogyatékosok, mozgássérültek pasztorációja. Magyarországon 36 Kamilliánus Család van, Erdélyben 9, Ukrajnában 1 és Jugoszláviában is 1. 1995. júliusától Nyíregyházán kórházi lelkigondozást és a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében betegpasztorációs referensi tevékenységet végeznek.

  György Alfréd 1975. április 22-én született Csíkszentdomonkoson. Tanulmányait szülőfalujában, valamint Gyergyószentmiklóson végezte. A középiskola évek befejezése után iskolakönyvtárosként dolgozott. 1996-ban lépett be a kamilliánus rendbe, 2006-ban tette le örök fogadalmát Nyíregyházán a kamilliánus kolostorban. Még ebben az évben diakónussá szentelték Bécsben a Borromeo Szent Károly templomban, 2007-ben pedig pappá szentelték Nyíregyházán a Magyarok Nagyasszonya társszékesegyházban. Szentelése után egy évig Bécsben a Lainz-i kórházban szolgált, mint kórházlelkész. A következő egy évet Budapest Pestszentlőrincen töltötte, ahol a Kárpát-medencei Kamilliánus Családok lelki gondozásával bízták meg, és hivatáspasztorációban is végzett szolgálatot. 2010 szeptemberétől Bécsben szolgált a tartományfőnökségen. 2010-ben elvégezte a novícius mesterképzőt, és még ebben az évben átvette a nyíregyházi rendház vezetését.

  Kovács Ágnes/Magyar Kurír