Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csíkszentdomokosi Rózsafüzér társulatok

2017.02.16

 

 A faluban a rózsafüzér társulatok évszázados múltra tekintenek vissza. Gyűjtésem során senki sem tudta megmondani azt, hogyan alakultak ki ezek a társulatok, ki kezdeményezte. Az idősebb generációk mind beleszülettek.

A faluban jelenleg 47 rózsafüzér társulat működik, általában a falu különböző részein lakók szomszédságából alakulnak. A társulatok tagjainak száma változó, főként a szomszédság nagyságától függ, de közrejátszik az is, hogy milyen sűrűn lakott az adott falurész, melyik korosztályok vannak többségben.

Nagyszüleink idejében szégyen volt, ha valaki nem volt társulat tag, viszont mostanában egyre kevesebben csatlakoznak a társulatokhoz. Régen a gyermekeket belenövelték a keresztény életbe, kicsi koruktól kezdődően a szülők, nagyszülők vitték imádkozni és tanítgatták nekik az imádságokat és szenténekeket.

A társulatvezetők feladata levezetni adventi időben a Szent Család járást, nagyböjtben a keresztúti ájtatosságot, a Szent Antal kilencedet, a halottas imádkozókat. Napjainkban már nagyon ritka, viszont régen gyakoriak voltak az esküvő utáni imádkozók, ahol az új párért imádkoztak a társulattagok, keresztszülők, családtagok, szomszédok. Keresztelő és katona vacsora után szintén volt imádkozó. A társulatvezetőt ilyenkor még 4-5 asszony segíti, akik szintén bekapcsolódnak az imádkoztatásba. Mindezek célja az volt, hogy áldást kérjenek az új párra, a szülőkre, az újszülöttre és a besorozott legény védelméért imádkozzanak. Ezekbe az imákba foglalva köszönték meg a vendéglátást (alamizsnát) is. Érdekesnek találtam azt, hogy a beszélgető társak mindegyike megemlítette azt a tényt, hogy régen az ételt és italt nem pazarolták el, így a mulatságok utáni imádkozók azért is hasznosak voltak, mert a megmaradt étel és ital itt elfogyott, úgymond újrahasznosítódott. Ezeken az alkalmakon kívül még társulatonként sok esetben voltak kijelölve különféle imaestek.

A fő feladata a társulatoknak a titokcsere, amit havonta egyszer cserél a társulatvezető a tagok közt. Minden társulatban minimálisan egy rózsafüzér koszorú kell legyen. Ez 15 személyből áll, mivel a három legfontosabb rózsafüzér 5-5 titokból tevődik össze (Dicsőséges-, Örvendetes- és Fájdalmas rózsafüzér). Minden tag más-más titkot kap a rózsafüzérből és ezt naponta egyénileg el kell imádkozza. Így egy társulat minden nap elimádkozza a teljes rózsafüzér koszorút. A nagyobb társulatokban egyszerre több koszorú van.

Az interjút adó személyek mindegyike szomorúan mondta el, hogy a fiatalabb generációkból nagyon kevesen kapcsolódnak be a társulatokba, az imádkozók levezetésében sok esetben a társulatvezetőknek csak hosszas kérlelés után kerül segítő társa.

A beszélgetések során azt vettem észre, hogy a társadalom felgyorsulását az idősek észlelik leginkább, mert ez új számukra, ők nem ennyire változó társadalomban szocializálódtak. Azt tapasztalják, hogy a fiatal generációk folyamatosan „futnak” és kevésbé fordítnak időt a vallásos élet gyakorlására.

Véleményem szerint régen bármennyire is nehéz és nyomorúságos volt az emberek élete, nem érte az embereket ennyi féle hatás, mint a mostani generációkat. Mindennek megvolt a rendje és ideje. Mindenki tudta, hogy mikor és hol mi a dolga. Mégis volt idejük a szórakozásra és az imádságra is.

Gyűjtés helye: Csíkszentdomokos

Adatközlő személyek: Török Juliánna, Both Veronka, Kalamár Otília, Kedves Veronka, Török Irma, Majorchik Irén, Bara Vilma, Bodó Anna.

 

Bodó Andrea