Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


-- HITÜNK ÉS ÉLETÜNK

Cikkek

Kommunió és húsvét

2011.04.08

A kommunió latin eredetű kifejezés. Magyarra fordítva a közösség szót használjuk, de jelentése több mint közösség. Kapcsolatot, egységet is jelent. A magyartól eltérően több nyelvben is a szentáldozáshoz való járulást a kommunió szóval fejezik ki. A német nyelvben például az elsőáldozásra az „Erstkommunion” kifejezést használják. Ennek alapjául szolgál szent Pálnak a szavai: „Az áldás kelyhe, amelyet megáldunk, nemde a Krisztus vérében való részesülés? S a kenyér, amelyet megtörünk, nemde a Krisztus testében való részesedés?” (1Kor 10,16). Amit mi magyarban részesedésként fordítunk az a görög szövegben a „koinonia”, vagyis kommunió, közösség kifejezések megfelelője.

 

Márton Áron Múzeum Csíkszentdomokoson-kisfilm

2010.11.02

 

Márton Áron Emlékkiállítás Csíkszentdomokoson

2010.03.01

2010. szeptember 29-én lesz 30 éve annak, hogy Isten Szolgája, Márton Áron egy tartalmas, küzdelmes, és az egész erdélyi magyaraságra kisugárzó életút után eltávozott – mint sokan hisszük –  a szentek közé.

 

Csíkszentdomokos fekete vasárnapja

2009.11.09

Hatvanöt évvel ezelőtt a Maniu-gárdisták kivégeztek tizenegy csíkszentdomokosi lakost. Csütörtökön délután rájuk emlékeztek a tragédia színhelyén, a Gábor-kertben.

Csíkszentdomokos fekete vasárnapjának nevezte a gyászszertartást végző Salamon Endre helyi plébános 1944. október 8-át, majd felelevenítette az akkor történtek előzményeit.

 

MULATHAT-E A KERESZTÉNY?

2009.02.10

A vidámság létkérdés. Tudjuk és tapasztlajuk is, hogy a nevetés, a vidámság, a szórakozás elengedhetetlen része az életünknek. Nélküle szürke és sivár lenne minden egyes napunk.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: -- HITÜNK ÉS ÉLETÜNK | Hozzászólások: 1

MIRE HÍV BENNÜNKET A SZENTÍRÁS?

2008.10.09

A II. Vatikáni Zsinat már több, mint negyven éve nyíltan kijelentette, hogy Krisztus hívei előtt szélesre kell tárni a kaput, hogy hozzájussanak a Szentíráshoz. Mégis, ha szétnézünk köreinkben, azt állapíthatjuk meg, hogy nagyon kevés az a keresztény, aki rendszeresen kézbe veszi, olvassa, használja a Bibliát.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: -- HITÜNK ÉS ÉLETÜNK | Hozzászólások: 1

« előző

1 | 2 | 3 | 4