Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


-- HITÜNK ÉS ÉLETÜNK

Cikkek

ERÉNYEK

2015.05.06

A következőkben nem az erények teológiai megfogalmazását szeretném kibontani, hanem társadalmunkban uralkodó három értéket néznék meg. Keresztény ember számára hogyan, milyen értelemben lehet érték és/vagy erény a valódiság, rugalmasság és közösség? Fiataljainkat gyakran éri az anyagiasság, élvezethajhászás, egocentrizmus, beképzeltség vádja. Az erények, véleményem szerint nem elvesztek, hanem átalakultak. 

 

Hol „vásárolható” a nyugalom?

2015.02.16

Szegénység, irigység, gőg, hazugság, félelem – erről is szó volt Kiss Ulrich jezsuita szerzetes január hónap folyamán  a gyergyószentmiklósi Szent István plébánián tartott előadásán. Egyház és pénz: Isten fizesse! cím alatt elhangzottak kőkemény kijelentések, még ha nevettető köntösbe csomagolva is. Sok kérdés, pár állítás, kevés útmutatás. Mert az előadó úgy tartja: „Ha tudnám, akkor sem mondanám meg a tutit, mert az rossz pedagógia. A jó tanár megmutatja diákjának, hogyan fedezze fel az igazságot.”

 

Márton Áron püspökre emlékeztünk

2015.02.16

Az egy éve, Kolozsváron megnyitott Márton Áron püspökké szentelésének 75. évfordulója alkalmából rendezett emlékév záróünnepségére került sor községünkben.

 

Magyar Kurir hírei:Az én szerzetesem: György Alfréd kamilliánus szerzetes

2015.02.16

Prédikációit hallgatva az ember szíve mocorogni kezd, lelke ujjongásban tör ki, szárnyát újra érzi, és „Isten lelkétől indíttatva” megnyílik a szeretetre. Az ő élete számomra példaértékű: mozgássérültekkel és kórházban fekvő betegekkel foglalkozik. Hittel, hitelesen. Istennel való mély barátsága személyiségén keresztülragyog. Életét látva elhiszem, hogy „élni jó, szép és érdemes”.

 

Gyógyulás a vakságból

2015.02.16

Jézus idejében gyakori volt a vakon születettség, vakság, mint emberi nyomorúság. A vak ember nem tudott dolgozni, ezért szegény volt, megalázott, társadalmilag kitaszított. Családot sem tudtak alapítani, így a magányt, egyedüllétet is jobban megtapasztalták, mint a többiek. A túléléshez koldulniuk kellett.

 

Út a boldogsághoz

2014.11.14

Máté evangéliumában Jézus „boldog mondásai” a kereszténység történetében Jézus leghatékonyabb szavait jelentik meg. Jézus olyan embereket nevez boldognak, akiknek valami hiányzik, adódhat ez egy kikerülhetetlen hiányosságból, szükséghelyzetből vagy szabadon választott lemondásból.

 

Természetfölötti hallás

2014.08.11

Sámuel története, aki Isten hívását hallja a templom éjszakai csöndjében, az Ószövetség meghívástörténeteinek klasszikus elbeszélése. Bennünket is megszólít ez a történet, életünk legkülönbözőbb szakaszában mi magunk is felismerhetjük a fiatal Sámuelt a szívünkben. Mi is az előtörténete ennek a szentírási szakasznak?

 

III. megemlékezés és konferencia Márton Áron püspökről

2014.08.11

 Immár harmadik éve szervez a Márton Áron Múzeum megemlékezést és konferenciát Márton Áron püspök születésnapja környékén a püspök szülőfalujában, Csíkszentdomokoson. Az idei megemlékezésre 2014. augusztus 30-án, szombaton kerül sor. Szeretettel várunk minden érdeklődőt, elsősorban Csíkszentdomokosról, de más településekről is. A konferencia ebédszünetében szerény büféebéddel szolgálunk minden résztvevőnek.

 

Előbukkant a csíkszentdomokosi románkori templom

2014.04.22

 Felcsík legnépesebb községét, Csíkszentdomokost, 1567-ben említi először egy oklevél 34 kapuval. A csíkszentdomokosi barokk templom románkori elemeket tartalmaz, ezért az idők során több kutató is feltételezte egy régebbi település és templom létét. A falu Szent Domokosról kapta a nevét, akit 1234-ben avattak szentté.

 

Pásztorbükkön gyilkolták meg 1599-ben Erdély fejedelmét Báthori Endrét

2014.03.31