Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Természetbarátok találkoztak Csíkszentdomokoson

2017.03.14

 

 

2016. december 17-én a csíkszendomokosi Márton Áron Általános Iskolában tartották és szervezték meg a IV.Természetbarátok Találkozójának első fordulóját, ahol felcsíki, alcsíki, gyimesi és gyergyói általános iskolások találkoztak. Veress Anna-Aranka igazgatónő köszöntötte a csapatokat és kísérő/felkészítő pedagógusokat és örömének adott hangot, hogy ilyen sok diák és pedagógus jött el a találkozóra. Elmondta azt is, hogy a jövőben is szeretnék folytatni ennek a találkozónak a megszervezését és összefoglalta a találkozó lényegét: a minket körülvevő természeti környezet megismerése, az ökológiai gondolkodás fejlesztése, a csoporton belüli munka szervezése, a közösen végzett munka és alkotás örömének erősítése.

Tizenhét csapatérkezett a találkozóra.

 1. Balánbányáról a Hajnalmadár csapat
 2. Csíkszenttamásról a Szajkók csapata
 3. Csíkkarcfalváról az Iris Hungarica csapat
 4. Csíkdánfalváról a Természetvédő kisokosok csapata
 5. Csíkmadarasról a Hegyi kecskék csapata
 6. Csíkrákosról a Rigófütty csapat
 7. Madéfalváról a Zöldikék csapat
 8. Csíkcsicsóból a Csicsói természetbarátok csapata
 9. Csíkszentmihályról a Zergeboglár csapat
 10. Csíkszépvízről a Természetbarátok csapata
 11. Csíkpálfalváról a Baglyok csapata
 12. Gyimesközéplokról a Feketerigó csapat
 13. Csíkszentmártonból a Barátposzáták csapata
 14. Csíkkozmásról a Csilpcsalpfűzikék csapata
 15. Gyergyócsomafalváról a H.A.M.E. csapat
 16. Gyergyóújfaluból az Eszes négyes csapat és
 17. Csíkszentdomokosról a Cserevirág csapat.

A bemutatkozás után a négytagú csapatok A nálunk telelő madarakról mutattak be szép és tartalmas prezentációkat. 

A teázás és tízóraizás után a csapatok interdiszciplináris vetélkedőn vettek részt, amely során magyar, hittan, földrajz, matematika, biológia, fizika és kémia tantárgyakból mérték össze tudásukat. A feladatok érdekesek, játékosak voltak. Képrejtvényeket kellett megfejteniük, logikai feladatokat oldottak meg, verseket írtak, madarak színeit kellett felismerniük, még kísérleteket is kellett végezniük fizikából és kémiából. Vidáman és gördülékenyen folyt a munka, a diákok nagyon szerették, mert ezen a megmérettetésen az adott tantárgyaknak az érdekesebb oldalát is megismerhették – számolt be Veress Noémi-Borbála kémia szakos tanárnő.

A közös ebéd után adventi énekeket tanultak a résztvevők. Ezt követően adventi/karácsonyi dekorációkat készítettek a csapatok. Csodaszép alkotások készültek a délutáni Barátkozós tevékenység során. A befejezés adventi hangulatban zajlott. Adventi gondolatokat fogalmaztak meg a csapatok és a mécsesek fénye mellett adtak hálát a tartalmas és szép napért, a „barátkozásért” és a minket körülvevő teremtett világért.

Kalamár Mária hitoktató úgy fogalmazott a hálaadásban: „Uram, advent van és mi nagyon várunk. Ragyogd be életünket, fényeddel űzd el félelmünket és add, hogy szeretetteljes karácsonyunk legyen.” Úgy érzem tette hozzá, hogy ez a Barátkozós nap, az együttlét, a közös ima segített abban, hogy a Fény beragyogja lelkünket. 

A résztvevők értékes díjakat és ajándékokat kaptak. A találkozó második fordulója a természetben lesz megszervezve a nyár folyamán.

IV. Természetbarátok Találkozója a Bethlen Gábor Alap és azAlutus nyomda támogatásával, valamint a Csíkszentdomokos-i Márton Áron Általános Iskola tanárainak és személyzetének lelkes segítségével valósult meg.

Szervezők: Veress Anna-Aranka iskolaigazgató, fizika-kémia szakos tanár, Kalamár Mária igazgató-helyettes, hitoktató.(www.domokos.ro)