Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KI ÉRTI EZT?

2009.02.10
               
-Sze! Mi csi? Gratu! Hali!-és a válasz:
                          -Üdv! Jól vok! Kösz. Cső!

Ki érti ezt a nyelvet? Sajnos nagyon sokan és egyre többen művelik ezt a kultúrát és rondítják szép anyanyelvünket. Főleg az iskoláskorúak, akiknek az volna a feladatuk, hogy sok olvasással bővítsék szókincsüket; finomítsák, alakítsák a helyes magyar beszédet. Az érdekessége a dolognak, hogy ők jól megértik egymást, pedig egy kívülállónak (pl. szülő) rejtjeles az írás. Akkor miért nem eszperantó vagy rovásírás? Annak sokan örülnénk. Így nem lehet, ez a módszer romboló hatású, de tehetetlenek vagyunk.

Egy érdekes írásra bukkantam egyik napilapunk hasábjain, amelyben egy nyugalmazott tanító régi könyvek, iratok között kutatva fedezte fel, hogy a XIX. század elején és közepén hogyan tanultak a diákok. Azt írja, hogy csak a tanítónak volt egyetlen tankönyve, amely tartalmazta az ország földrajzát, alkotmánytanát és történelmét. Voltak benne egészségügyi tudnivalók és a nélkülözhetetlen erkölcsregulák, amelyek hasznos útravalóul is szolgáltak az ifjúságnak. Fülbemászó, verses formába fogalmazták meg, így a diák könnyebben elsajátíthatta és talán soha el se felejtette. A tanító egy ilyen regulát idézett:

"Menj az utcán szépen folyvást, / Nem kullogva, se nem futvást./ Ne andalogj, ne kiabálj, / ne oldalogj, ne hajigálj! / Ne ácsorogj a csapszéknél, / Piacon vagy mészárszéknél, / Ne firkálj házak falára, / Vagy kerítés oldalára! / Derék ember elől térj ki, / Emberséggel köszönj néki. / Ha elől van, ne előzd meg, / Ha utóbb van, állj meg s várd meg! / Ne menj keresztül előtte / Jobb felől se menj mellette. / Ha megszólít, frissen megállj, / Szemébe nézz, s felelj, szolgálj! / Míg szavát elvégzi megvárd, / Beszédét keresztül ne vágd, / Szólj okosan, nem ümgetve, / Ne suttogva, nem hebegve. / amire int, azt megfogadd, / Ha elbocsát, hajtsd meg magad.”

Ide kívánkozik az a jó öreg közmondás is, hogy amit Jancsika nem tanul meg, azt János bácsi nem fogja tudni.   
                                                                                                                                                                                                                                                KURKÓ MÁRIA

Ui.: sms szótár: ja = igen; h = hogy; mind1 = mindegy; n = nem; pux = puszi; tom = tudom; v = vagy; vok = vagyok; vmi, vki = valami, valaki; xentem = szerintem

…. és még felháborítóan sok, hasonló, megcsonkított, eltorzított magyar szó .

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Domokos

(Gy.I., 2009.02.15 11:06)

Aki igényes önmagával szemben, SMS-ben is helyesen ír.Nézőpont kérdése. Ha a modern igénytelenséget választja, önmagát minősíti.